Üzleti tippek

A Marketing&Média 6. számának hírei

Marketing

El Torro Rudi


Dots márkanévvel hamarosan a spanyol üzletekbe kerül a Pöttyös Túró Rudi – adja hírül a Marketinginfó. A márka terjeszkedése a tervek szerint nem áll meg az Ibériai-félszigeten, ugyanis a mediterrán térség több országából is érdeklődnek a Pöttyös iránt.
Mindeközben a HVG osztrák rudimásolat – Landfrisch Rudi – felbukkanásáról is hírt adott.

Stella kitart a 3 csíknál

2010-ig meghosszabbítja együttműködését az adidas és Stella McCartney. A partneri kapcsolat a 2005-ös tavaszi–nyári kollekció bemutatásával, illetve egy kizárólagos forgalmazói hálózat kiépítésével vette kezdetét tavaly februárban.

Biofogkrémet vett a CP

A Colgate–Palmolive (CP) 100 millió dollárért 84 százalékos tulajdoni hányadot szerzett a piacvezető biofogkrém-gyártó Tom’s of Maine-ben. Ezzel az amerikai fogpasztapiacon bebetonozta zászlóvivő helyzetét, egyúttal átvéve a természetes szájápolási termékek 60 százaléka fölötti irányítást – tudta meg az AdAge.com.

Média

Ecopoly az RTL Klubon


Ecopoly címen április 3-án elindult Magyarország első „business reality show”-ja. A hattagú zsűri az adások felvétele alatt mintegy hetven üzletemberrel és feltalálóval találkozott, és közel hatvanmillió forint értékben támogatta azokat a vállalkozásokat, amelyekben üzleti lehetőséget látott.

GVH-felmentés a Pesti Estnek

Megszüntette a Pesti Est Kft.-vel szemben a „versenyt korlátozó megállapodás és gazdasági erőfölénnyel való visszaélés” miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa, mert az Est Média erőfölényes helyzete – figyelemmel médiapiaci részesedésére, valamint a hirdetők körében végzett felmérés eredményeire – a versenyfelügyeleti eljárás során nem nyert bizonyítást. Az eljárást a Flyerz kiadója, a Medianow 2004 decemberében tett bejelentése alapján indították.

NG szlovénul

Áprilistól immár szlovénul is olvasható lesz a National Geographic (NG) magazin, ami a lap harmincadik idegen nyelvű kiadása lesz – tudta meg a Médiainfó. A jövő nagy üzlete azonban kétségtelenül a kínai piacon való megjelenés lesz, lapinformációk szerint erre ez év nyarán kerülhet sor. A társaság tervei szerint tovább folytatódik a televíziós csatorna terjeszkedése is.

Mexikóba is elért a Metro

Tavasszal már a világ második legnépesebb városában, Mexikóvárosban is olvasható a Metro. A terjeszkedéssel a nemzetközi napilap kiadója a dél-amerikai régióban szeretné növelni jelenlétét.

Lengyelországba tart a Joy

Március közepétől Lengyelországban is megjelenik a Marquard Media női magazinja, a Joy – írja az M&M Europe. A női magazin kilencedik nemzetközi változatának első lapszáma 330 ezer példányban került a standokra a német kiadáshoz hasonló formátumban.

Indul a PPM-mérés

Az Arbitron Inc. bejelentette, hogy az Egyesült Államok 50 legnagyobb piacán fokozatosan bevezeti a rádióadók hallgatottságának mérését szolgáló Portable People Meter rendszerét – írja a BTL.hu. A hordozható hallgatottságmérő azt a papíralapú, naplózós módszert váltja fel, amellyel a társaság 1965 óta méri a különféle rádióadók hallgatottságának becsült értékeit.

Reklám

Hetven nevezés az RMB-re

Lezárult a toborzás a 2006-os RMB Hungary – Sanoma Budapest Awardra. Az idei évben ismét két kategóriában várták a szervezők az alkotásokat, összesen 70 nevezés érkezett a reklámversenyre. Film kategóriában 10 ügynökség 22 reklámfilmje közül választja ki a szakmai zsűri a három legjobb alkotást, míg outdoor, indoor & press kategóriában 15 ügynökség 48 hirdetése versenyez.

Akció a vadplakátok ellen

Az egyre nagyobb számban fellelhető, illegálisan telepített reklámeszközök elleni hatékony fellépést sürget a Magyar Közterületi Reklámszövetség, amely PlakáTrend néven közhasznú társaságot alapított a jogszerűtlenül kihelyezett reklámberendezések megszüntetése érdekében. A szervezet együttműködik az önkormányzatokkal.

A Borsodi a Lürzer’s-ben

A Y&R Budapest Borsodi Vidámpark című reklámfilmje bekerült a reklámszakma egyik legnagyobb presztízzsel bíró, kéthavonta megjelenő kiadványába, a Lürzer’s International Archive Videomagazine januári számába. A Lürzer’s a világ minden tájáról válogat publikálásra érdemes reklámokat, így kerülhetett a Borsodi-szpot olyan filmek társaságába, mint a Guiness „Reversed Evolution” filmje vagy a londoni JWT Smirnoff „Love” szpotja. A reklámfilmet a Y&R a Strawberry Filmmel készíttette.

Ügynökségek

Noguchi a Coca-Cola-tender befutója


A Coca-Cola Magyarország stratégiai-vállalati, illetve szénsavas üdítőital-márkái pr-tevékenységének fejlesztésére a Noguchi Porter Novellit kérte fel. A Noguchi a megbízást tenderen nyerte el.

A Café az Unilevernek dolgozik

A Café Contact nyerte az Unilever Magyarország Kft. „Mi világunk” CRM-programjának továbbfejlesztésére és működtetésére kiírt pályázatot. A megbízás a Café-csoport CRM-rendszerekre szakosodott tagvállalata, a Café Interactive együttműködésével valósul meg.
A CRM-projekt része a „Mi világunk” fogyasztói életmódmagazin is, amelynek szerkesztését a jövőben a Marketing & Médiát is kiadó Sanoma Budapest végzi.

Törley–Allison-együttműködés

Továbbra is az Allison Advertising dolgozhat a Törley márkán, miután megnyerte a brand 2006. évi kreatívügynökségi feladatainak ellátására hirdetett pályázatát. A Törley Pezsgőpincészet Kft. nemcsak a tenderben szereplő Törleyre, de a Voilá, a BB és a Hungaria pezsgők kommunikációs feladataira is szerződést köt az ügynökséggel.

Online

Autópálya-matrica sms-ben


Március 17-étől már mobiltelefonon keresztül is megvásárolható a személyautókra is érvényes négynapos autópálya-matrica. A szolgáltatást a Pannon és a T-Mobile előfizetői vehetik igénybe.

Sport szelet-márkaoldal a neótól

A Kraft Foods online ügynöksége elkészítette a Sport szelet brand weboldalát. A márkaoldal a korábban ugyanazon a webcímen található, szintén a neo által készített promóciós oldalt váltotta fel.

A briteknek a Google az első

A nagy-britanniai Superbrands-verseny eredményei szerint a szigetország lakóinak kedvenc internetes márkája a Google lett, megelőzve a bbc.co.uk-t és az eBayt. – írja a BrandRepublic. Az a márka, amelyben a leginkább megbíznak a kutatásban részt vevők, a bbc.uk.co lett, míg a második helyre a Google került. Az eBay ebben a kategóriában is a harmadik helyen végzett. A legmegbízhatóbb és legkedveltebb internetes márkák közé csak egy újság, a Times és netes verziója jutott be.

Brand

Megvannak a CoolBrandek


A nemzetközi CoolBrands program keretén belül Magyarországon is lezajlottak az első szavazások, ahol a hazánkban forgalmazott és használt fogyasztói márkák közül egy független szakértőkből álló szakmai bizottság választotta ki azokat a brandeket, amelyek leginkább azonosíthatók a cool életérzéssel. A szavazás az egyes márkák mellett a hírességekre is kiterjedt. A magyarok körében legcoolabb utazási célnak New York minősül, a legcoolabb magyarországi város Budapest, a legmenőbb férfisztár Till Attila, és mint a CoolBrands országaiban mindenhol a technológiai kategóriában, itt is az iPod lett a nyerő.

A nemzetközi eredmények is szolgáltak érdekességekkel: kiderült például, hogy míg a Beckham házaspár hazájukban már nem számít coolnak, addig Európa nagy részén, például Magyarországon és a cseheknél még mindig a favoritok közé tartozik; a lengyeleknél viszont a nemrégiben elhunyt II. János Pál pápa is megelőzte Beckhaméket. A lengyelek egyébként jellemzően nemzetük meghatározó személyiségeit, politikusait helyezik előtérbe, az egyházi vezető mellett így az államfő, Alexander Kwasniewski is a menők listájának élén szerepel. A legtöbb országban azonban továbbra is elsősorban a megszokott amerikai hírességek (például Johnny Depp, Brad Pitt, Keira Knightly és Jude Law) maradtak a csúcson. A felmérések eredményeiből kiderült egyebek mellett az is, hogy a legtöbb szavazatot kapott könyv a Harry Potter és a Da Vinci Kód, a legcoolabb politikus fogalom azonban a legtöbb európai városban nem létezik, ahol viszont igen, ott egyértelmű, hogy George Bush rengeteget vesztett népszerűségéből.

A CoolBrands program szervezői az előzetes elemzésekből arra a következtetésre jutottak, hogy míg összességében Nyugaton a coolnak minősített termékek – mint például a Volkswagen Beetle, a Mini vagy a Smart autómárka – a személyiséget hangsúlyozzák, addig Kelet-Európában a presztízs a legfontosabb tényező, mint például a BMW, a Nike vagy a Sony esetében.

Marketing

A L’Oréalé lesz a The Body Shop


A L’Oréal 652 millió angol fontért megszerezheti a The Body Shop szépségápolási termékeket forgalmazó láncot. A francia kozmetikai óriás részvényenkénti 300 pennys ajánlata messze túlszárnyalta a 268 pennys árfolyamot. A L’Oréal számos kozmetikuma mellett többek között az Ambre Solaire napkrémek és a Lancôme rúzsok gyártójaként és forgalmazójaként ismert, a The Body Shop pedig a 80-as években a tiszta összetevőkből előállított termékeiről vált híressé. A konkurencia hasonló termékeinek megjelenésével néhány évvel ezelőtt megpróbáltatásokon esett át, de talpra állt, és jelenleg 53 országban több mint kétezer üzletet tart fenn. Januárban azonban közel 20 százalékot zuhant részvényeinek árfolyama, miután a kereskedőlánc bejelentette, hogy a vártnál alacsonyabb brit és amerikai karácsonyi eladások negatív hatással lesznek a nyereségre.

„Mindig nagy tisztelettel tekintettünk a The Body Shop sikereire, valamint arra a komoly értékrendre, amelyet a rendkívüli alapító, Dame Anita Roddick teremtett” – mondta Sir Lindsay Owen-Jones, a L’Oréal elnöke.

A francia vállalat szándékai szerint a The Body Shop különálló cégként működik majd tovább, Anita Roddick pedig tanácsadóként folytatja a munkát jelenlegi pozíciójában. A brit láncot 30 éve megalapító Anita és Gordon Roddick jelenleg a részvények 18 százalékát tartja kézben, és a becslések szerint hozzávetőlegesen 130 millió angol fontot nyerhetnek az üzleten.
A L’Oréal megerősítette, hogy megtartják a The Body Shop márkanevet, és központja továbbra is a West Sussex-beli Littlehamptonban marad.

Média

Jogdíjköteles sajtófigyelés


Tavaly novemberben hat napilapkiadó „Csak tiszta forrásból” címmel kampányt indított a sajtótermékek jogszerűtlen felhasználása ellen. A cikkek ugyanis szerzői jogilag védettek, többszörözésüket a jogok tulajdonosa megtilthatja. A kiadók elsősorban a sajtófigyeléssel foglalkozó cégekkel szemben próbáltak fellépni, ám ez eleinte inkább csak zavart okozott a piacon, mindkét fél számára elfogadható megoldást ugyanis nem kínáltak a kampányban. Néhány héttel ezelőtt a Magyar Tartalomipari Szövetség és a Magyar Public Relations Szövetség előállt egy kompromisszumos javaslattal, amely révén a sajtófigyelő vállalkozások jogszerűen használhatják fel az újságokban és az online médiában megjelent cikkeket. A kidolgozott rendszer a cikkek letöltését veszi alapul. Úgy tudni, a megrendelőknek minden olyan számítógép után, amelyen egy cikket megnyitnak, termináldíjat kell fizetniük, ami 0 és 1000 forint, továbbá cikkdíjat, amelynek költsége 40 és 100 forint között alakul.
A legnagyobb magyarországi médiafigyelő cég, az Observer Budapest Kft. ügyvezetője, Dóka Péter úgy látja, hogy az új szabályozás jelentősen átalakíthatja a sajtófigyelési piac egészét, hiszen ez a mostaninál lényegesen nagyobb kiadást jelentene ügyfeleik részére. Ausztriában például a jogdíj alig tíz százalékkal növelte a megrendelők egy cikkre vetített költségeit, de még így is harmaduk eltűnt a piacról, másik harmaduk az olcsóbb szemleíratás mellett döntött, s csak 30 százalék vállalta teljes egészében az új feltételeket. „Bízunk benne, hogy ha a dolgok nálunk ilyen irányt vesznek, akkor a kiadók is rugalmasságot tanúsítanak majd” – teszi hozzá Dóka Péter. Becslések szerint az érintett kiadóknak összességében ez több tízmilliós bevételt jelenthet. Lengyel László, a Népszabadság Rt. elnök-vezérigazgatója szerint a legnagyobb sajtófigyeléssel foglalkozó cégek már elfogadták a szabályozást, a kisebb szereplők felé pedig a nagyobbak segítségével gyakorolnak nyomást.

Márkafrissítés a Discoverynél

Húszéves történetének eddigi legnagyobb kampányát indítja el áprilisban a Discovery Channel kelet- közép-európai divíziója. Az akció célja a márka felfrissítése és egy letisztultabb márkapozícionálás megvalósítása. A kampány a lokális stratégia jegyében zajlik majd, és nemcsak a kreatívok, hanem a műsorok is próbálnak majd jobban megfelelni a helyi igényeknek.
Nem csak a csatorna grafikai és vizuális elemei újulnak meg, a célcsoport is változik. Az eddigi nagy tudásszomjú, idősebb férfinézők helyett most az izgalmakra vágyó, a világ érdekes dolgaira kíváncsi fiatalabb nézőket célozzák meg, és ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektetnek a szórakoztatásra. „Olyan műsorokat tervezünk, amelyek főműsoridőben is megállják a helyüket; amelyet ha végignéz az ember, ugyanolyan érzéssel áll fel a tévé elől, mintha egy jó filmet látott volna a moziban – magyarázza Maurizio Vitale On-Air feladatokért felelős alelnök. A két dolog, az igazság és a szórakoztatás persze összefügg, mert az érzelmekre sokkal jobban hatnak az igaz történetek, mint a fiktívek.”

A kampány két kulcsszava akár az „igaz” és a „szórakoztató” is lehetne, ugyanis a csatorna erre a két értékre kiemelten odafigyel a jövőben. „Sok hasonló tematikus csatorna van, és úgy véljük, akkor tudunk igazán mások, igazán jobbak lenni, ha igaz történeteket mutatunk be. Úgy láttatjuk az eseményeket, ahogyan azok valójában megtörténtek, tényekkel, és nem véleményekkel szembesítjük a nézőket” – mondta el az ismeretterjesztő csatorna varsói sajtótájékoztatóján Vitale, majd hozzátette: nem kell tartani attól, hogy a Discovery a hatásvadász, úgynevezett „igaz történeteket” bemutató csatornákhoz fog hasonlítani, hiszen továbbra is az ismeretterjesztésre fog koncentrálni, és nem fog manipulálni.

A márciusban sugárzott Csúcssebesség órája műsorblokk után, melynek házigazdája Baumgartner Zsolt és Talmácsi Gábor volt, a magyar nézők hamarosan olyan új műsorokat láthatnak, mint a többi országban is képernyőre kerülő Csoda, hogy élek! című sorozat, illetve olyan, speciálisan helyi igényeket kiszolgáló kezdeményezés is látható már a csatornán, mint például a Ma te választhatsz című, a nézők kívánságai alapján összeállított szombat esti műsorblokk.
A kampány rádiókban, outdoor felületeken, interneten és mozikban fut majd. Magyarországon a médiafeladatokat a MindShare látja el, a pr-ügyeket az Mmd intézi.

Reklám

Reklámért cserébe ingyenletöltés

A műsorszóró hálózatok úgy árulják legnépszerűbb műsoraikat az Apple iTunesán, mintha csak egy ábécében adnák: 1,99 dollárért. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint azonban a fogyasztók nagy része megnézné a reklámokat az iPod-műsorokban, ha a hirdetők fizetnék a letöltés költségét, azaz hajlandóak reklámot nézni ingyen tévéletöltésért cserébe – írja az AdAge.com. Sok fogyasztó állítása szerint nem ellenezné, hogy a hirdetők megkapják a pénzt az iTunes által letöltött műsoraikért, és amennyiben ez a modell elterjedtté válik, vennének video-iPodot.
A video-iPodokhoz való hozzáállást vizsgáló felmérés szerint a válaszolók 54 százaléka vásárolna ilyen terméket, ha ingyen tölthetnének le tévéműsorokat csupán azért cserébe, hogy megnézzenek egy-egy 30 másodperces szpotot. Azok közül, akik ténylegesen tervezik a video-iPod vásárlását, 72 százalék állította, hogy valószínűleg letölt majd tévéprogramot, ha csak annyi az ára, hogy megnézzen egy hirdetést.

Drámaian megnövelné az iPod-vásárlások iránti érdeklődést, ha egy olyan opciót kínálnának, hogy a felhasználók válogathatnának az ingyen letölthető anyagok között – állítja a piackutatást végző cég ügyvezetője. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy csupán válogatott, megfelelő tartalmakat kéne ilyen formában ingyenesen ajánlani. Véleménye szerint zenei videoklippeket például nem szabadna tartalmaznia egy ilyen szolgáltatásnak.

Reklám

Hűhó egy ausztrál reklámfilm miatt


Fenemód megkönnyebbült Ausztrália, miután a brit televíziós hirdetési felügyelet ismét sugárzásra alkalmasnak találta az ötödik kontinens idegenforgalmi kampányfilmjét, amely a legalábbis vitatható szalonképeségű „bloody hell” (= kb. fészkes fene) kifejezésre épült.

A hirdetéseket elbíráló Broadcasting Advertising Clearance Center (BACC) a „bloody” (jelentése eredetileg „véres”) szó fölötti aggodalma miatt tiltotta be a szpotot, és helyette cenzúrázott változatott kért. Azonban Fran Bailey, az ausztrál idegenforgalmi miniszter londoni látogatása után a szabályozó testület beleegyezett, hogy a reklám eredeti formájában fusson továbbra is a tévécsatornákon. „Örülök, hogy a józanész győzött, és az illetékesek felismerték, hogy a film hangulata szemtelen, barátságos, de legfőképp nagyon ausztrál” – nyilatkozta Bailey.
A szpotban különböző szereplők szólítják meg a nézőt többek között a következőkkel: „Töltöttünk egy sört, lefürdettük a tevéket, foglaltunk egy helyet a parton, …és elzavartuk a cápákat a strandról.” A záróképben pedig egy bikinibe öltözött ifjú hölgy teszi fel az inkriminált kérdést: „Hát hol a fészkes fenében vagy?”
„Ez aztán a fene jó hír” – kommentálta a döntést Steve Bracks, az idei Nemzetközösségi Játékokat rendező Victoria tartomány miniszterelnöke.

A kampányt Nagy-Britannia mellett az egyesült államokbeli és új-zélandi tévécsatornák is sugározzák, de a közeljövőben a szpot látható lesz Kínában, Japánban, Indiában és Európa néhány országában is.

Ügynökség

MBA-kurzus kreatívigazgatóknak


Noha mindenki meg van róla győződve, hogy jó kreatívigazgató akkor lesz valakiből, ha végigjárja az ügynökségi ranglétrát, ez mégsem feltétlenül igaz: a vezetői képességek és a szakmai széleslátás is elengedhetetlen összetevője ennek. Ezt felismerve vágott bele úttörő elképzelésébe az a berlini grémium, mely létrehozta a szakma első, hivatalosan is elismert MBA-kurzusát, Németország legnagyobb reklámszakmai szervezetével, az Art Directors Clubbal (ADC) karöltve. A kurzus ötletére – nem meglepő módon – tendert írtak ki az alapítók, amelyen a befutó a Steinbeis Egyetem lett, így idén szeptembertől itt indul a – teljes nevén – Berlin School of Creative Leadership. A Leo Burnett Worldwide-nak vezetése alatt számos elismerést hozó egykori igazgató, Michael Conrad elnökletével működő 25 fős professzori testület mellett további 30, a világ minden tájáról összesereglő, elismerések tucatjaival rendelkező szakember jelenti a garanciát az iskola színvonalára.

Elsősorban jelenleg is vezető pozícióban lévő kreatívokat várnak az „iskolapadokba”, jelentkezni pedig a munkaadó ajánlásával és konkrét szakdolgozati téma megjelölésével lehet. A Berlin és Chicago között ingázó kétéves kurzust kifejezetten úgy alakították ki, hogy illeszkedjen a jelentkezők elfoglaltságaihoz. „2–3 havonta 1–2 hétre kell kiszakadniuk a jelentkezőknek a munkából, ez éppen olyan, mintha a szokásos munkájuk mellett lenne még egy kampányuk, és annak a forgatási heteinek idejére lennének távol ” – meséli Sebastian Turner, a Scholz & Friends-csoport ügyvezetője, a kurzus irányítótestületének tagja. A tananyag négy pilléren nyugszik, a marketing, a média, a reklám és a szórakoztatóipar területét ölelve fel. A kurzus első évében 25–35 fő jelentkezésére számítanak. Noha a tandíj igencsak borsos – 45 ezer euró, nem számítva az utazást és az ellátást –, az érdeklődés máris óriási, köszönhetően az oktatói bázist is adó nemzetközi cégek előzetes foglalásainak.

Kutatás

Shoppingoló nők – márkahű férfiak


Az átlagos magyar internetező nyitott az új dolgokra, és megfizeti a minőséget – derül ki a NRC Piackutató és a TNS Hungary közös felméréséből, amely 10 ezer hazai internetező online, illetve általános vásárlási szokásait vizsgálta.

Bár a gyakori netezők 40 százaléka vásárol valamilyen rendszerességgel az interneten keresztül, az esetek többségében inkább kisebb értékű termékeket – könyveket, CD-ket, DVD-ket – szereznek be a világhálón keresztül. A legelterjedtebb számlakiegyenlítési mód az átutalás, az online fizetés még nem hódított teret magának: mindössze a vásárlók egynegyedére jellemző.

Az internetezők háromnegyed része szívesen próbál ki teljesen új termékeket, körülbelül ugyanennyien élnek az akciók adta lehetőségekkel, és 80 százalékuk hajlandó a jobb minőségű árura több pénzt áldozni.

A nők körében sokkal inkább jellemző az üzletekben való nézelődés, vásárolgatás, számukra igen fontos, hogy ne csak virtuális formában találkozzanak a kiválasztott termékkel, mielőtt a vásárlás mellett döntenének. Velük gyakorta megtörténik, hogy olyan dolgokra is szemet vetnek egy üzletben, amire a vásárlás előtt még nem is gondoltak. 60 százalékuk saját bevallása szerint impulzusvásárló, míg ez az arány a férfiak esetében jóval alacsonyabb. A nőkről továbbá elmondható, hogy érzékenyebbek az akciókra, leárazásokra: 82 százalékuk, ha teheti, akciós terméket vásárol, míg a férfiaknak csak 70 százaléka használja ki az árleszállítások adta lehetőségeket.

A férfiakat a márkahűség jellemzi inkább: kétharmaduk az esetek többségében ragaszkodik a megszokott márkákhoz, míg a nőknek csupán fele kötelezi el magát valamilyen brand mellett.

Az életkor emelkedésével a divatkövető magatartás meglehetősen háttérbe szorul. A 35 év felettieknek csupán egyharmada gondolja úgy, hogy ő lépést tart a divat alakulásával, míg a 14–17 évesek kétharmad része öltözködik a trendnek megfelelően.

Fejcsere a Rádió1 élén


Márton Dávid távozik az 1996-ban általa, a francia Lagardère-médiacsoport megbízásából létrehozott, kezdetben csak Budapesten, ma már azonban Magyarország 14 városában működő Rádió1 éléről. A Rádió1 tulajdonosai a távozó vezető javaslatára dr. Erdélyi Krisztián eddigi operatív igazgatót bízták meg az ügyvezetői feladatokkal. A közgazdász, jogász és okleveles könyvvizsgálói végzettséggel rendelkező dr. Erdélyi 2000-ben pénzügyi igazgatóként került a rádióhoz, 2005 óta pedig Márton Dávid közvetlen beosztottjaként – operatív igazgatóként – folytatta pályafutását.

Távozik az Albacomp vezérigazgatója

Március végén, hároméves szerződésének lejártával Laufer Tamás, az Albacomp Rt. vezérigazgatója távozik a székesfehérvári informatikai csoport éléről – értesült a Világgazdaság. A cégvezető a lépést egyelőre csak annyival indokolta, hogy az infokommunikációs piac más területein is ki akarja magát próbálni. Laufer Tamás a székesfehérvári társaságnál összességében közel négy évet töltött, először a csoporthoz tartozó SZÜV Rt. vezérigazgatója volt. Albacompos megbízatása előtt több évet dolgozott az egyik legnagyobb hazai szoftvercég, az Oracle Hungary Kft. ügyvezető igazgatójaként.


Új igazgató a Discoverynél


A Discovery Networks Europe (DNE), a világ vezető média- és szórakoztatóipari cégének leányvállalatánál, a Discovery Communicationsnél Forgács Kingát nevezték ki a közép-európai részleg terjesztési és értékesítési igazgatójává.
Az új terjesztési és értékesítési igazgató hosszú szakmai múltra tekint vissza az üzletág- és hálózatfejlesztés területén – Közép-Európában és Ausztráliában egyaránt szerzett tapasztalatot. A DNE-hez az HBO Közép-Európai Részlegétől érkezett, ahol az HBO és a Spektrum televízió magyarországi képviseletét látta el. Az HBO-nál töltött időszak alatt jelentős bevétel-növekedést ért el, és munkája következményeként a Spektrum csatorna magyarországi előfizetői köre több mint 1,6 millió háztartásra bővült. Az HBO-t megelőzően Forgács Kinga a Coca-Colánál, Magyarországon és Ausztráliában is dolgozott.


Új vezető az MMD-nél


Az MMD, Közép- és Kelet-Európa, valamint Oroszország (FÁK) privát és közszférában vezető pr-tanácsadó cége Tóth Kamillát nevezte ki a cég magyarországi irodája public affairs részlegének élére. Kamilla széles körű kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, előzőleg a gazdasági és közlekedési miniszter, Csillag István csapatának vezetője volt, és rövid ideig együtt dolgozott a jelenlegi miniszterrel, Kóka Jánossal is. Kamilla a magánszektorból tér át az MMD-hez, korábban a Magyar Hírlap kiadójának ügyvezetője volt. Közgazdászként az ABN Amro Banknak is dolgozott.
Vezérigazgató-váltás a Borsodi Sörgyár Zrt. élén
2006. február 1-jétől új vezérigazgató áll a Borsodi Sörgyár Zrt. élén. Derek Hopkins az InBev USA Központi Kereskedelmi Divíziójának alelnöki posztjáról érkezett Magyarországra. Kereskedelmi és vezetői tapasztalatokra az egyik legfejlettebb piacon, az Amerikai Egyesült Államokban tett szert, ahol 12 évig foglalkozott alkoholos italok kereskedelmi és marketingfeladatainak irányításával. Bognár Gyula, a cég korábbi vezetője a Borsodi Sörgyárnál eltöltött 30 év munkaviszonyt követően vonult vissza.


Xerox – új marketingvezető


2006. február 1-jén Bujdosó Andreát nevezték ki a Xerox Magyarország Kft. marketingvezetőjének. Az informatikai végzettségű, nemzetközimenedzsment-tanulmányokkal is rendelkező szakember a Xeroxnál eddig eltöltött 9 év alatt jelentős tapasztalatra tett szert a hazai dokumentumkezelési piacon. A Minolta Romania Ltd. temesvári kirendeltségének egykori vezetője karrierjét a Xerox Magyarország Kft.-nél key account managerként és szolgáltatásértékesítési tanácsadóként kezdte, majd 2 évig a cég direkt értékesítési vezetője, ezt követően a Xerox Global Services üzletágvezetője volt.
2006 februárjától regionális marketingvezetőként az értékesítéstámogatás, az üzletmenet-követés, a marketingkommunikáció és a közbeszerzés területét koordinálja Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban.


2010-ig a Budapest rádiónál


Az elmúlt egy év műsorstruktúra- és arculatváltása, a rádió helyzetének stabilizálása Rónai Egon és csapata nevéhez fűződik. A Budapest rádió tulajdonosai ezért úgy döntöttek, hogy további bizalmat szavaznak az ügyvezető igazgatónak, és szerződését 5 évvel, 2010. december 31-éig meghosszabbítják. Rónai Egon célja, hogy a Budapest rádió 88.1 a főváros egyik vezető adója legyen. Ennek a folyamatnak a része az új sztárok szerződtetése is Nacsa Olivér, Ganxsta Zolee és Hajdú Péter személyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik