Közélet

Fejenként 6,6 millióval távozhattak a miniszterek

Vitéz F. Ibolya
Vitéz F. Ibolya

újságíró. 2018. 07. 03. 11:00

Végkielégítés, felmentés nem jár ugyan a minisztereknek megbízatásuk megszűntével, de nem kellett üres kézzel menniük, akiknek a szolgálataira nem tartott igényt Orbán Viktor miniszterelnök az új kormányban.

Kaposvár, 2014. június 20.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b2) beszél a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) kétnapos ülésének első napja utáni sajtótájékoztatón Kaposváron, a városháza díszterme előtt 2014. június 20-án. Mellette Kósa Lajos, az MJVSZ elnöke, Debrecen polgármestere (b), jobbról Szita Károly, az MJVSZ társelnöke, Kaposvár polgármestere.
MTI Fotó: Varga György
Kósa Lajos és Lázár János Fotó: Varga György / MTI

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, milyen címen és milyen összegű juttatást fizettek, azaz Balog Zoltán, Fazekas Sándor, Kósa Lajos, Lázár János, Seszták Miklós, illetve Simicskó István mekkora apanázzsal távozott a posztjáról.

A közérdekű adatigénylésünkre a kancellária a konkrét kifizetési listát nem, helyette a jogszabály idevágó passzusait küldte meg. A kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényből az derül ki, hogy az a miniszter, aki legalább három évig vezette a tárcáját, hathavi illetményével megegyező összegű juttatásra jogosult. (Lemondás esetén is jár pénz, csak nem hat-, hanem háromhavi illetménynek megfelelő juttatás.) Ha a miniszterek vagyonbevallásában szereplő havi bruttó 1 101 900 forint jövedelmet vesszük alapul, akkor

a távozó miniszterek féléves járandósága 6,6 millió forint.

A pénzt rövid úton meg is kellett kapniuk, a jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy a hatáskörgyakorlás megszűnésétől számított tizenöt napon belül egy összegben kell átutalni.

A távozó miniszterek közül a többségnek megvolt a három éve a bársonyszékben, hiszen Fazekas 2010-ben, a második Orbán-kormány idején került az agrártárca élére, Balog, Lázár és Seszták 2014-től vezette az emberminisztériumot, a kancelláriát, illetve a fejlesztési tárcát. Simicskót viszont csak 2015 szeptemberében nevezték ki a Honvédelmi Minisztérium élére, így neki csak fél pénz, 3,3 millió forint járt. A lelépti díj feltétele, hogy legalább egy évet a posztján töltsön a miniszter, ilyen alapon Kósa Lajosnak ki kellett maradnia a szórásból, őt ugyanis csak 2017 októberében nevezték ki a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszternek.

Göncruszka, 2018. április 5.
Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere a kibõvített Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskola és Óvoda épületének átadásán Göncruszkán 2018. április 5-én.
MTI Fotó: Vajda János
Balog Zoltán
Fotó: Vajda János / MTI

A már említett törvény értelmében elesik a pluszpénztől az a miniszter, aki a megbízatásának megszűnését követően újabb állami vezetői megbízatást kap. Két volt minisztert is továbbfoglalkoztatnak az államapparátusban, mégpedig kormánybiztosként, május 18-ától egyaránt két évre nevezték ki őket. Simicskó a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért, Seszták pedig egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felel. Előbbit a kancellária keretében működő ötfős titkárság, utóbbit a külgazdasági tárca szervezetében működő önálló titkárság segíti.

A kormánybiztosok – így Seszták és Simicskó is – államtitkári illetményre és juttatásokra jogosultak, ami durván havi bruttó egymillió forintot jelent.

(A jelenlegi államtitkárok közül Magyar Levente 997 200 forint havi bruttót tüntetett fel a vagyonbevallásában a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól „foglalkozásából származó havi adóköteles” jövedelemként, amit megfejel a miniszteri biztosságért kapott 373 900 forint, a Miniszterelnökségen Tuzson Bence pedig 1 296 300 millió forintot írt be.)

Hiába a kormánybiztosok miniszterekéhez fogható milliós havi keresménye, a kormánybiztos nem számít állami vezetőnek. Utóbbi kategóriába a miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási, illetve a helyettes államtitkár tartozik. Eszerint Sesztáknak és Simicskónak sem kellett elesnie a lelépési pénztől.

Megpróbáltuk megtudni tőlük, hogy valóban felvették-e a juttatást. Azt is, hogy a kormánybiztosi pozíciójukért mekkora havi javadalmazásban részesülnek, illetve hogy milyen jogviszonyban látják el a kormánybiztosi pozíciót. Ha ugyanis politikai főtanácsadóként kormánytisztviselők, akkor feltehetően nem jár nekik a távozás miatti járandóság. Egyiküktől sem érkezett válasz.

Ha viszont miniszterek maradtak volna, akár többszörösére is ugorhatott volna a büdzséből utalt havi jövedelmük. A legjobban eleresztett miniszterek jövedelme a pénzügyminiszter által benyújtott javaslatcsomag nyomán ugyanis – az általuk felügyelt állami cégek vezetőinek béréhez illeszkedve – akár havi 5 millió forintra is emelkedhet. Ha az állami, illetve politikai vezetői megbízás megszűnésére vonatkozó szabályok nem változnak, akkor

ebből akár 30 milliós lelépti díj is kerekedhet a következő kormányalakításra.

A javaslatcsomag létezik, e szerint a miniszterek fizetését Orbán Viktor állapíthatja meg, a kormányfő viszont azt állítja, nincs szó a tárcavezetők fizetésének egekbe emeléséről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.