Belföld

Jól profitálnak a Kóka-közeli cégek

A Kóka Jánoshoz sógori ágon kötődő magáncégek idén bevételeik megtöbbszörözésére készülnek. A gyarapodás hátterében a gazdasági tárca egyik részvénytársasága és a kórházi „információtechnológia-fejlesztést" támogató egészségügyi kormányzat áll – írja a csütörtökön megjelenő Heti Válasz.

Kóka János minisztersége alatt feltűnő aktivitást kezdtek mutatni a hozzá családilag vagy sporttársilag kötődő üzletemberek, sőt rendre találtak érintkezési felületet az állam különféle szerveivel, cégeivel. A miniszter körül feltűnt személyek közül hárman mára kulcsszereplővé küzdötték fel magukat. Egyikük a Kóka sógoraként, mentoraként és örökös üzlettársaként jegyzett Lepp Gyula. Másikuk a Sulinet-bizniszben nevet szerzett Elender egykori termékfejlesztési vezetője, a vitorláspartner Rácz Krisztián. Harmadik pedig Kóbor Miklós, a Kóka–Lepp-párossal sokáig együtt üzletelő Wallis volt tranzakciós igazgatója.

A Lepp Gyula által ellenőrzött Meditcom Orvosi Informatikai és Kommunikációs Szolgáltató Kft. friss mérlegéhez csatolt üzleti jelentés szerint idén a cég 215 milliós árbevétele akár meg is háromszorozódhat. A négy éve még Kóka Jánossal közösen alapított, a vizitdíj-automatákhoz kapcsolódó betegirányítási rendszereiről elhíresült Meditcom a Humánerőforrás-fejlesztési operatív program keretében uniós és hazai költségvetési pénzeket vesz igénybe bevétele megtöbbszörözéséhez. Bár Kóka miniszterként az állami tulajdon nem hatékony voltát hangoztatja, a Lepp-többségű Meditcomból a mai napig nem szállt ki az RFH Informatikai Kockázati Tőkealap.

A miniszteri sógor nem cáfolta a Heti Válasz állítását, mely szerint közreműködője volt a ciprusi off-shore szálakkal átszőtt, 2005-ös Dataplex ügyletnek, akiknek a résztvevő 2006 végén a Cardnet Kártyarendszerek és – szolgáltatások Zrt.-be is bevásárolták magukat. Majd azonnal delegálták a kártyacég igazgatóságába Rácz Krisztiánt, sőt a Cardnettel az Autópálya-kezelő (ÁAK) Zrt. viszonteladói szerződést kötött az autópálya-matricák elektronikus úton való értékesítésére. Ráadásul Rácz Krisztiánt 2005 áprilisa és októbere között éppen a Kóka által felügyelt ÁAK foglalkoztatta díjbeszedési projektvezetőként.

A Cardnet Zrt. közvetett tulajdonosai közé – a „ciprusiak” mellett – azt a Kóbor Miklóst is bejegyezte a cégbíróság, akinek Saxum Investments nevű részvénytársasága már működése megkezdésének pillanatában megbízási szerződéseket kötött Lepp Gyula érdekeltségeivel. Tehát Rácz Krisztián mellett akad még valaki, aki kilátszik a ciprusi offshore dzsumbujból, és dokumentált kapcsolatban áll mind a Cardnettel, mind Kóka János rokonságával – jegyzi meg a Heti Válasz. Kóbor az elmúlt hónapokban majd egy tucat vagyonkezeléssel, kereskedelemmel foglalkozó társaságot jegyeztetett be a terézvárosi Saxum-bázisra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik