Kultúra ismeretlen budapest

Garancsi István és üzlettársa folytathatja egy védett pesti gyárépület irodaszörnnyé alakítását

A szerző felvétele
A szerző felvétele
Meglepő mozgás történt a színfalak mögött.

Két és fél évvel ezelőtt, a semmiből bukkant fel a hír, miszerint óriási üveghasábbal leszúrt irodaházzá alakul a pesti oldal egyik legszebb, védett gyárépülete, a Modiano szivarkapapírgyár Váci út 48/F. alatti egykori üzeme.

A témában ekkor született cikkünkben a cég, illetve a modernista épület története mellett az átalakulás akkor ismert részleteit is bemutattuk, ezekből pedig egyértelműen kiderült, hogy a befektető Codic egyáltalán nem úgy viszonyult a Kádár-korban átépített, majd a rendszerváltás után részben helyreállított épülethez, ahogyan egy védett ingatlanhoz feltétlenül kellene, hiszen a tömegarányait teljesen átíró, a földalatti szintek kialakítása miatt a ház jó részének bontását igénylő tervet akartak valóra váltani.

Modiano A jelenlegi jogerős építési engedély szerint ilyen jövő vár az egykori gyárra.

A 12 700 négyzetméternyi irodateret, 176 parkolóhelyet, illetve minimális üzlethelyiséget ígérő projekt során a befektetők megpróbálták kiradírozni az utca felé néző fő szárny helyi védettségét, ez azonban nem hozott sikert, 2023 februárjában azonban mégiscsak elindultak a munkálatok.

A bontások nem tartottak sokáig: előbb az önkormányzat jelezte a kormányhivatalnak, hogy a túlzó por- és zajterhelés miatt indítsanak vizsgálatot, majd

  • saját hatáskörükben szabtak ki bírságot a kivitelezőre,
  • a kerületi közterület-felügyelet ezzel párhuzamosan közigazgatási hatósági eljárást kezdeményezett,
  • az utcai fasorban okozott kár miatt pedig feljelentést tettek

írtuk korábban.

Modiano A földalatti szintek miatt az épületegyüttes jó része 2023 végére eltűnt.

A kormányhivatal néhány nap múlva döntést is hozott: egy hatósági ellenőrzés során szakszerűtlennek tartották a bontásokat, így azonnal leállíttatták a munkagépeket, valamint a munkásokat, de kikötötték, hogy a problémák rendezése után minden szabadon folytatódhat.

A befektető mindeközben a kezében tartotta a jogerős építési engedélyt, így a szükséges óvintézkedések megtétele után tovább gördülhettek volna a munkák, erre azonban mégsem került sor. 2023 végén épp ezért már arról számolhattunk be, hogy szeptember óta a területen semmiféle munkavégzés nem történt. A szomszédok ennek nyilvánvalóan nem örültek, hiszen a por és zaj megszűnésével a Röntgen utca 5. alatti lakóház tűzfala vakolat, illetve hőszigetelés nélkül maradt.

Lapunk kérdéseire a Codic legutóbb 2023 novemberében reagált, akkor arról írtak, hogy a bontási munkák első fázisa lezárult, a következő lépés pedig a kiviteli tervek véglegesítése, valamint a következő munkarész előkészítése lesz.

Galéria
Tér és Forma, 1932/4. / Arcanum Digitális Tudománytár

Ezek a folyamatok azóta talán haladtak is valamit, a beruházó idén azonban teljesen elengedte a Modiano-álmot, a V48 Ingatlan Kft. nevű projektcégük az Opten céginformációs rendszere szerint 2024. augusztus 15-én ugyanis az alig három héttel korábban egy budai társasházban létrehozott Modiano Property Kft. kizárólagos tulajdona lett, ami nem csak saját ügyvezetőjét, Kóbor Miklóst helyezte a V48 élére, de hirtelen a két cég székhelye is azonossá vált.

Ez önmagában még nem tűnhet igazán hírértékkel bíró ügynek, hiszen a hasonló projektek sokszor tulajdonost váltanak, érdemes azonban megkapargatni kissé a Modiano Property hátterét: annak többségi gazdája az Opten szerint ugyanis a Garancsi István által irányított és tulajdonolt GARINVEST Zrt., míg a kisebb részét a már említett Kóbor kezében lévő CEPEI Vagyonkezelő Zrt birtokol.

Galéria
Farkas Norbert / 24.hu
A Váci út felőli főhomlokzat november 27-én.

Garancsit az elmúlt tizenévben betöltött szerepei, illetve projektjei miatt nyilvánvalóan senkinek sem kell bemutatni, Kóbor egy fokkal azonban kevésbé ismert. Az ezredfordulón a Bajnai Gordon vezette Wallis tranzakciós igazgatójaként működött, később Lepp Gyulával (a volt szabad demokrata gazdasági miniszter, Kóka János sógorával) lépett üzleti koalícióra Hosszú évek óta ápol már közeli üzleti kapcsolatokat a kormányközeliként elkönyvelt Garancsival: előbb a ciprusi offhore-gázügyletekből vállalt kisebb szerepet, majd a szexoldalak feltőkésítése miatt az OLAF által is vizsgált közös érdekeltségeik miatt került a figyelem középpontjába, végül pedig néhány éve pedig a Kopaszi-gátat és környékét is együttesen vásárolták meg.

Korábban Kóbor és a MOL-vezér Hernádi Zsolt között is voltak szoros kapcsolatok: előbb a milliárdos alapkezelőjének vezérigazgatójaként működött, majd egyik cége mindkét alapnál részt vett a befektetések előkészítésében – írta meg korábban a Direkt36.

A szerző felvétele Az épület főbejárata ma, rajta még az előző gazda, a Codic logójával.

Kérdés, hogy ez a tulajdonosváltás milyen hatással lesz majd a Modiano-projektre. Az építési ügyek követését lehetővé tévő állami ÉTDR adatbázis részleges megszüntetése – ami Gulyás Gergely szerint jó döntés, hiszen nem tartozik az emberekre, hogy hol mi épül – óta sokkal nehezebb nyomon követni az esetleges változásokat, a megmaradó másik rendszerben pedig jóval kevesebb információ érhető el.

Ez jelen esetben mindössze a bontáshoz, valamint az építéshez szükséges elektronikus építési napló 2023. február 7-i megnyitásáról, illetve egy 2023. december 29-én feltöltött, ismeretlen időpontban készült hiteles energetikai tanúsítvány létezéséről számol be. Utóbbi annak ellenére, hogy a területen ma mindössze néhány csupasz főfal áll, az együttes jó része pedig levegővé vált, mégis a legmagasabb (AA++) besorolásról ad hírt.

A további esetleges bontásokkal, illetve az építési munkálatok a meglévő engedély szerinti folytatásával kapcsolatos kérdéseinkkel a Modiano Propertyt is megkerestük, esetleges válaszaikat később új cikkben tesszük közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik