Nagyvilág

Eltemették Tito özvegyét

De ki volt valójában Jovanka Broz? Veszélyes uralkodó, tragikus sorsú nő vagy orosz kém?

Kapcsolódó cikkek

Jovanka Broz

Katonai tiszteletadás mellett temették el szombaton Belgrádban Jovanka Brozt, Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök özvegyét.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök búcsúbeszédében azt mondta, a temetés megfelelő alkalom arra, hogy Szerbia beismerje: bűnt követett el Jovankával és saját történelmével szemben is.

Az elnök halála után mindenétől megfosztották az özvegyét

“Azzal, hogy megfeledkeztünk Jovankáról, megfeledkeztünk magunkról is” – mondta Dacic. A szerb miniszterelnök így utalt arra, hogy Tito 1980-as halála után feleségét, Jovankát kilakoltatták az elnöki palotából és megvontak tőle minden járandóságot. Vagyontárgyait államosították és a személyazonosságát igazoló dokumentumokat is elvették tőle.

Egyszerű titkárnőből vált first ladyvé

Jovanka Broz 32 évvel volt fiatalabb Titónál. A vezér titkárnőjeként kezdett dolgozni, hamarosan azonban egymásba szerettek, végül Tito negyedik – egyben utolsó – felesége lett.

Tito egyik bizalmasának feljegyzése szerint Jugoszlávia vezetője bizonytalan volt, hogy elvegye-e feleségül Jovankát. Attól tartott, hogy egy olyan nő, aki soha nem olvasott egyetlen könyvet sem, nem járt kiállításokra és koncertekre, nem tudna megfelelő first lady lenni, nem lenne képes külföldi diplomatákkal és uralkodókkal megfelelő módon beszélgetni, esetleg szégyent hozna a férjére és országára.

Jovanka valóban csak később, már Tito feleségeként tanulta meg az etikettet és a protokollt. Ennek ellenére méltó társa volt Jugoszlávia örökös elnökének.

A La bello ciao-val búcsúztatták

A magas, csinos, fekete hajú nő ikonná vált a régió országaiban, széles mosolyát – amellyel mindenkit lefegyverzett – a nép “jugó-mosolynak” hívta. Elnökfeleségként levetette a partizánruhát, és Rotschild Klára budapesti divatszalonjában készíttette öltözékét, ahol állítólag volt egy próbababa a méreteivel, amelyeket az évek során folyamatosan módosítottak. Szépségének adóztak azzal is, hogy temetésén gyászzene helyett a La bella ciao című dal szólt.

Megrészegítette a hatalom

A Jovanka Broz, Tito társuralkodója című könyvben Aleksandar Matunovic, a volt elnök magánorvosa azt írta, hogy Jovankát hamar megrészegítette a hatalom, és mindenbe beleszólást követelt. Vasmarokkal irányította az elnöki rezidenciát. Minden hivatalos látogatáson, minden döntéshozásban részt vett, tanácsokat adott férjének.

Amikor Tito hetvenéves lett, többen is úgy gondolták, hogy ideje nyugdíjba vonulnia, ő viszont továbbra is Jugoszlávia elnöke akart maradni – írta Matunovic. A politikai ellenfelek mellett Jovanka is szerette volna folytatni azt, amit Tito elkezdett. Úgy gondolta, hogy a vezér halála után ő veheti át a helyét.

Házasságukat a politikai intrikák ingatták meg, húsz év után

A könyv szerint a közös hálószobájukban talált lehallgató-készülékekről – amelyeket állítólag Tito alelnöke, Aleksandar Rankovic helyezett el – Jovanka biztosan tudott. A lehallgatási ügy vezetett végül a politikus leváltásához. A könyv szerint Jovanka így szabadult meg férje és saját politikai ellenfelétől.

A Broz házaspár kapcsolata körülbelül húsz éven át felhőtlen volt. Gyerekük nem született, mert az akkor már hatvan éven felüli Tito nem akart ismét apa lenni. A házasságot a politikai intrikák ingatták meg az 1970-es években: Jovankát azzal vádolták, hogy puccsot készített elő férje ellen, más vélemények szerint pedig az oroszoknak kémkedett.

Orosz kém lett volna?

A Jovanka Broz vallomásaiból készült Az én életem, az én igazságom című életrajzi könyvben az asszony az orosz kémkedési vádakat nevetve utasította el. “Úgy tudom, az oroszok mindig gondoskodtak a kémjeikről. Ha orosz kém lennék, ők biztosan nem engednék, hogy így éljek” – mondta Jovanka.

Hatalomvágya miatt hagyta el az elnök

A 70-es évek közepére Tito számára is világossá vált, hogy Jovanka hatalommániás lett. Az asszony magas állami funkciókat követelt férjétől, és azt tervezte, hogy Jugoszlávia örökös elnökének halála után ő örökli a hatalmat. A magánorvos visszaemlékezései szerint Tito erre azt mondta, hogy Jovanka “elfelejti, hogy alkotmányos állam vagyunk, és az elnöki posztot nem örökléssel, hanem választással lehet elnyerni”.

Ez a hatalomvágy volt az egyik oka annak, hogy Tito szerint gyógykezelni kellett Jovankát. Azt mondta, hogy soha nem válik el az asszonytól, de nem tud vele tovább együtt élni.
A vélt vagy valós vádak miatt Tito 1975-ben elköltözött közös otthonukból, utoljára 1977-ben jelentek meg közösen egy protokolleseményen. Jovanka ezt követően visszavonult, a nyilvánosság előtt csak 1980 májusában, Tito temetésén jelent meg.

Nyugdíjat sem kapott

Nem sokkal ezután kilakoltatták, és egy külföldi vendégek számára fenntartott villába költöztették, ahol haláláig élt. Az épület az évek során tönkrement és beázott, mivel azonban Jovanka nem kapott semmilyen nyugdíjat, nem tudta a károkat megjavítani, pénz hiányában télen fűtés nélkül élt. Telefonját lehallgatták, minden lépését figyelték. Később kiderült, erre nem volt joga a belügyi szerveknek. A szerb kormánytól 2009-ben kapott új személyi okmányokat.

Titok maradt

Sem a történészek, sem a politikusok nem tudják, pontosan hogyan és miért kellett Jovanka Broznak még Tito életében eltűnnie a közéletből, ahogy az is titok maradt, hogy miért volt több mint 30 éven át elzárva a külvilágtól. Sem a szocialista Milosevic, sem a későbbi demokratikus hatalmak nem törődtek Jugoszlávia legnagyobb diktátorának és vezérének özvegyével.

Utolsó kívánságát, hogy temessék volt férje mellé, a szerb kormány teljesítette. Koporsóján nem volt sem zászló, sem semmilyen ideológiai vagy vallási jelkép. Családja kérésére gyászszertartást nem tartottak. Az asszonyt a Virágházban – a volt elnöki rezidencia kertjében épített mauzóleumban -, a Tito sírja melletti teremben temették el. Sírhelyét fehér márványlap borítja, amelyen arany betűkkel csupán ez áll: Jovanka Broz (1924-2013).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik