Belföld

Magyar Péter a 24.hu-nak: Ott leszek a köztévé vitáján

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Felcsúti állomásához ért Magyar Péter országjárása, amit nem is aprózott el a Tisza Párt listavezetője: kibérelte Orbán Viktor szülőfalujának nevezetességét, a kisvasutat. Helyszínen tartózkodó kollégáink az alcsúti állomáson tudtak neki feltenni néhány kérdést, a többi között azt, elképzelhető-e, hogy meggondolja magát, és mégis részt vesz a köztévé vitáján.

Ott leszek a vitán

– jelentette ki a 24.hu kérdésére Magyar Péter, hozzátéve, elküldi a kifogáslistáját az állami médiának a vita kereteiről. A meghívott listavezetők péntek estig kaptak időt az állami médiától arra, hogy aláírjanak egy belegyező nyilatkozatot a vita szabályairól. Magyar jelezte, aláírja a nyilatkozatot, de elküldi a kifogásait is, a vitán pedig arról fog majd beszélni, „ami a magyar embereket érdekli”, függetlenül attól, hogy mit mondanak erre a vita vezetői.

A közmédia korábban ugyanis előírta a vita szabályait: ezek alapján mind a tizenegy, listát állító jelölőszervezet listavezetőjét várják, a résztvevőknek fejenként összesen nyolc perc áll majd rendelkezésére, öt hozzászólás formájában. Egy percben bemutatkoznak, majd három előre meghatározott témakörben, témakörönként 2–2 percben fejtik ki véleményüket, az utolsó körben pedig egy percben reagálnak az elhangzottakra. Ha valaki ezzel szembe megy, annak a „hangját lekeverik, a szót elveszik a beszélőtől”.

Ha belém fojtják a szót vagy a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét kizárják a nyilvános vitából, lelkük rajta. Mindenki látni fogja, hol tart a magyar közmédia

– vetítette előre Magyar, aki megerősítette azt is, hogy a Várkert Bazárhoz szervezett tüntetést mindenképp megtartják úgy is, hogy részt vesz a vitán.

Donáth Anna nem írta alá a nyilatkozatot

Donáth Anna péntek este bejelentette, hogy még a határidő előtt hivatalosan is visszajelzett a közmédiának, hogy ott lesz a vitán, a fent említett nyilatkozatot azonban lelkiismereti okokból nem írta alá.

Az említett dokumentumban az szerepel, hogy a megjelölt személy megismerte, és magára nézve kötelezőnek tartja a vita feltételeit. Ha pedig vét ezek ellen, az „az élő műsorban való részvételből történő automatikus és azonnali kizárással jár”, és az adás további részében már nem is szerepelhet.

„Azzal, ha nem engednek be a stúdióba egy parlamenti párt EP-listavezetőjeként és EP-képviselőként, az MTVA magáról állít ki bizonyítványt” – fűzte hozzá a Momentum elnöke.

Kapcsolódó
Háromharmad+: Vita helyett tüntetés: jó stratégiát választ Magyar Péter?
Folytatódik a közmédiás listavezetői vitáról szóló vita, a DK Sulyok Tamást bűnözőzi, Magyar Péter pedig elhatárolódik a Momentum olimpiás kampányától. A Háromharmad+ e heti adásában a 24.hu-tól Bánszegi Rebeka és Bita Dániel, a Partizántól pedig Ruff Bálint és Gulyás Márton elemzik a kampány legfrissebb fejleményeit.
Kapcsolódó
A következő x – Pető Péter: Miért lett ilyen fontos a vitáról szóló vita az EP-választás előtt?
A magyar politika 2024 tavaszára elhozta végre azt, amit tán évtizede nem láttunk: a kiszámíthatatlanságot, minek nyomán az az általános válaszom politikai kérdésekre: nem tudom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik