Üzleti tippek

Alkotmányos a szuperbruttó

admin
admin

2009. 11. 17. 11:02

Az Alkotmánybíróság szerint alkotmányos a szuperbruttósítás. Az Ab érvelése szerint nem maguk a járulékok kerülnek be az adóalapba, hanem a járulékok mértékével korrigált jövedelem.

Alkotmányos a szuperbruttósítás, miután ez az adóalap-kiegészítés egy korrekciós tényező – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) a januárba életbe lépő személyijövedelemadó-változásokról kedden.

A személyi jövedelemadó bruttósításánál az az alapvető gond, hogy a munkaadói járulék nem a jövedelem része, így nem lenne szabad a jövedelemadó alá vonni – vélte korábban Szabó Máté ombudsman, aki ezért beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz. Beadványát az Ab kedden elutasította.
A taláros testület azzal utasította el a szuperbruttósítás alkotmányosságát vitató beadványokat, hogy az összevont adóalapba nem a munkáltató által ténylegesen fizetett társadalombiztosítási járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás összege kerül be, csupán az összevont adóalapba tartozó jövedelemnek a társadalombiztosítási járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás mértékével korrigált összege.

Döntött az Alkotmánybíróság

Döntött az Alkotmánybíróság.

Számos más beadvány vár még az Ab elbírálására a 2010-es adótörvényekre vonatkozóan: így a családi pótlék megadóztatásával, a vagyonadóval, a „tevékenységre jellemző keresettel” kapcsolatban is.

Az Alkotmánybíróság határozata fölhívja a figyelmet: a törvényalkotónak a társadalombiztosítási járulék, illetve az egészségügyi hozzájárulás mértékének év közbeni emelése esetén megfelelő átmeneti szabályokat kell alkotnia a visszamenőleges adókötelezettség keletkezésének kiküszöbölése érdekében (már ha ilyesmire sor kerülne).

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.