Közélet

Szél Bernadett levélben osztotta ki az LMP tagjait

Keményen bírálta az elnökséget és az etikai bizottságot is, de a pártot nem hagyja el. Szél Bernadett szerint azonban az LMP-nek inkább árt a bázisdemokrácia, mint használ.

Kedden délelőtt derült ki, hogy lemond az LMP társelnöke és frakcióvezetője, Szél Bernadett. Az információt a borsod24.com szellőztette meg, de az információt névtelenséget kérő LMP-s források hírportálunknak is megerősítették.

A borsod24.com azt írta, hogy Szél lemondásának közvetlen oka az etikai bizottság azon döntéssorozata, amelyben súlyos büntetéseket róttak ki a párt jelöltjeire, és amelyet ő súlyosan igazságtalannak, méltatlannak, politikailag pedig vállalhatatlannak tart. Azzal indokolja lépését, hogy nem akar olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák.

Őrület az LMP-ben: a pártelnök Szél Bernadettet három évre eltiltották minden párttisztségtől
Hogy még nagyobb legyen a káosz: ennek ellenére elnök maradhat.

Aki dolgozni akart, azt magára hagyták

Kedd délután a hvg.hu megszerezte azt a levelet, amelyet Szél az LMP tagjainak zárt Facebook-csoportjába írt.

A levélben lemondása okaként az LMP etikai bizottságának nyári döntéssorozatát nevezte meg a politikus, szerinte „egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez”, az eljárást súlyosan igazságtalannak, méltatlannak és politikailag vállalhatatlannak tartja.

A párt elnökségi tagjainak azt írta:

Ti az Elnökségben pontosan kell, hogy tudjátok: közösségi döntéshozatalra szoktatott rendszerben nem lehet kampányt csinálni jól működő országos elnökség nélkül és mivel az elnökség a kampány előtt és a kampányban nem működött, gyakorlatilag mindenki, aki dolgozni akart, folyamatosan magára volt hagyva. Igaz ez a párt volt miniszterelnök-jelöltjére, a kampányfőnökre, annak helyettesére, de a jelöltekre is. A kampányban szembesülhettünk azzal, mennyire könnyen ellehetetleníthető a politikai döntéshozatal éles helyzetben, az Etikai Bizottság döntése pedig közvetlenül arra mutat rá, milyen könnyen lehet a Kongresszus által meghatározott politikai döntéseket jogi, etikai, illetve fegyelmi ügyekkel módosítani

Szél szerint politikai pártot nem lehet úgy építeni, hogy a döntési jogkörök és felelősségi jogkörök teljesen szét vannak választva. Emiatt nem tud növekedni a párt, kampányban és éleshelyzetben pedig életképtelenné válik.

Így sorozatban nem tudtunk helyzeteket átbeszélni, illetve eljárásrendileg megfelelő módon politikai döntéseket hozni, ennek a következményeit viszont azoknak kell vállalni, akik a lehetetlen körülmények között is döntéseket hoztak annak érdekében, hogy mehessen a kampány, ami pedig az LMP elemi érdeke volt.

Szél Bernadett azt írta, hogy politikai alapon döntött a bizottság a kizárásokról, amelyet szerinte a bizottság elnöke is elismert.

Nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák.

A párt volt miniszterelnök-jelöltje azt kérte, hogy

 a kampányban megbüntetett jó szándékú tagtársaimat rehabilitálják, jó hírnevüket és megítélésüket állítsák helyre politikai párt révén politikai eszközökkel.

Ezen kívül arra kérte a párt jelenlegi és jövőbeli vezetőit, hogy sose adják fel a zöld értékeket, illetve hogy szedjék össze a dolgokat a pártban,

mert amikor eljön a pillanat, ami el fog jönni, nagyon nem mindegy, kik veszik át a munkát. Minimum Magyarország sorsa fog ezen múlni.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Párt nem bánhat így az embereivel

Kedd késő délután a Magyar Hang is lehozta azt a Szél Bernadettel készült interjút, amelyet eredetileg szerdán jelentettek volna meg. Ebben a hvg.hu-n megjelent levélhez képest sok újdonság nincs.

Szél az etikai bizottság döntésével kapcsolatban azt mondta, hogy olyan jelölteket és a kampány vezetésében részt vevő embereket büntettek meg, aki döntéseket hoztak és felelősséget vállaltak.

Mivel ezekkel a döntéssel azonosulni nem tudok, csak azt tudom tenni, hogy szolidaritást vállalok a társaimmal és lemondok. Akkor is lemondtam volna, ha engem nem, csak őket büntetik meg. A lényeg: a párt nem bánhat így az embereivel. Azt gondolom, hogy ez azoknak is arculcsapás, akik velünk voltak a kampányban: a szavazópolgárok, a szimpatizánsok számára is az.

Szél Bernadett ugyanakkor kijelentette, hogy

nem lép ki az LMP-ből.

Ezt azzal indokolta, hogy az etikai bizottság nem egyenlő a párttal és az LMP-s szavazókkal, továbbá maximálisan hisz a zöld eszmében és az ökopolitika helyességében. Az azonban egy erős üzenet a pártnak, hogy inkább a bázisdemokrácia hátrányait szenvedi el, semmint az előnyeit élvezi.

van a pártstruktúra, ami nem jó, vagy nem jól működtetjük és van a mögöttes tartalom, maga az LMP, mint eszme, vízió, ami működik. És az jó. És ez az, amivel én azonosulni tudok.

Az interjúban szóba került a többi ellenzéki párttal való együttműködés is. Erről a parlamenti képviselő azt mondta:

Az országos politikai tanács olyan döntést hozott, amely akár a teljes együttműködést is nem hogy elfogadta, hanem kifejezetten pártolta. Viszont az, hogy a baloldali pártokkal milyen legyen az együttműködés, mindig is vitás kérdés volt az LMP-n belül. (…) Nem leszünk kevesebbek attól, és ebben nyugodtan lehet magabiztos a pártom, hogy szóba állunk más politikusokkal. Ez az egyik dolog. A másik az, hogy voltak belső működésünkkel kapcsolatos problémák, az elnökség egyszerűen nem jól működött a kampány ideje alatt. És ezért olyan helyzetek alakultak ki, mint amire az előbb is céloztam.

Szél Bernadett hozzátette, hogy lemondásával akar üzenni, ez az ő kritikája a párt felé. Szerinte annak lett volna értelme, ha az LMP olyan szempontból vizsgálja meg a választási kampányt, hogy a meglévő szabályok életszerűek-e, mert egy ilyen vizsgálat eredménye alapján hosszú távon korrigálni tudták volna a hibákat. Szerinte

a taktikai együttműködés megkerülhetetlen a mostani választási rendszerben, de ez nem jelenti azt, hogy stratégiai szempontból is össze kell fogni.

A politikus ugyanakkor nem temeti a pártot, úgy gondolja, hogy bőven menthető a helyzet.

Ha jól végzi el a feladatát az LMP, ha a belső működésében meglévő hibákat korrigálja, és ha odamegy, ahol mi igazán erősek vagyunk, az emberek, a választópolgárok közé, szerethető, szimpatikus és nagyon emberséges politikát közvetítjük, ami a mienk, amit mi kidolgoztunk, és meg is valósítottunk, és ha ezt közvetlenül tudjuk megismertetni a polgárokkal, akkor az LMP előtt nagyon komoly lehetőségek állnak.

Szél kijelentette, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, több kudarc ne legyen, ezért azt sem zárja ki, hogy valamilyen pártok fölött álló mozgalomban részt vegyen. A következő időszakban inkább a terepmunkában szeretne részt venni.

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu

Akkor is lemondott volna, ha nem büntetik meg

Kedd este Szél Bernadett az ATV Egyenes beszéd című műsorában kijelentette:

Én akkor is lemondtam volna, ha én semmilyen büntetést nem kapok, de a többieket megbüntetik.

Az elmúlt másfél hónapban azon gondolkodott, hogyan tudja ezt a helyzetet megoldani, de arra jutott, hogy erre nincs eszköze.

A hvg.hu által megjelentetett levélről Szél azt mondta, hogy azt belső felhasználásra szánta és nem hiszi, hogy véletlenül került ki, sőt, az időzítés sem véletlen.

Számított rá, hogy esetleg kiszivároghat a sajtóhoz, de bízott benne, hogy meg tudja előzni a Magyar Hangnak adott interjúnak.

Szél szerint nem működött úgy az országos elnökség, hogy gyorsan tudják rendezni a problémákat.

Egy kampányban az is döntés, ha az ember nem dönt,

jegyezte meg, vagyis gyorsan kell döntéseket hozni.

A kampány kezdete előtt nem látta, hogy ilyen nehézségekbe fognak belefutni. Példaként hozta Tenk Andrást, aki Csepelen visszalépett vissza az akkor még az Együttet erősítő Szabó Szabolcs javára, aki aztán pártja megszűnésével az LMP parlamenti frakciójának tagja lett.

Még három LMP-s kapott súlyos büntetést
Az egyik eltiltott párttag bírósághoz fordul.

Szél Bernadett az Egyenes beszédben is elmondta, hogy a Fideszt egyedül nem, csak „egy erőtérrel” lehet legyőzni. Ugyan vezetői felelősséget nem tud vállalni, de hisz abban, amit a kampányban mondott, ezért az ügyeit továbbviszi (például Paks II., devizahitelesek, ápolási díj) és erősíti ezt a bizonyos erőteret.

Arra a kérdésre, hogy Demeter Márta lehet-e az utóda, Szél igennel válaszolt. Nagyra tartja a volt MSZP-s politikust, bár azt nem tudja, hogy van-e vezetői tapasztalata.

Más lesz az életem,

zárta az interjút Szél Bernadett.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik