Kultúra

Kóbor János tőlünk tudta meg, hogy egy amerikai sorozatban is szól az Omega

A Hulu új sci-fi-vígjátékában hallhatjuk az Addig élj! angol verzióját.

A Future Man főhőse egy megrögzött videójátékos, a beszédes nevű Josh Futturman. Ő csöppen bele véletlenül egy különleges időutazó kommandóba, amelynek küldetése, hogy megmentse a kihalásra ítélt emberiséget. Innentől kezdve pedig megállíthatatlanul hömpölyögnek az őrült kalandok. Az Index egyik olvasója szúrta ki, hogy a Seth Rogen által is rendezett sorozat végefőcíme alatt az Omega Addig élj! című dalának angol verziója szól, amelyet maga a zenekar vett föl annak idején (összesen négy lemezt adtak ki angolul).

Megkérdeztük Kóbor Jánost, hogy tud-e dologról, de kiderült, hogy még nem is hallott a Hulu sorozatáról, viszont most majd utánanéz, mi a helyzet.

Olyan gyakran fordul elő ilyesmi az utóbbi időben, hogy nem tudjuk követni. Sokan szokták jelezni, hogy itt vagy ott hallottak egy részletet valamelyink dalunkból. Sokszor csak utólag szerzünk tudomást, mert előzetesen nem keresnek meg minket

– mondta Kóbor, aki szerint a nagyobb dolgok azért ki szoktak derülni, és általában jogilag is rendeződnek végül. Az amerikában megjelent lemezeikről amúgy is adtak az ottani forgalmazónak valamilyen engedélyt a másodlagos felhasználásokra, de azért ilyenkor is az lenne a stílszerű eljárás, ha előre megkeresnék őket. Szerinte ma már annyira felgyorsult a világ, hogy nehéz eldönteni, mi számít samplingnek, és mennyire lehet egyáltalán érvényt szerezni bizonyos szerzői jogoknak.

Ilyenkor szokták azt mondani, hogy az egyik szemünk sír, a másik nevet. De persze inkább nevet, mert azért nem rossz érzés, ha valakinek megtetszik egy-egy dalunk, és beleteszi a filmjébe

Ajánlott videó

Olvasói sztorik