Nagyvilág

Szabadulása előtt még egyszer keresztbe fordult az Ever Given a Szuezi-csatornán

Satellite image ©2021 Maxar Technologies / AFP
Satellite image ©2021 Maxar Technologies / AFP

Már majdnem sikerült egyenesbe állítani, amikor a nagy szél újból keresztbe fordította a Szuezi-csatornát közel egy hete teljesen eltorlaszoló konténerszállítót, írja a Reuters szemtanúkra hivatkozva.

A pozícióváltás ellenére a lap forrásai szerint a hajó orra a víz felszínén maradt és nem feneklett meg.

Nem sokkal később a lap már arról számolt be, hogy a probléma elhárult és az Ever Green szabadult, a csatorna pedig újból járható, a várakozó hajók is megindulhatnak úti céljuk felé.

Kapcsolódó
Szabadult az Ever Given, újra járható a Szuezi-csatorna
Elindult Rotterdam felé a konténerszállító hajó.

Osama Rebie, a Szuezi-csatorna vezetője hétfőn számolt be róla, hogy sikerült megmozdítani a fontos kereskedelmi útvonalat hat napja eltorlaszoló 400 méter hosszú teherhajót. Akkor még azt közölte, a vontatóhajók még dolgoznak rajta, hogy teljesen irányba állítsák a konténerhajót, de már nincs messze a pillanat, amikor az Ever Green cég hajója folytathatja az útját.

Korábban az is felmerült, hogy hetekre leállhat a forgalom a Szuezi-csatornán a keresztbe fordult hajó miatt. A közel hétnapos leállás is hatalmas gazdasági károkat okozott, háromszáznál több hajó vesztegelt a Vörös-tengeren az Ever Given hajó miatt.

Kapcsolódó
Miért olyan fontos a Szuezi-csatorna?
Az Ever Given esete óriási gazdasági károkat okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik