Nagyvilág koronavírus

A hős olasz orvos az utolsó pillanatig mentette a koronavírusos betegeket

Roberto Stellát az egész olasz orvostársadalom gyászolja, halála az egészségügyi dolgozók védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Múlt kedd éjszaka egy comói kórházban meghalt Roberto Stella, a koronavírus-járvány által leginkább sújtott Lombardia tartományban található Varese orvosi szövetségének vezetője, aki az utóbbi hetekben Olaszország egyik legismertebb életmentőjévé vált – számolt be az ANSA olasz állami hírügynökség.

A tudományos életben is jegyzett, a fertőző betegségek szakértőjeként számon tartott Stella az egyik első olyan európai orvos volt, aki a kontinensre leselkedő veszélyre nyilvánosan is felhívta a figyelmet. Stella emellett Busto Arsizio orvosi teamjének első sorában, családorvosként küzdött a betegekért. Március elején a koronavírusra jellemző tünetekkel szállították kórházba, néhány nap múlva már egész Olaszország tudta, hogy elkapta a kórt. Bár az első napokban úgy tűnt, hogy az orvos állapota stabil, Roberto Stella 67 évesen meghalt, koronavírus okozta légzési elégtelenségben. Ő volt az egyik első olasz orvos, aki gyógyítás közben fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

Személye a családorvosok rátermettségének, áldozatos és kemény munkájának jelképévé vált. Halála pedig felerősíti a kollégák segélykiáltását, akik még mindig nem kapták meg az egyéni védelemhez szükséges védőeszközöket

— nyilatkozta Silvestro Scotti, Varese orvosi szövetségének elnöke a CNN-nek.

Olaszországban a hétfő esti adatok szerint a diagnosztizált fertőzöttek száma megközelítette a 28 ezret, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a kétezret. Giuseppe Conte miniszterelnök szerint a napról napra növekvő számok ellenére még nem tetőzött Olaszországban a járvány, a következő hetek lehetnek a legkockázatosabbak.

„Haldokló ország” – miért Olaszországban a legdurvább a koronavírus-járvány?
Olaszország gyakorlatilag karanténba került, mégis napról napra meredeken emelkedik a halálozások száma. Vajon nálunk is ez várható?

A koronavírus eddigi legismertebb, egészségügyben dolgozó áldozata Li Venliang vuhani szemészorvos volt. A fiatal szakember – mivel a kínai állam az utolsó pillanatig titkolta a járvány kitörését – megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgozott. Január 8-án egy hályogműtét közben maga is megfertőződött, február elején pedig életét vesztette egy vuhani klinikán. Venliang volt az első orvos, aki figyelmeztette kollégáit az új járványra, cselekedetéért a kínai állam megfenyegette és megalázta: egy olyan papírt írattak alá vele, miszerint hamis információkat terjesztett az interneten, egyúttal vállalta, hogy többé ilyet nem tesz.

A koronavírussal harcoló orvosok felszereltsége Magyarországon is heves vitákat váltott ki. A Magyar Orvosi Kamara március 11-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nincs elég védőfelszerelés az egészségügyi dolgozóknak. Bár a védőfelszerelésekből az egész világon hiány van, a kamara arra kérte a kormányt, hogy próbáljon hatékonyabban beszerezni, és ne hárítsa a háziorvosokra ezt a feladatot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még aznap közleményt adott ki, ebben arról írtak, hogy a MOK veszélyhelyzetben zsarol, és valótlanságokat állít.

Kiemelt kép: Rete55/YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik