Belföld

Államreformot és jólétet ígér az MSZP

Államreformra, emelkedő fizetésekre, csökkenő adókra és a legszegényebbek támogatására számíthatunk a második Gyurcsány-kormánytól az MSZP programja és a kormányfőnek a kampány során tett ígéretei alapján. Politológusok úgy vélik, akár gazdasági kiigazításra is felkészült az ország.

Az átfogó államreform legfontosabb elemeit már egyeztette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP és az SZDSZ vezetőivel, és közölte: csak akkor vállal ismét kormányfői megbízást, ha a koalíció pártjai jóváhagyják elképzeléseit, amelyeket a kabinet megalakulása után azonnal elfogad és az Országgyűlés elé terjeszt. A törvényhozás hathetes intenzív munkával megtárgyalhatja és jóváhagyhatja az új jogszabályokat – nyilatkozta a kormányfő még a választások második fordulója előtt a köztelevízió Az Este című műsorában.

A várható intézkedésekről Az Új Magyarország első 100 lépése című dokumentum sem mond sokat: a 99. lépés szerint a szocialisták ötödével csökkentik az állami felsővezetők számát, míg a 100. lépés szerint a minisztériumok száma 12-re mérséklődik.

A cselekvési terv maradék 98 pontja inkább az állami kiadásokat növeli, méghozzá úgy, hogy a keresők, a nyugdíjasok, a rászorulók és a cégek is jól járjanak.

Lesz olcsó hitel

Az MSZP választási programja szerint a hazai kis- és középvállalatok összesen 700 milliárd forintnyi pályázati forráshoz és hitelhez juthatnak, melyek segítségével modernizálhatják technológiájukat. A program szerint a cégek fejlődése 400 ezer új munkahelyet teremt.

Az MSZP ezen túl azt ígéri, hogy kiszámíthatóan csökkennek a vállalkozások adóterhei és egyszerűsödnek a közbeszerzés szabályai, így a hazai cégek több pályázaton indulhatnak, jobb eséllyel. A párt ígéretet tett a körbetartozások „visszaszorítására”, konkrét megoldási javaslat nélkül.

A foglalkoztatottság növelése érdekében folytatódik a Start-kártya program, amely kiegészül a Start-plusz és a Start-extra lehetőségeivel is: utóbbiaktól a tartósan munkanélküliek, illetve az 50 éven felüli állástalanok visszaterelését remélik a munkaerőpiacra. A párt programja szerint támogatja a távmunkát és a részmunkaidős foglalkoztatást is.

Több pénze lesz mindenkinek

A szocialisták 20. lépésként ígéretet tettek a bérek négy év alatti, legalább 25 százalékos emelésére, csakúgy, mint a szakképzettséget igénylő munkakörök esetében a 100 ezer forintos minimálbérre 2010-ben. Az ígéretek szerint a növekvő jövedelmekből kevesebbet von majd el az állam: 2010-ben évi 3 millió forintos jövedelemig az alsó adókulcs szerint adóznak majd a keresetek.

A gyermekes családoknak tett ígéret szerint a családi pótlék összege négy év alatt legalább 20 százalékkal nő majd, a rászorulók (nagycsaládosok, idősek) olcsóbban juthatnak gázhoz és áramhoz, és a közgyógyellátás új rendszere lehetővé teszi majd, hogy a legszegényebbek ingyen kapjanak gyógyszert.

A nyugdíjasok sem maradnak ígéret nélkül: a szocialista kormánydokumentum szerint a jelenlegi 65 helyett 62 éves kortól biztosítja majd az ingyenes utazás ehetőségét, és 2010-ig kiküszöböli majd a korábbi aránytalan nyugdíjemelések okozta igazságtalanságokat.

Belehúznak az otthonteremtésbe is

A következő 100 lépés közül a 41. szerint a hagyományos lakásokra is kiterjesztik a panelfelújítási programot, 40 éves korig elérhető lesz a lakáshitelhez nyújtott állami kezességvállalás, és 10 millió forint lesz a használt lakás vásárlásához biztosított kamattámogatásos hitel felső korlátja.

A programban szerepel még a lakásfelújítás- és bővítés munkadíjának kedvezményes áfakulcsba sorolása is, amit a kormány már kezdeményezett az Európai Bizottságnál.

Az újabb 100 lépés programjában az MSZP kedvezményes agrárhiteleket is ígér, és a párt úgy véli, hogy a Nemzeti Rákellenes Program segítségével 10 év alatt 15 százalékkal csökkenthető a daganatos megbetegedések aránya.

Csak népszerűségvesztéssel fizethet a kormány

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint az államreformnak és a várhatóan nem túl radikális gazdasági lépéseknek belpolitikailag legfeljebb a kormányt érintő népszerűség-vesztési hatása lehet. „A politikai hatáshoz ismerni kéne a korrekció tényleges természetét. A szocialisták megszólalásaikban arra utaltak, hogy az ilyen intézkedések nem terhelhetik a legkisebb jövedelműeket, inkább a jobban élők terheit kívánják növelni. Az áfarendszer átrajzolása szolgálhat ilyen célt, például a sokak által javasolt középső kulcs elhagyásával, és a középső kulcsba sorolt termékek nagy részének 20 százalékossá tételével, a jóléti szempontból érzékeny árukat ugyanakkor az 5 százalékos hatály alá helyezve. Ha sikerül ügyesen egyensúlyozni, akkor elkerülhetők lehetnek a látványos események, de egy erős és revansra elszánt ellenzékkel a hátában nehéz dolga lesz a kormánynak” – véli Kumin Ferenc politológus.

Budai Bernadett szerint bármelyik párt(koalíció) is kényszerül meglépni a gazdaság helyzetének stabilizálását célzó intézkedéseket, helyzetét megkönnyítheti, hogy minden politikai és politikai rendszeren kívüli szereplő, külföldi és hazai szakmai szervezet hangsúlyozza a gazdasági kiigazítás szükségszerűségét. Így az elmúlt hónapok során ez tudatosodott az emberekben, vélhetően egy részük éppen ezért el is fogadja annak elkerülhetetlenségét. „A kormány nem véletlenül törekedett az elmúlt időszakban a szakszervezetekkel való viszony látványos javítására. Az érdekképviseletek hozzáállása döntő lehet például a sztrájkok elkerülésénél, vagy általában a munkavállalók hangulati lecsillapításánál” – mondta a politológus a FigyelőNetnek.

Hozzátette: koalíciós válság nem, népszerűségvesztés azonban szinte biztosan bekövetkezik egy-két év távlatában a kiigazítási intézkedések hatásaiként. Ezt ráadásul felerősítheti, hogy a mindenkori kormány a ciklus félidejéhez közelítve törvényszerűen veszít korábbi támogatottságából. A kérdés az Budai Bernadett szerint, mikorra fut ki a gazdaságpolitikai intézkedések negatív hatása, mikor kezdik érezni az emberek, hogy „egy kicsit jobban megy”, mint korábban. „Végül kérdéses, képes lesz-e a kormány egyéb, nem gazdasági jellegű lépésekkel ellensúlyozni politikája romló megítélését, vagy a választók négy év múlva kizárólag a gazdaságpolitikai lépések alapján ítélkezhetnek majd” – véli a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik