Kultúra

Mácsai Pál marad az Örkény Színház igazgatója

Három intézmény, az Örkény Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház és a Budapest Bábszínház sorsáról született ma döntés, írja a Színház.org. Az Örkény Színháznak 2025-ig továbbra is Mácsai Pál marad az igazgatója.

A színház mára szinte az egyetlen közösségi esemény, amelyben nézőjével olyasmi esik meg, amit életének más terepein jórészt elvesztett: szuverén belső képzete születik. Ez mágia, szellemi elmozdulás. A színház nem csak igényli ezt az ősi képességet, hanem létre is hozza. Abban is, akiben egyébként alszik. Ez a belső munka egyenesen az ellenkezője annak, amit a világ egyébként ma nagyrészt elvár tőlünk. A színjáték során a néző fantáziája eredeti jogai szerint működik, szelleme mással nem helyettesíthető inspirációhoz jut. Ez a folyamat magyar nyelven zajlik, a megszűnt (sosem volt) társadalmi szolidaritás korában is közösségi élményként, egy megosztott közegben, jobb- és baloldaliakkal egyszerre, egy térben. Érzelmi síkon, a személyiség alaprétegeiben. A bázisban. (…) Fő feladatunk szerepünk folyamatos megújítása, újraértelmezése. A színházi munka nem nyugalmas életet, konszolidált kedélyt jelent, hanem az önmeghaladásért folytatott folyamatos küzdelmet

– fogalmazott pályázatában az intézményt 2004 óta vezető Mácsai.

Posztján marad a Kolibri Színház alapító-igazgatója, Novák János Jászai Mari-díjas csellista, zeneszerző és rendező is, aki korábban elmondta, a zene és a színház mellett nagyon fontosnak tartja a képzőművészet iránti vonzódását és a gyerekek iránti felelősségérzetet.

A Budapest Bábszínház éléről 25 év után távozik Meczner János, akit a jelenlegi igazgatóhelyettes, Ellinger Edina bábművész-rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető vált. Ellinger egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy ők egy kicsit máshonnan közelítik a színházat. Szerinte a bábszínházban nem kell másként játszani, viszont másként kell rendezni.

Bán Teodóra által vezetett Szabad Tér Színházról egyelőre nem született döntés, a lap informáicói szerint újabb pályázatot fognak kiírni a vezetésére.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik