Közélet

Félmillióba fájt a csillagközi TEK-elés

Szerdán megszületetett az ország legdrágább játékpisztolya. A műanyag csodáért igen borsos árat fizettek a terrorelhárítók.

500-600 ezer forint – információink szerint ennyibe került a terrorelhárítók műegyetemi akciója, vagyis nem került sokkal többe, mint amennyi a TEK állományában dolgozók havi átlagbére. A tetemes költséget egyelőre a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ viseli. A riadalmat keltő műanyag csoda tulajdonosát garázdaság miatt hallgatták ki, végül elengedték, és eljárás sem indult ellene, mivel nem követett el bűncselekményt. A fürdőköpenyes „Jedi”az egyenruhásoknak azt mondta, nem gondolta, hogy ekkora lavinát indít el.

Sokszor került már sokba

Nem ez az első eset, hogy felesleges riasztások, akciók miatt jelentős összegek folynak le a lefolyón, bár az ilyen jellegű történetek mögött – a mostanitól eltérően – rendszerint áll egy tréfás kedvű, esetleg bosszúszomjas bejelentő is.

Így történt nemrégiben a mentőkkel, akiknek csaknem félmillió forintjába került, hogy kivonuljanak egy nem létező fuldokló beteghez. Egy kétségbeesettnek tűnő fiatal lány hívta ki őket, mondván, valakit egy darázs csípett meg, aki allergiás tüneteket mutatva már nem kap levegőt. A helyszínre esetkocsi és mentőhelikopter is indult, hiába. A megadott címen kiderült, nincs semmilyen darázscsípés, sem pedig rosszullét, a lakó riadtan és meglepődve fogadta a mentőket.

A felelőtlen telefonáló nem úszta meg, telefonszáma alapján sikerült azonosítani, az Országos Mentőszolgálat pedig feljelentést tett a felesleges bevetés miatt.

Gyakorta jár rá a rúd a bíróságokra is, ahol gyakorlatilag a mai napig egymást érik a bombariadók. Tavaly decemberben egy vérszemet kapott telefonálónak fél nap alatt sikerült felforgatnia egy egész város életét. Több debreceni épületet is ki kellett üríteni az állítólagos szerkezetek miatt, az egyenruhások több száz embert tessékeltek az utcára. Egy-egy ilyen akció alkalmával kivonulnak a Készenléti Szolgálat tűzszerészei, bombakutatói, járőrök, tűzoltók és mentők is, szintén feleslegesen. Ez százezrekbe, esetenként milliókba kerül.

Ha menni kell

A tűzoltók sem ússzák meg telefonbetyárok nélkül, a bíróság éppen idén nyáron ítélt jogerősen pénzbüntetésre egy férfit, aki csaknem féltucatszor tévesztette meg szándékosan a katasztrófavédelem embereit. Ezért hetvenezer forint bírságot kellett kifizetnie, „bónuszként” pedig ráterhelték  a helyszínre siető tűzoltó járművek vonulási költségeit is, vagyis további 190 ezer forintot. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, S. Tóth Anikó a bíróság döntése után azt mondta, a segélyhívások valódiságát az ügyeletes nem mérlegelheti, minden esetben riasztania kell a tűzoltókat, akik ennek megfelelően csak a kiérkezés után, a helyszínen győződhetnek meg arról, valóban szükség van-e rájuk.

Hasonló érvek hangzottak el a Terrorelhárítási Központ részéről is a kínosra sikeredett bevetés estéjén. A szervezet közleményében azt írta, minden bejelentést komolyan vesznek, nincs lehetőségük és idejük mérlegelni, amikor emberéletek lehetnek veszélyben.

A szerda délutáni incidenst nem hagyta szó nélkül sem az MSZP, sem a Jobbik, sem pedig az LMP. Az utóbbi párt szerint nincs más hátra, a kormánynak fel kell oszlatnia a TEK-et, mondván, meg kell előzni az újabb „blamát”. A Jobbik úgy véli, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője ismét bizonyítékát adta alkalmatlanságának, ezért távoznia kell a szervezet éléről. Az MSZP pedig egyszerűen gratulált „Luke Skywalker” elfogásához.

Bár a játékpisztolyos egyetemista végül megúszta rendőrségi ügy nélkül, az csak a jövő hét elején dől el, indul-e fegyelmi eljárás ellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik