Nagyvilág

Fordítási hibás ajándékot vitt Clinton

Tréfás, de "kis gyári hibás" ajándékkal lepte meg orosz kollégáját Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken első találkozójuk nyitányaként.

A számítógépes világból ismert “újraindítás” gomb egy jelképes példányát nyújtotta át Genfben Szergej Lavrovnak annak jelképeként, hogy Washington újra akarja indítani kapcsolatait Moszkvával, és indítványozta, hogy nyomják meg együtt a gombot.

“Át szeretnék nyújtani önnek egy ajándékot, amely azt jelképezi, amit (Barack) Obama elnök és (Joe) Biden alelnök mondott: újra akarjuk indítani kapcsolatainkat” – mondta Lavrovnak a találkozó helyszínén, a genfi Intercontinental Hotelben egybegyűlt újságírók hada előtt.

Szalaggal átkötött kis dobozt adott át, amelyet a meglepettnek látszó Lavrov az újságírók előtt kibontott, és kiemelte belőle az ajándékot, egy műanyag foglalatban elhelyezett nyomógombot, amely köré angolul és oroszul oda volt írva, hogy “újraindítás”.

A gomb (Fotó: MTI)

A gomb (Fotó: MTI)

Azaz csak angolul, mert – mint Lavrov nevetve rámutatott – hibás fordítás miatt az amerikaiak egy hasonló, de más jelentésű szót írtak oda oroszul. Az odaírt orosz szó (peregruzka) jelentése ugyanis “túlterhelés, túlterheltség, átrakodás”, nem pedig a szándékolt “újraindítás” (perezagruzka).

Ez azonban nem akadályozta azt, hogy a két külügyminiszter valóban megnyomja együtt a jelképes gombot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik