Közélet

Közös erővel a csalók és tolvajok ellen

Kampányt indít a főként idős embereket megkárosító alkalmi csalók ellen a rendőrség és két nagy szolgáltató, az E.ON és a Dél-dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Somogyban.

Ferincz József, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója kiemelte: az összefogásra azért van szükség, mert az aprófalvas településszerkezetű megyében sok idős ember él, akiket elesettségük, hiszékenységük, védtelenségük miatt gyakran becsapnak az alkalmi tolvajok. Az elkövetők sokszor e két szolgáltató munkatársainak adják ki magukat, áram- vagy vízdíjbeszedőként, óraleolvasóként, szerelőként lépnek fel.

Az év első négy hónapjában a vagyon elleni bűncselekmények közül minden ötödiket 60 év felettiek sérelmére követték el – több mint kétszáz ilyen eset volt a megyében -, ezért is fontos az idősek minél szélesebb körű tájékoztatása annak érdekében, hogy ne váljanak a bűnözők áldozatává – hangsúlyozta a bűnügyi igazgató.

Varga Ivett, az E.ON szóvivője arról számolt be, hogy hetente találkoznak olyan esettel, amikor időseket csapnak be és lopnak meg tolvajok az áramszolgáltatóra hivatkozva.

Közölte: a vállalat szerelői céges autóval, egyenruhában érkeznek. Munkatársaik kódszámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek, annak alapján egy telefonhívással ellenőrizhetők, a villanyóra-leolvasók pedig kézi adatrögzítő készülékkel dolgoznak, amilyen biztos, hogy nincs a csalóknak – tette hozzá.

Elmondása szerint a somogyi kezdeményezés nyomán minderről a teljes szolgáltatási területükön, azaz 12 megyében plakátokon, szórólapokon, ügyfélmagazinokban és honlapjukon is tájékoztatják a fogyasztókat, továbbá júniustól az áramszámlákhoz is figyelemfelhívó szövegeket mellékelnek.

Jankó Gábor, a hat megyében szolgáltatást végző DRV Zrt. képviselője ugyancsak a fogyasztókkal kapcsolatba kerülő munkatársaik – köztük a vízóra-leolvasók – ellenőrizhető, igazolvánnyal történő azonosítására hívta fel a figyelmet. Közölte: a DRV által küldött vízszámlák borítékjainak a hátoldalán fél éven át szerepel majd a csalók elleni védekezésre figyelmeztető tájékoztató szöveg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik