Nagyvilág koronavírus

Brit kutató: Ezreket ölhettek meg az AstraZeneca vakcináról szóló rossz hírek

Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egy vakcinafejlesztésben részt vevő brit kutató szerint „valószínűleg ezreket ölt meg” az AstraZeneca oltás hírnevének károsodása, amely a vérrögképződéssel kapcsolatos korábbi hírek elterjedésének köszönhető – írja a Guardian című brit lap.

A lap szerint – amely a BBC Two dokumentumfilmjére hivatkozik – az oxfordi John Bell professzor úgy látja, tudósok és politikusok helytelen viselkedése okozta, hogy a brit gyártású vakcina hírneve világszerte károsodott.

Az AstraZeneca oltás alkalmazásának bevezetése után az Egyesült Királyságban a kormány tanácsadói azt javasolták, hogy a nagyon ritka vérrögképződéses mellékhatás miatt a negyven év alattiak számára más megoldást kínáljanak.

A vérrögökkel kapcsolatos félelmek miatt emellett több más országban, köztük Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Írországban, Dániában, Norvégiában, Bulgáriában, Izlandon és Thaiföldön is leállították az AstraZeneca vakcina alkalmazását.

A vérrögképződés általános kockázata az oltáshoz kapcsolódóan nagyon alacsony – becslések szerint összességében egy a 65 ezerhez –, de valamivel magasabb a fiatalabb felnőtteknél. Amikor az európai szabályozóhatóságok kijelentették, hogy az oltás előnyei meghaladják a kockázatokat, a legtöbben feloldották az oltóanyag felfüggesztését – bár több helyen bizonyos életkori korlátozást vezettek be a vakcinára – írják

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik