Poszt ITT

Bemondó – Mit szól a készülő megszorításokhoz?

Teljesen egyetért a közgazdász-társadalom: megszorítások jönnek, mert az állam túl sokat költ és feléli az ország jövőjét. Biztosnak tűnik az áfaemelés, néhány adókedvezmény és ártámogatás eltörlése, valamint a koalíciós tárgyalásokról kiszivárgott hírek szerint az állam saját magán is takarékoskodni készül.

Januártól másról sem hallani, mint arról: az új kormány megalakulását és első döntéseit még kivárja a piac, és ha a kabinet nem tesz semmit a súlyos ikerdeficit felszámolására, a tőkekivonás megkezdődik. Ez a forint jelentős leértékelődésén keresztül fékezi a gazdasági növekedést, növeli az inflációt, és rontja az életszínvonalat.

A koalíció választási győzelme óta elméleti közgazdászok, kamarák és befektetők nyújtanak önkéntes tanácsokat az alakuló kormány számára. Ezek szerint legalább 350 milliárdos megszorítás szükséges, aminek a jelek szerintnélkülözhetetlen eleme az áfaemelés, néhány adókedvezmény megszűntetése és a közszféra karcsúsítása. Többek szerint be kell vezetni az ingatlanadót, az egyösszegű egészségbiztosítási hozzájárulást, a kamatadót és a tandíjat is, míg mások a megszorítások mellett a foglalkoztatottság növelésében látják a kiutat a jelenlegi helyzetből.

Orbán Viktor szerint a jövendő megszorításokért a kormányzat elmúlt négy éves, elhibázott gazdaságpolitikája a felelős, ezért a Fidesz nem támogatja majd a költségvetési szigort. A párt elnöke úgy vélte: a súlyos megszorításokat reformnak nevezik majd, a Fideszt pedig a haladás és a reformok ellenségének nyilvánítják.

A választási programokból valóban nem következik az azonnali szigorítás: az új Gyurcsány-kormány eső száz lépéséről szóló MSZP-s kiadvány mindössze két lépése utal a takarékosságra, a többi 98 inkább osztogató jellegű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik