Sport

Japán akkorát fordított az aranyért, mint a Manchester United az 1999-es BL-döntőben

Loic VENANCE / AFP
Loic VENANCE / AFP
Egészen lélegzetelállító fordítás után Japán férfi tornaválogatottja nyerte meg a csapatverseny olimpiai döntőjét, az utolsó rotációban kicsavarva az aranyat a nagy rivális kínaiak kezéből, a bronzérmet az Egyesült Államok szerezte meg.

Kína és Japán kéz a kézben járt. A férfi torna csapatverseny két legnagyobb esélyese egy párba került a döntőben, minden rotációban ugyanazon a szeren dolgozott, így aztán a közönség izgalmas, fej fej melletti, könnyen követhető csatát várhatott.

1996 óta csak Kína (háromszor), Japán (kétszer) és Oroszország (kétszer) nyert csapatban olimpiát. Most az oroszok nem indulhattak, így a papírforma azt ígérte, a két távol-keleti nagyhatalom egymás között dönti el az aranyérem sorsát.

Nyitányként a japánok valamivel jobban talajoztak és minimális előnyt szereztek a kínaiakkal szemben, ám így is második helyre szorultak az első rotáció végén a britek mögött. Aztán jött egy nagyon sokba (nagyjából másfél pontba) kerülő megingás: a legnagyobb japán sztár, a tokiói összetett győztes Hasimoto Daiki leesett a lóról, és bár menthette, ami menthető, ettől kezdve csapata a kínaiak hátát figyelte.

Olyannyira, hogy a gyűrűt – nem erős szere ez a japánoknak – követően Hasimotóék már a képzeletbeli dobogóról is leszorultak Kína, a remekül teljesítő Egyesült Államok és Nagy-Britannia előtt. Féltávnál ez nem ideális.

Ugráson – ez a kínaiak gyenge pontja, Szu Vej-tö hibázott is közülük – aztán közelebb jöttek az éllovashoz a japánok, de így sem kerültek dobogós helyre, mert megelőzték őket a korláton remeklő ukránok és a változatlanul jól dolgozó amerikaiak is. A két favorit korláton folytatta, az ukránok nyújtón, az amerikaiak talajon.

Az ukránok rontottak, a tabella kiegyenesedett, továbbra is Kína vezetett, de már Japán előtt, az amerikaiak tartották a harmadik helyet.

A kínaiaknak „csak” meg kellett volna tartaniuk a fór egy részét, ám a japánok csodálatos nyújtógyakorlatokkal (Takaaki Szugino és Oka Sinnoszuke egyaránt fantasztikusan tornázott) nyomást helyeztek rájuk, és a kínaiak mindig a rivális után következtek. Nem könnyű helyzet, és meg is viselte őket: előbb Hsziao Ruo-teng, majd a kétszer leeső Szu Vej-tö rontott nagyot, és fordult a kocka, hét tizeddel már Japán vezetett!

Az egymást buzdító, magukat teljes eksztázisba lovalló japánok utolsó gyakorlatát Hasimoto mutatta be, és korábbi rontását feledtetve bizonyította klasszisát a kiélezett szituációban. A kínaiaknak 15.265 pontnál több kellett volna az aranyhoz, de nem tudtak válaszolni (Csang Po-heng 14.733-at kapott) – Japán káprázatos utolsó körrel az élre állt, és visszaszerezte a csapatverseny trónját.

Egyszer álltak az élen – csak a legvégén, amikor kellett.

Nem kell elkapkodni, ugyebár.

eredmények:

férfi csapatverseny, döntő:
1. Japán (Hasimoto Daiki, Kaja Kazuma, Oka Sinnoszuke, Szugino Takaaki, Tanigava Vataru) 259.594 pont
2. Kína 259.062
3. Egyesült Államok 257.793
4. Nagy-Britannia 255.527
5. Ukrajna 254.761
6. Olaszország 248.260

Ajánlott videó

Olvasói sztorik