Kultúra ismeretlen budapest

Elindult az egykori Modiano-gyár részleges bontása, a kivitelezőt máris megbüntette a kerület

Modiano / XIII. kerületi Önkormányzat
Modiano / XIII. kerületi Önkormányzat
Túl nagy a por és a zaj, ezért a kerület büntetett, majd eljárásokat indított.

Újlipótváros a századfordulón még egészen más arcát mutatta a gyorsan növekvő főváros lakói felé: az üzemek egész sorát, illetve a Vígszínház mögötti nyomornegyedet a két világháború közt aztán felváltották a ma ismert jórészt modernista épületek, néhány gyár egykori otthona azonban ma is áll.

Ebbe a sorba tartozott a Modiano S. D. Szivarkapapír Rt. a Lehel téri csarnokra néző egykori gyárépülete is, aminek falai közt a kapuk 1931 novemberi megnyitása óta néha egészen szürreális dolgok történtek. A témában egy évvel ezelőtt írt hosszú cikkünkben ezeket a fordulatokat mutattuk be, rávilágítva a kétezres évek dereka óta tartó furcsa állapotra, hiszen

a három utcára néző együttest több nekifutásra sem sikerült felújítani, bővíteni, vagy átalakítani.

Galéria
Tér és Forma, 1932/4. / Arcanum Digitális Tudománytár

A helyzet végül a koronavírus-járvány alatt változott meg gyökeresen, hiszen a BKK kelenföldi járműtelepéért, illetve a befektető Green Court Offices nevű irodaházáért is felelt DPi az épületkontúrokat teljesen átíró, kétségkívül túlzó bővítése 2021 júniusában zöld utat kapott Budapest Főváros Kormányhivatalától, sőt, arra is történt próbálkozás, hogy

kiradírozzák a főépület helyi védettségét.

Ez mostanáig sem valósult meg, a kivitelezés röviddel az elektronikus bontási napló február 7-i megnyitása után azonban elindult, így a beruházó Codic reményei szerint 2025-ben már a látványtervekről jól ismert látvány fogadhatja a környéken sétálót.

Modiano A főhomlokzat várható képe

A munkálatok során azonban szinte azonnal furcsaság lépett fel: a XIII. kerületi Önkormányzat kedd délelőtti Facebook-posztja szerint a bontást kísérő por- és zajterhelés túlzó, így a Kormányhivataltól azonnal kérték a munkák szabályosságának vizsgálatát, illetve a folyamat szabályossá tételét.

Az Önkormányzat saját hatáskörében is lépni tudott:

bírságot szabott ki a kivitelezőre, a Közterület-Felügyelet közigazgatási hatósági eljárást kezdeményezett, az utcai fasorban okozott kár miatt pedig feljelentést tettek.

A kerületnek nincs túl nagy mozgástere, az építési jogok oroszlánrésze 2020 óta ugyanis a Kormányhivatalokhoz tartozik, így csak reménykedni lehet a mielőbbi pozitív változásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik