Kultúra

Libri-vezető az MCC-s felvásárlásról: Továbbra is ugyanazok a szempontok vezérelnek a munkámban

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
Sárközy Bencét, a kiadói részleg ügyvezetőjét kérdeztük, milyen változásokkal járhat, hogy az MCC megvette a bolthálózattal is rendelkező Librit. Szerinte az jelezne irányváltást, ha őt le akarnák váltani, de erről nincs szó.

Ahogy mi is megírtuk, a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalata kedden szerződést kötött az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. Ezzel az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének, 98,41 százalékos tulajdonosává.

A felvásárlással kapcsolatban megkerestük Sárközy Bencét a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetőjét, hogy megkérdezzük, a tulajdonosi háttér átalakulása milyen változást hozhat a meghatározó kiadókat – Libri, Helikon, Jelenkor, Park, Kolibri – magába foglaló csoportnál, amely a kiadói piac közel ötödét adja. Szerinte a legfontosabb az, hogy a vállalat operatív vezetésében nincs változás:

Mivel engem is, és a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t vezető Kovács Pétert is fölkért az új tulajdonos a folytatásra, nem számolok változással, mert leszögeztem, csak úgy tudom a jövőben is végezni a munkát, ahogy eddig. Kalkulálok azzal, hogy az emberek véleményezik ezt a folyamatot, de ezt nem tudom befolyásolni. Ügyvezetőként én hivatalosan megkértem a teljes menedzsmentemet, hogy maradjanak, ahogy információim szerint a kereskedő cégben is ez történt, eddig senki nem jelezte, hogy távozna a tulajdonviszonyok megváltozása miatt.

A kérdésre, hogy szerzőktől kaptak-e aggódó reakciókat a hírre, Sárközy azt felelte, hogy azok a szerzők, akikkel ő és kollégái eddig beszéltek, annak megfelelően reagáltak, ami szerinte a nemzetközi könyvszakmában is teljesen elvárható:

A szerzők a kiadói szakemberekkel és velem állnak kapcsolatban, őket tehát az érdekli elsősorban, hogy én és a szerkesztőink a helyünkön maradunk-e, és ugyanazzal a szakmaisággal gondozzuk-e a jövőben is a szövegeiket.

Sárközy elmondta, hogy a tranzakció keddi bejelentése nyomán elindul a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata, és csak annak lezárulása után beszélhetünk majd kész tényként az adásvételről. Visszatérve a kérdésre, hogy mennyire volt módjuk előzetesen tájékozódni az új többségi tulajdonos szándékairól, hozzátette:

Az ilyen tranzakciók előtt zajlik egy egyeztetés a menedzsmenttel, most is így történt. Ennek során azt kérték tőlem, hogy folytassam ugyanazoknak a szerzőknek a kiadását, ugyanazon a színvonalon, mint az elmúlt 12 évben. Továbbra is ugyanazok a presztízs- és pénzügyi szempontok vezérelnek a munkámban. Én máshogy nem is tudok kiadót csinálni. Onnantól tudnék irányváltásról beszélni, ha az én személyemet változtatni akarnák, de erről nincs szó.

Azzal kapcsolatban korábban is jelentek meg cikkek, hogy az MCC kisebbségi tulajdonosként való megjelenése után jobbra tolódás volt megfigyelhető a Libri bolti kínálatában, például gyanúsan elszaporodtak a „genderőrülettel” foglalkozó könyvek a polcokon. Kovács Péter a Portfóliónak fejtette ki, hogy ez miért nem így van szerinte.

Balogh Zoltán/ MTI

A Libri több mint 300 közvetlen és még további 700 közvetett beszállítópartnerrel, kiadóval dolgozik. Csak új magyar nyelvű könyvből 80 ezer féle elérhető a hálózatunkban, és akkor még nem beszéltünk a több százezer antikvár címről. A Libri évente mintegy 7000–9000 új címet listáz be, ha ezt lebontjuk munkanapokra és munkaórákra, az azt jelenti, hogy negyedóránként, és egészen szerteágazó témákban jelenik meg egy új könyv a Libriben. Szó sincs tehát semmilyen oldalra tolódásról, a könyvpiac annyira sokrétű és sokszínű, hogy egy-egy új kiadó és néhány új cím megjelenése nem tudja a kínálatot gyökeresen megváltoztatni, sőt kifejezetten tovább szélesíti a kínálatot

– mondta a gazdasági lapnak adott interjújában, amelyben őt és Sárközyt is kérdezték a várható fejleményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik