Élő Sport

Kézilabda Eb: negyven percig bírtuk az olimpiai bajnok tempóját

Pénteken kezdte Európa-bajnoki szereplését a magyar kézilabda-válogatott: az első csoportmérkőzésen az olimpiai bajnok dán válogatottól 32-25-es vereséget szenvedett Ljubomir Vranjes csapata.

Rendkívül jól kezdtük a mérkőzést, amely előtt azt mondta a szövetségi kapitány, hogy azt szeretné látni, hogy mindenki tettre kész. Ezzel mindenképpen elégedettnek kellett lennie, mert mindenki egytől egyig oroszlánként harcolt. Védekezésben és támadásban is jól teljesítettünk, a két csapat kapusa nem került előtérbe.

Hol az egyik csapat szerzett vezetést, hol a másik, lényegében fej fej mellett haladt Dánia és Magyarország. Először 7-5-nél tudott két góllal ellépni az ellenfelünk, majd 11-9-nél, de rendre visszajöttünk a meccsbe. Különösen Lékai Máté volt aktív, de Schuch Timuzsin is fellépett a támadásokhoz is. A félidő végén egy rövidzárlat után három gólt is lőttek a skandinávok, 14-11-nél kicsit ijesztővé vált a helyzet, de szerencsénk is volt, épphogy a dudaszó után kaptuk a tizenötödiket.

Michael Damgaard és Bodó Richárd  Fotó: AFP / Attila Kisbenedek

Fordulás után nagyszerűen kezdtük, négy perc alatt egyenlítettünk és bár pillanatok alatt ismét háromgólos hátrányba kerültünk a 40. percben kiállították Mikkel Hansent harmadjára is a mérkőzésen. Furcsa módon ez minket jobban megzavart, mint ellenfelünket, akik nemhogy gyengébben, még jobban játszottak.

Apránként felőrlődtek a magyar játékosok, ráadásul a dánok kapuscseréje nagyon jól sült el Jannick Green 50% fölött teljesített a mérkőzés végére. Az utolsó negyed órában teljesen szétesett a mieink játéka, védekezésben gyengék és figyelmetlenek voltunk, támadásban pedig ötlettelenek és pontatlanok.

Összességében a végeredmény nem tükrözi hűen a játék képét, mert egy csapatként küzdve és sokszor jól játszott a magyar válogatott, az utolsó 15 percre azonban elfogyott a fizikai és szellemi muníció.

Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, 1. mérkőzés

Dánia – Magyarország 32-25 (14-12)

A dán válogatott kerete:

Kapusok: Niklas LANDIN (THW Kiel), Jannick GREEN (SC Magdeburg)
Jobbszélsők: Hans LINDBERG (Füchse Berlin), Lasse SVAN Flensburg Handewitt)
Jobbátlövők: Niclas KIRKELÖKKE (GOG), Peter BALLING (Holstebro)
Irányítók: Rasmus LAUGE (Flensburg Handewitt), Morten OLSEN (Hannover)
Beállók: Henrik TOFT HANSEN (Flensburg Handewitt), René TOFT HANSEN (THW Kiel), Anders ZACHARIASSEN (Flensburg Handewitt)
Balátlövők: Mikkel HANSEN (PSG Handball), Mads MENSAH LARSEN (Rhein-Neckar Löwen), Henrik MÖLLGAARD (PSG Handball), Michael DAMGAARD (SC Magdeburg)
Balszélsők: Magnus LANDIN (KIF Kolding), Casper MORTENSEN (Hannover)
Szövetségi kapitány: Nikolaj JAKOBSEN

A magyar válogatott kerete:

KAPUSOK: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐ: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
JOBBÁTLÖVŐK: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
BALÁTLÖVŐK: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES
TARTALÉKOK: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász, balszélső), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE, jobbszélső)

Előzmények:

Pénteken kezdte Európa-bajnoki szereplését a magyar kézilabda-válogatott, az első feladat pedig nem könnyű: az olimpiai bajnok dán csapattal mérkőznek meg Ljubomir Vranjes játékosai. A folytatás sem ígérkezik könnyebnek Spanyolország és Csehország ellen. A szövetségi kapitány nem hiába emelte ki: csodát várni nem lehet.

Nagyjából tizenkét-tizenhárom napot tudtunk eddig együtt dolgozni, ez alapján nem lehet nagy csodát várni. Ha a dánok és a spanyolok a legjobb formájukban játszanak, kevés az esélyünk. Viszont örülnék neki, ha minél tovább pariban lennénk velük, és minél kevesebb technikai hibát követnénk el. Nem mi leszünk a favoritok, de mindent megteszünk Magyarországért.

– foglalta össze gondolatait a fiatal keretet kihirdető Vranjes, aki elsősorban a fejlődést akarja látni a mérkőzésen.

Ellenfelünket 2017 januárban 27–25-re legyőztük a franciaországi világbajnokság nyolcaddöntőjében, májusban pedig 25–25-ös döntetlent játszott a két válogatott. Az Európa-bajnoki selejtezőn viszont a skandinávok diadalmaskodtak Aarhusban, elsöprő 35–27-re a győztek. Nem vagyunk tehát ismeretlenek a dánok számára, ám Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány óvatosan fogalmazott a meccs előtt.

A magyar válogatottnak új kapitánya van, nem lehet kiindulni a korábbi meccsekből. Tudom, hogy a svédek ellen Vranjes nem mutatott meg mindent, így kíváncsi vagyok, mivel rukkol majd elő.

– mondta Jacobsen, aki Lékai Mátét emelte ki a magyar csapatból, rá külön is figyelnek majd.

A vége csúnya, de az összkép nem volt rossz

Ez már összeomlás, kinyílt a védelem és Magnus Landin köszönte szépen a harmincadik dán gólt dobta. Dzsemali átlövése a kapufáról kifelé pattant, egyszerűen semmi nem akar már összejönni, bezzeg a túloldalon: Lauge már tízre növelte a különbséget. Legalább hamar lefaragta Dzsemali egy okos testcsel után lőtt góllal, majd Schuch dobott két góllal tudott kozmetikázni az eredményen. A küzdeni akarással nem volt gond, de Vranjes vágya nem teljesült, “csak” negyven percig bírtuk a tempót.

A dánok már az órával játszanak

Császár góljára megint azonnal felelt az ellenfél, Bodó lövését követően viszont néma maradt a síp, így kényelmesen támadhattak újra a dánok. Lasse Svan a szélről betörve átemelte Borbélyt, ezzel már 28-21 nyolc perccel a vége előtt, valószínűleg elment a meccs. Bartóknak erről mondjuk nem szóltak, mert iszonyatos erejű bombagólt lőtt. Okosan ölték az időt a skandinávok, minden támadást addig húztak, ameddig csak lehetett. Nagyobb baj, hogy Damgaard újfent eredményes volt.

Elhúztak hattal a dánok

Damgaard könnyedén dobott újra gólt, Vranjes kihasználta az utolsó időkérését is. Szép támadást vezettünk Baligh a háta mögött passzolt, Ancsin pedig góllal fejezte be, így 23-19-re feljöttünk az időkérés után. Sajnos azonban Ancsint két percre kiküldték a játékvezetők, a hetest pedig Lindberg bevágta. Császár átlövése beakadt, de Lauge átnyargalt a védelmen és visszaállította az ötgólos differenciát. Borbély Ádám is lehetőséghez jutott a kapuban, de Olsen fel is avatta. 26-220-ra mennek a skandinávok.

Szétesni látszik a magyar válogatott

Sschuch feje összekoccant Lauge fejével, a magyar játékosnak el kellett hagyni a pályát, míg a vérzést el nem állították. Nikolaj Jacobsen időt kért, valószínűleg nekünk sem árt, mert technikai hibákat vétettünk az elmúlt két percben. Nem sikerült jól a folytatás, ötre duzzadt a különbség egy akcióból és egy hetesből szerzett góllal, 22-17-re mentek a dánok, kicsit több mint negyed órával a vége előtt, de Bodó kozmetikázni tud átlövésből.

Mikkel Hansen piros lapot kapott!

Hansen a szélsől bravúrosan dobott gólt, de azonnal visszatámadtunk és Schuch Timuzsin begyötörte az újabb magyar gólt, ezzel 19-17-re visszajöttünk, de Hansen újra eredményes volt: ezúttal átlövésből szerzett gólt. Megakadtunk, Ljubomir Vranjes is érzi ezt, mert időt kért 20-17-nél, húsz perccel a meccs vége előtt. Megleptük a dánokat egy kínaival, Mikkel Hansen pedig begyűjtötte harmadik két percét, vagyis húsz percig nélküle marad az ellenfél!

Megtorpantunk

Schuch védekezéskor kiosztott egy nagy pofont, így újra kiállították, fél percig öt az öt ellen játszottak a csapatok. Svan lövését még fogta Mikler, de az eladott labdánkból indított Mortensen már nem kegyelmezett, újra ott az előny 17-16. Lékait meggyötörték, így visszakaptuk a labdát, de a lényeg az volt, hogy lepörgessük az órát, csak nyolc másodperce maradt a dánoknak. Sajnos négy is elég volt az ellenfelünknek a gólhoz, Lauge volt eredményes. Green nagyon elkapta a fonalat, Lékai lövését is kispárgázta, majd Bodó lövésénél is hárított.

Máris egyenlítettünk!

Bodó góljával azonnal vezetést szereztünk, de a dánok azonnal válaszolni tudott, ráadásul Schuchot kiállították a játékvezetők két percre. Szerencsénkre túloldalt Hansen is kiosztott egy súlyos pofont Lékainak, így egyenlő létszámban folytatódott a meccs és Magnus Landin be is talált, majd saját kapuja előtt eltűntette Bánhidit. Nemcsak kettős emberelőnyünk van 22 másodpercig, de Lékai be is lőtte a hetest, 16-15-re feljövünk! Ellépték a dánok, Ligetvári pedig egész pályáról az üres kapuba emelt, egyenlő az állás!

Vége a félidőnek

Ancsin Gábor az első magyar kiállított, ráadásul Henrik Toft Hansen kettőre növelte a skandinávok előnyét. Bánhidi bence belépett a hatoson belülre, így érvénytelen gólt szerzett, ráadásul háromra is elhúznak a dánok. Szerencsére Bartók szépítése után a skandinávok üres kapu mellé hajították a labdát, mi támadhattunk egy gólos hátrányért, de eladtuk és épphogy időn túl kaptunk gólt, vagyis 14-12-vel vonulhattak pihenőre a felek.

Rengeteget kell védekezni

Bartók akkora góllal egyenlített, hogy lecserélték Landint a kapuban a dánok, s mivel nem sikerült megroppantani a magyar védőfalat, inkább idők kért Nikolaj Jacobsen. Két kihagyott helyzettel folytatódott a mérkőzés, ám Mensah Larsen bombája már beakadt a kapunkba, így ismét a dánoknál az előny (12-11). Csaknem a felezőig pattant a fölső lécről Bartók lövése, Hansené pedig a blokkról járt hasonló módon a túloldalon, de rendszeresen oldalt megy ki a labda, így már lassan két perce védekezünk.

Egy csapatként küzd a magyar válogatott

Császár lépett be bátran a “darálóba” és bár kapufát lőtt, hetest kaptunk. Ezt Balogh csúnyán kapu fölé pattintotta sajnos. Schuch Timuzsin és Ligetvári Patrik is sárga lapot kapott, úgy tűnt ennyivel meg is úszhatjuk a dolgot, de Lauge szenzációs gólpasszt adott. Lerohanásból visszajöttünk egy gólra Dzsamali villámgyors góljával. Remekül védekezett a magyar csapat, végül Hansen kapu fölé durrantott egy átlövést.

Fej fej mellett a csapatok

Pontosan az első félidő felénél kért időt először Ljubomir Vranjes, jól is sikerült kijönnünk belőle, ugyanis Hansen két percre kiáll. Ancsin átlövéseire egyelőre nincs ellenszere a skandinávoknak, akik elveszítették a labdát, Lékai pedig gyorsan felismerte, hogy üres a dánok kapuja és be is tudta dobni saját térfeléről. Ezután viszont letarolta ellenfelét és két perces kiállítást kapott. Lauge rögtön büntetett, a bálló Császár Gábor pedig ellépte a támadást.

Kezd fáradni a csapat

Kilenc percet kellett várni Mikkel Hansen első akcióból szerzett góljára, meglettünk volna nélküle. Még nagyobb gond, hogy egy jó blokkból emberhátrányban is gólt dobtak egy hosszú indításból, szerencsére Lékai szépíteni tudott. Lauge lövését szépen védte Mikler Roland, majd egy hosszú támadás végén sikerült egyenlíteni, Lékai feladását kapásból zúdította a kapuba Balogh. Kiejtette a labdát Lauge, de nem sikerült a mi támadásunk, sőt lerohanásból gólt kaptunk, hiába védett elsőre Mikler. Sajnos lépéshiba miatt nem is fejeztük be lövéssel a következő támadásunkat.

20:37

Olsen ugyan egyenlíteni tudott, de Bodó Richárd kegyetlen erővel bombázott a bal alsóba. Sokáig nem örülhettünk, a magyar rajongók füttykoncertjének dacára simán bedobta hetesét Hansen, ezzel ismét egyenlő az állás (4-4). Közben potyognak a sárga lapok, Ancsin már az első percben kapott, azóta két dán is besárgult. Ami nekünk nem sikerült, a skandinávoknak igen, nevezetesen az, hogy egy felállt védelem ellen gólt szerezzenek: Lauge csavart okosan. Mölgaard kapta a meccs első két perces kiállítását, meg is találta a rést a pajzson Balogh Zsolt.

Kőkemény a védekezésünk!

Lékai azonban rögtön válaszolni tudott, az ellenfél hóna alatt nyeste el a labdát a magyar irányító. Lauge tört be ezután, sajnos csak ellökni tudtuk, a megítélt hétméterest pedig Mikkel Hansen magabiztosan értékesítette. Ancsin elképesztő erővel bombázott a kapuba válaszként, majd Hansen és Lauge lövését is blokkoltuk. Lékai viszont egy lerohanás végén először szerzett előnyt a mieinknek.

Elkezdődött a mérkőzés

A bemutatásnak vége, a himnuszok elhangzottak, a magyar szurkolók hangrobaja közepette a dánok indították útra a labdát, Olsen váratlan lövésével megszerezték a vezetést a skandinávok.

Új csapatkapitányt "avatunk"

A válogatott átalakításának köszönhetően Schuch Timuzsin kapta a csapatkapitányi karszalagot. A beállós saját bevallása szerint nem számított a megtisztelő feladatra, de mint mondta, amúgy is szereti segíteni és biztatni a fiatal játékosokat.

Köszöntjük olvasóinkat!

Hamarosan kezdetét veszi a Dánia-Magyarország mérkőzés, a csoport másik találkozója azonban már véget is ért: Spanyolország 32-15-re verte Csehországot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik