Kultúra

A tévében a hétvégén: bokszolók és őrjáratok

A hétvége az ökölvívók, világtalanok, gyorsan fejlődő kamaszlányok és Rembrandt-értelmezés bűvöletében telik.

Szombat

Este egy kis sporttal indítunk, a 17-én induló Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság előtti felkészülési torna, a katari (kivételesen szombati) döntőjében Roger „Láb között ütök bármikor” Federer és Nyikolaj „Öregnek tűnök, de gyors vagyok, mint a nyúl” Davigyenkó találozik, és az előbbi fog nyerni – 19:00-tól az Eurosporton majd meglátják.

A szombat esti filmes kínálatból nem az evidens címeket választottam, hanem az elsikkadó, de megtekintésre érdemeseket. A jó vígjáték ismérve, hogy komoly dolgokkal foglalkozik, komoly következtetéseket tudunk belőle levonni, miközben remekül szórakozunk. Ilyen lesz a Mama kicsi fia is, Tim Hamilton első filmje, melyben egy reménytelenül, 29 évesen is anyás fiúnak kell megbirkóznia azzal a ténnyel, hogy a mama (Diane Keaton) bepasizott. 21:00-tól az m1-en láthatjuk ezt a mini lélektani tesztet.

Akinek nincs kedve a röhögve pszichologizáláshoz, kap egy csemegét, egyet a mostanság fellendülő orosz akciófilmeks termésből. A Boksz a sötétben határidőfilm, 72 óra alatt kell Artemnek, a profi bokszolónak megvédenie szerelme életét és becsületét úgy, hogy mellesleg nem lát. A film nagy siker volt, Alekszej Szidorov rendező időközben elkészítette a második részt is, mi az elsőt 21:10-től láthatjuk az TV2-n.

Ami fix, az a Beugró, a múlt héten Cserhalmi György villantotta fel meglepetésvendégként improvizációs készségét, a héten is biztos lesz valami izgalmas, de hát az állandó tagok maguk is elég humorforrást nyújtanak. 22:35, m2.

Aki viszont úgy gondolja, eleget nevetett már ma, az öt üerccel később, 22:40-kor kapcsoljon át a Duna TV-re, ahol az Égő tűz című film a boszniai háború lezárása után játszódik valamikor, egy kis bosnyák városban, melyet maga Bill Clinton tervez meglátogatni, és mindeközben a lakók megpróbálják megtalálni szeretteiket, vagy legalább megtudni, mi lett velük. Pjer Zalica első filmje, mely 2003-ban több neves filmesztivál díját is elhozta (gondolom, ebben szerepet játszott a Nyugat lelkiismeret-furdalása is).

Vasárnap

Ma nem sporttal, hanem politikával kezdünk, pontosabban történelemmel – a világ egyik legérdekesebb ókori birodalmának, Egyiptom működésének titkaiba avat be minket ez az ismeretterjesztő film a Spektrumon, a 18:55-ös első epizódot rögtön követi a második – ez tehát az Egy birodalom felépítése.

Jó dolog csak filmekben megcsinálható eszközökre történetet eszkábálni, ilyen a Hirtelen 30 című vígjáték is, amelyben a 13 éves Jenna Rink (alakítja Jennifer Garner) egy nap arra ébred, hogy 30 éves lett, s az időugrás következtében a frusztrált, kudarcokkal teli kislányból sikeres üzletasszony lett. Most már csak arra kéne rájönni, mi történt az elmúlt 17 évben… Gary Winick rendezőnek nem remegett a keze, ekkor már túl volt többek közt az Édes kis semmiség című filmen is, Garneren kívül pedig Mark Ruffalót láthatjuk még a nagyobb nevek közül 20:05-től a TV2-n.

Bár a kereskedelmi tévék olykor hajnal 3 és 4 között becsempésznek az emberek párnái alá némi kultúrát, igazi, vérbeli művészfilm csak ritkán jut el a szem rágógumijába. Peter Greenaway talán ezért is olyan ritkán látott vendég a képernyőn, úgyhogy ezért is örülhetünk olyan nagyon a Rembrandt című filmnek, melyben a festményekre és a festőiségre oly fogékony – egykor festői pályára készülő – angol rendező a nagy németalföldi mester Éjjeli őrjáratának egy lehetséges olvasatát adja tőről metszett posztmodern stílusban a Duna TV-n 23:05-kor, tehát még éjfél előtt, ami a műfajt és stílust tekintve előkelő időpont a javából.

Filmesnek és emberi példának is jó Böszörményi Géza, akinek Hungarian Drakula című 1988-as tévéfilmjét az m1 mutatja be. Az 1953-ban játszódó történet egy volt, a meccseken a címbéli néven szereplő bokszolóé, aki a pályafutása vége után gyári munkás, azonban koncepciós eljárásba keveredik, majd miután végül elengedik, ki kell állnia egy fiatalabb bokszolóval. Rocky goes to Magyar Népköztársaság, mindez azért is érdekes, mert az Államvédelem által zsarolt és beszervezett (Recsket is megjárt) Böszörményi igen gerincesen viselkedett ügynökként, úgyhogy végül le is mondott róla a III/III. A viszontagságok ellenére (sőt talán pont miattuk) Böszörményi nem romantikus lányregények filmrevitelével probálta kibekkelni a rendszert, hanem kőkemény, ellenzéki politikai állásfoglalásként is értelmezhető filmekkel, dokumentumfilmekkel, így Recskre is visszament példának okáért. A film 23:10-től látható a magyar film tiszteletbeli vendégmávészének tekintehető, remek Dzsoko Roszics főszereplésével.

Ami (és ahogy) pedig még belefér a kertévés kultúrsokkba: a Ray cím, kétségkívül óriási Jamie Foxx-alakítással megfűszerezett, a tipikustól eltérő életrajzi film a vak Ray Charlesról sok-sok zenével, csalódással – 0:05-től TV2-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik