Üzleti tippek

Ki fizeti az áfát?

admin
admin

2008. 02. 15. 17:39

Az új áfatörvény 22 fejezetben, 269 paragrafusban fogalmazza meg az általános forgalmi adó szabályait. A lényeg azonban ismét a sorok között van elrejtve.

Az adószakértők egyöntetű véleménye, hogy bár először szokatlan olvasni az új szerkezetű szöveget, de az új magyar áfatörvény jobb, mint a régi, ’92-es. Az eddigi törvényen nevelkedett adózók persze sok furcsaságot találnak benne. Hiányoznak például olyan aprólékos és az értelmezést segítő definíciók, mint az ingatlan fogalma.

Az új áfatörvény mindenképpen tartogat egy-két új elemet, amit mindenkinek érdemes tanulmányoznia – egyúttal jó időbe telik majd, amíg a téves értelmezéseket kiheveri az átlagos számlaadó. Egyelőre lesznek olyan meghökkentő esetek, mint az, hogy a cikk szerzőjétől a drogériában a számla kiállításához adószámot is kértek…

Egyértelműbb szabályok

Mikor lép fel áfafizetési kötelezettségünk? Akkor, ha terméket vagy szolgáltatást értékesítünk adóalanyként belföldön vagy az EU-n belül, illetve ha importálunk. Ebben nincs semmi új, talán csak az egyértelmű megfogalmazás, rögtön a törvény elején.
Az adóalany tehát az értékesítései után áfát számít fel, ezzel adófizetési kötelezettsége keletkezik. Fontos kérdés az áfaszabályok értelmezésekor, hogy mikor. Természetesen a teljesítéskor, vagyis akkor, amikor „az adóztatandó jogügylet tényállásszerűen megvalósul”.

Az az adóalany, aki áfát fizet, természetesen jogosult arra, hogy a beszerzései után a rá áthárított adót levonja. Ezt pedig akkor teheti meg, ha a birtokában van a teljesítést hitelesen igazoló, hibátlan számla, és egyébként a törvény nem tiltja az áfa levonását.

Milyen a jó számla?

Az új áfatörvény nem hozott lényegi változást a számlával kapcsolatos tartalmi követelményekben. A korábbiakhoz hasonlóan tartalmaznia kell a
– számla kibocsátásának keltét
– a számla sorszámát
– a termék értékesítőjének, a szolgáltatás nyújtójának (eladó) adószámát
– a vevő adószámát, ha az adó fizetésére ő a kötelezett (fordított adózás, közösségen belüli számlák)
– az eladó nevét, címét
– a vevő nevét, címét
– a termék, szolgáltatás megnevezését, mennyiségét
– a számla teljesítési időpontját, ha az eltér a számla keltétől
– az adó alapját, az értékesített termék adó nélküli egységárát, az alkalmazott árengedményt, ha azt az egységár nem tartalmazza.
– az alkalmazott adómértéket
– az áthárított adó összegét (Ha a számlán minden értékadat külföldi fizetőeszközben van meghatározva, akkor is fel kell tüntetni az áthárított adó összegét forintban!)
– hivatkozást arra, ha
– adómentes értékesítésről,
– fordított adózásról van szó.
Fontos tehát, hogy a futótűzként terjedő pletyka ellenére sem kell feltüntetni minden értékesítésnél a vevő adószámát. Erre csak abban az esetben van szükség, ha az általános szabályoktól eltérően nem az eladó kötelezett az áfa megfizetésére. Vagyis a drogériában, a vasútállamoson, a közértben, a műszaki cikkeket árusító üzletekben a számlára nem kell ráírni a vevő adószámát.

Mi az a fordított adózás?

A fordított adózás lényege, hogy az adó megfizetésére nem a számla kiállítója (az értékesítő), hanem a számla befogadója, a vevő lesz kötelezett. Ebben az esetben a vevő önadózással állapítja meg a fizetendő adót, amelyet egyidejűleg ugyanazon adóbevallásában levonásba is helyezhet. A fizetendő adót a vevőnek a számla alapján kell megállapítania, amely így értelemszerűen nem fogja tartalmazni az áfa összegét, vagyis nettóban lesz kiállítva.

Miért jó a fordított adózás? Elsősorban természetesen az államkasszának jó, mert így nem finanszíroz olyan áfakiutalásokat, amelyekhez kapcsolódóan soha senki nem fizette be az adót.

Milyen esetben kell alkalmazni a fordított adózást belföldön? A hulladékkereskedelemben – ahogy eddig is –, és ezentúl egyes ingatlanokhoz kapcsolódó értékesítéseknél. Ezeket az új törvény, ha nem a szolgáltatási jegyzék alapján (SZJ) határozta is meg, de mindenképpen jól körülírta. Fordított adózás szerint kell az adót megfizetni:
– az ingatlanhoz kapcsolódó építési, szerelési munka
– az ingatlanhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások (nevesítve!): fenntartás, karbantartás, takarítás, javítás, átalakítás, bontás esetén
– az ezekhez kapcsolódó munkaerő-kölcsönzés esetén
– a felszámolási eljárás hatálya alatt álló adóalany egyes értékesítései után.
Ide tartozik az ingatlanértékesítés is, ha
– az eladó az amúgy adómentes ingatlanértékesítésre (nem új, beépített ingatlan és a hozzá tartozó földterület, valamint az építési telek kivételével a földterület) adófizetési kötelezettséget választott,
– és a vevője szintén adóalany.

Vagyis fordított adózás szerint kell a számlát kiállítani akkor, ha egy vállalkozás takarítást vállal valamely másik vállalkozás telephelyén. Nem lesz viszont fordított adózás, ha az a vállalkozó, akinek a részére a takarítást végzik, alanyi adómentes. Szintén a normál szabályok szerint kell adót fizetnie a szolgáltatónak, ha egy magánszemély házában végez villanyszerelési munkát. Ennek oka, hogy ez utóbbiak (alanyi adómentes vállalkozó, magánszemély) nem tudnák megfizetni az áfát.

Aki fordított adózás szerint állít ki számlát, ne felejtse el a számlára ráírni a vevő adószámát (itt kell!) és azt, hogy az áfát a törvény értelmében a vevő köteles megfizetni.

Számlák, számlatömbök

2007. január 1. óta már csak olyan számlatömböket, szabadlapos számlákat állíthatnak elő és hozhatnak forgalomba a nyomdák, amelyeken az APEH által számukra adott sorszámtartományba eső számsor (betűk és számok 12 karakterrel) szerepel. A számlasorszám-tartományokat az APEH a honlapján közzéteszi. A 2007. január 1-jét megelőzően gyártott nyugták és számlák forgalmazhatósága 2007. július 1-jétől megszűnt, ezeket a nyomtatványokat csak 2007. december 31-éig lehetett felhasználni. A 2007. január 1-jét megelőzően előállított és nyilvántartásba vett nyomtatványokat a felhasználóknak 2007. december 31. napjával le kell zárniuk. A fel nem használt bizonylatokat az előállítóknak, az értékesítőknek és a felhasználóknak 2008. január 31-éig selejtezniük kellett – utólag is ellenőrizhető módon, bizonylattal alátámasztottan, a rájuk vonatkozó selejtezési szabályoknak megfelelően.

Zanaty Márta
adószakértő

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.