Poszt ITT

Szellemfrakció

Mekkora politikai érdeke fűződik a kormányzó pártszövetségnek ahhoz, hogy Gyurcsány Ferencet és pártját takaréklángon tartsa a parlamentben? Nem sok.

Egy ügy súlyát az aktuális politikai napirenden mindig megmutatja, hogy kritikus tömegű televíziós szerkesztőnek eszébe jut-e beszélgetést szervezni róla a műsorában. Szerdán voltam a Tétben, az ATV-ben, ahol azért mindig látszik, hogy mi az aktuális téma, főleg, ha az lehetőséget is teremt a kormányoldal kritizálására. Ehhez képest érdekes, hogy ott egy szót sem beszéltünk Gyurcsány Ferenc új pártjának kálváriájáról. Egészen ma reggelig kellett várnom, amikor is az m1 viszont kifejezetten csak erről a témáról hívott be beszélgetésre.

A téma tehát mégis csak létezik. Nem feltétlen ádáz összeesküvés eredménye, hogy a héten lecsúszott a napirendről: Áder János jelölése, kiszivárgások a kormány félidős átalakításáról, az IMF tárgyalási feltételei – volt miről beszélni. Pedig a DK esete is bőven megér egy misét. Van a történetnek egy izgalmas jogi vonulata, ami azonban nem most, hanem hat hónapja, október végén kezdődött. Akkor Gyurcsány és társai okkal bízhattak az MDNP-modell működésében. 1996-ban az akkori MDF úgy szakadt szét, hogy a frissen létrejött MDNP azonnal meg tudta alapítani 15 fős képviselőcsoportját. Az új frakció megalakulásának jogszerűsége körül volt vita: Torgyán József szerint az MDNP képviselői a házszabály értelmében csak hat hónapos szünet után hozhatták volna létre a képviselőcsoportot. Ennek ellenére egy korábbi pártközi megállapodás alapján az Országgyűlés tudomásul vette a kiszakadó MDF-esek akcióját, a frakció azonnal elkezdett teljes fegyverzettel működni.

Miért nem tudta akkor Gyurcsány Ferenc új pártja ezt az utat járni? Kettős mérce? A kétharmad diktátuma? Nem egészen. A kétségek eloszlatásában és az egyértelmű jogértelmezésben Mesterházy Attila, szocialista pártelnök sietett a házvezetés segítségére azzal a levéllel, amelyben még akkor nyilvánvalóvá tette, hogy a tíz renegát képviselő szóbeli nyilatkozattal kilépett az MSZP-ből. Innentől kezdve egyértelműen működött a már anno Torgyán József által is hivatkozott házszabályi rendelkezés, és megindult az új csoport hathónapos zsilipelése.

Hogy most, egész pontosan a hat hónap letelte előtti pillanatokban házszabály-módosítással mégis kizárni a frakcióalapítás lehetőségét a DK-nak mennyire volt elegáns dolog, arról lehet vitatkozni. Hogy mekkora politikai érdeke fűződik a kormányzó pártszövetségnek ahhoz, hogy Gyurcsány Ferencet és pártját takaréklángon tartsa a parlamentben, az szerintem könnyebben megválaszolható kérdés: nem sok. Sokszor megírtam már, most is csak megerősíteni tudom, hogy a volt miniszterelnök aktivitása a baloldalon eddig is és nyilván ezután is nagyon jól jön a jobboldalnak. Megosztja a kormánytól balra álló erőket, akadályozza a baloldali szövetség létrejöttét, és minden nyilvános szereplésével emlékezteti a választókat saját kormányzásának időszakára, amely nem csak neki, de az egész baloldalnak súlyos támogatottságveszteséget hozott.

A jobboldalnak tehát inkább érdekében állt volna, hogy a több parlamenti felszólalási lehetőséggel a nyilvánosság többet lássa, többet hallja a DK-t. Érdekében állt volna az is, hogy a frakcióalapítással járó anyagi előnyöket pártépítésre tudja használni, hiszen ezzel csak nőtt volna a baloldal megosztottsága. Hogy akkor miért született mégis ez a döntés? A politikai racionalitás oldaláról közelítve nehezen magyarázható, de ha azt vesszük, hogy mindig is – ahogy láttuk, már 1996-ban is – a menet közben alakuló frakciók ügyében vita volt a nem elég egyértelmű szabályozás miatt, akkor reálisnak tűnik, hogy a Ház ezt a helyzetet tisztázni akarta a most lefolyt nagy újraszabályozás keretében. Az pedig, hogy a parlamentben csak olyan pártok képviseltessék intézményes formában magukat, amelyeknek a választók kifejezetten pártként bizalmat szavaztak, nem tűnik egy rossz megoldásnak erre a feladványra.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.