Nagyvilág

Gorbacsov az egyiptomi forradalomról

Mihail Gorbacsov szerint az egyiptomi népfelkelés arra figyelmeztet, hogy a szabadságjogok nem kezelhetők a politikai stabilitás és a gazdasági növekedés "homlokzataként".

Mihail Gorbacsov, aki merész reformjaival hozzájárult a Szovjetunió 1991-es széteséséhez, az International Herald Tribune (IHT) című amerikai lapban szerdán közölt cikkében úgy vélekedett, az arab világról kialakult hagyományos politikai gondolkodás túl sokáig arra a hamis fogalompárra épült, hogy “vagy önkényuralmi rendszerek, vagy fundamentalizmus, szélsőségesség és terrorizmus”.

Az ilyen félelmek az arab országok lakosságával szembeni “bizalmatlanságon” alapultak – mondta a volt szovjet elnök, hangsúlyozva, hogy a nagyobb szabadság követelése, nem vezet szükségszerűen káoszhoz vagy a fundamentalista erők hatalomra jutásához.

A Nobel-békedíjas politikus, aki márciusban lesz 80 éves, az IHT-beli cikkében nem tért ki hazájára, ahol Vlagyimir Putyin kormányfő, korábbi elnök a Kreml bírálói szerint hatalomra jutása óta nagyrészt felszámolta a posztszovjet korszak demokratikus vívmányait.

Gorbacsov ugyanakkor a Novaja Gazeta című moszkvai ellenzéki lapnak adott, szintén szerdán megjelent interjújában élesen bírálta a “gazdag és romlott” orosz elitet, amelynek a milliárdos és futballklub-tulajdonos Roman Abramovics a mintaképe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik