Üzleti tippek

A Marketing&Média 4. számának hírei

Marketing

Nagy-Britannia a legértékesebb országmárka

Ha az országok márkaértékét pénzre lehetne váltani, Nagy-Britannia végezne az első helyen – derült ki az Anholt cég kutatásából. A felmérés szerint – mint márkanév – Nagy-Britannia ér a legtöbbet, dollárosítva 3,5 milliárdot. A második Svájc, a harmadik Kanada lett, az USA csupán a 10. helyet szerezte meg magának – írja a Marketnginfó.

Az üdítőmárkák kivonulnak az iskolákból

Önként visszavonulnak az európai iskolákból a legnagyobb üdítőital-gyártók, kivonva automatáikat és reklámeszközeiket, megelőzve, hogy az EU jogszabályban tiltsa meg termékeik 12 évnél fiatalabbakat célzó marketingjét – adta hírül az Adage.com. Az Európai Üdítőital-gyártók Szövetségének tagjai e helyett különös hangsúlyt kívánnak fektetni az ásványvizekre és gyümölcsitalokra.

Megkezdődött a Nagy Ízutazás

A bor és gasztronómia éve jegyében megkezdődött a Nagy Ízutazás gasztronómiai rendezvénysorozat. Az akció része egy reklám- és pr-kampány is, amelynek célja, hogy az akcióban részt vevő éttermek ismertségét növelje, illetve, hogy az egész rendezvényre felhívja a nagyközönség figyelmét.

Magyar Telekom–T-Mobile-egyesülés

A Cégbíróság február 28-án bejegyezte a Magyar Telekom Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. egyesülését, valamint a 2005. december 20-ai rendkívüli közgyűlés által a Magyar Telekom Rt. alapszabályában elfogadott módosításokat – írja a BTL.hu. Így 2006. március 1-jétől a T-Mobile Magyarország Rt. jogutódja a Magyar Telekom Nyrt.

Direkt marketing szakmai nap

„Feltűnik vagy eltűnik? Direkt marketing információ és konzultáció elsőkézből” címmel szakmai napot tartott február 28-án a TeleData Kft. a direkt marketing tevékenységet folytató kis- és középvállalkozások számára. A program a legfrissebb trendekről, fejlesztésekről szóló előadásokból, valamint kerekasztal-beszélgetésekből állt.

Új tagokkal a DMSZ

A Direkt Marketing Szövetség (DMSZ) február 27-ei közgyűlése nyolc új tag felvételi kérelmét is elfogadta, így a szövetség tagja lett a Pannon Lapok Társasága, a Royal Rocket Kft., a Crane International Kft., a Feibra Magyarország Kft., a DM Hungary Kft., a Mobilpont MU-GA Kft., a TeleDirect Kft., valamint a Verlag Dashöfer Szakkiadó Kft. A DMSZ új elnökséget is választott, a szervezet elnöke továbbra is Hivatal Péter.

Jön a Nordsee

Az idén Magyarországon is megjelenik a főleg halételeket kínáló német étteremlánc, a Nordsee – értesült a Világgazdaság. A kelet-európai terjeszkedés mellett a Nordsee újabb üzleteket nyit egyik fő piacán, Ausztriában is. A társaság jelzése szerint a jövőben leginkább bioajánlataikkal szeretnék tovább bővíteni a vevőkört.

Média

Megasztár után Megatánc


Hamarosan újabb tehetségkutató műsorral jelentkezik a TV2. A Megatánc Magyarország legjobb táncosát keresi majd. A nézők a Megasztárhoz hasonló, többfordulós, interaktív műsorra számíthatnak. A zsűri ötfős lesz, műsorvezetőnek Till Attilát kérték fel.

Nyereséges lett a Viasat3

Történetének első nyereséges negyedévét zárta a Viasat3. A csatorna közleménye szerint a 2005 utolsó negyedében egymillió svéd koronás (mintegy 27 millió forint) nyereségbe fordult a cég, amely egy évvel korábban ebben az időszakban még 8 millió koronás veszteséget termelt.

Egész hónapban elérhető az Ananász

A METRO hírújság kiadója által terjesztett Ananász február 28-ától nőiesebb témákkal és több terjesztési ponton jut el az olvasókhoz. Az utcai osztogatáson túl az Ananászt ezentúl szépségszalonokban, fitnesztermekben, bevásárlóközpontokban, hipermarketekben és HORECA-helyszíneken is terjesztik. A magazin továbbra is havonta jelenik meg százezres példányszámban.

Jó évkezdés a mozikban

Az idei év erős filmkínálatának köszönhetően az RMB Hungary által értékesített mozikban több mint 20 százalékkal nőtt a látogatók száma januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Változást tapasztaltak a mozireklámok visszaidézésének tekintetében is: az RMB nagyrészt vidéki lefedettséggel rendelkező mozihálózatában az elmúlt hónapokban elvégzett recall kutatások azt mutatták, hogy a 18–39 éves vidéki mozilátogatók mozireklám-visszaidézése és -rögzülése – a vidéken tapasztalható alacsonyabb médiazaj miatt – kétszer-háromszor nagyobb a budapesti fiatalokénál.

Reklám

Állt a (Reklám)bál

A Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége március 2-án a Papp László Budapest Sportarénában rendezte meg az immár hagyománnyá vált MAKSZ Reklámbált. A megközelítőleg ötszáz résztvevőt számláló esemény vendégei javarészt a marketingkommunikációban érdekelt vállalatok döntéshozói közül kerültek ki. A Reklámbál főtámogatója a Sláger rádió, a Népszabadság és a Ringier volt, a rendezvényszervező pedig a Createam.

A Praktiker megvált Erdeitől

Nem hosszabbította meg Erdei Zsolt bokszvilágbajnok reklámszerződését a Praktiker. „Az áruházlánc a jövőben más irányú kampányokkal kívánja megerősíteni pozícióját a magyar piacon, s a megváltozott marketingstratégia nem igényli egy sportoló jelenlétét” – mondta el a FigyelőNetnek Cs. Farkas Éva, a Praktiker marketingkommunikációs igazgatója.

Ügynökségek

Nike-megbízás a Republicnak


A Nike a Republicot bízta meg a Nike Sport Culture kategória 2006. évi kommunikációjának kidolgozásával. Az egész éves együttműködés több lépésből áll majd, a Republic először kommunikációs auditot készít a Nike számára, és pontos akciótervet dolgoz ki a kategória idei kommunikációjára.

A HPS Experience rendezi az Arany Pengét

A Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) btl-szekciójának tagjai közül tenderen választotta ki az idei Arany Penge Kreatív Reklámfesztivál rendezvényszervezőjét. A nyertes ügynökség a HPS Experience lett, mely a fesztivál, valamint az azt megelőző zsűrizés teljes körű lebonyolítására kapott felkérést.

Bonduelle-megbízás az EURO RSCG-nek

Az Euro RSCG Budapest kapott megbízást a Bonduelle Gold kukorica termékbevezető kampányának lebonyolítására. A reklámfilmek márciustól kezdődően kerülnek adásba, és ezzel egy időben áruházi promóció is indul.

Új ügynökséggel az Invitel

Az Invitel Rt. tavaly év végén meghirdetett tenderén újabb ügynökséget választott a már meglévők mellé. Januártól a Laboratory Ideas a távközlési cég stratégiai partnere.

Az Mmd a BASF-nek dolgozik

2006 januárjától az Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants látja el a BASF regionális kommunikációs feladatait. Az Mmd budapesti irodája a régió kilenc országában koordinálja a kommunikációs kampányokat és feladatokat.

Online

Internetes keresőoldal a Sanomától


Tango.hu néven internetes keresőoldalt indított a Marketing & Médiát is kiadó Sanoma Budapest Zrt. A Tango.hu a Startlap saját keresőjét váltja fel. A kibővített szolgáltatásokkal rendelkező site olyan hazai piacon ismert szereplőknek teremt konkurenciát, mint a Vizsla24, a Heuréka, a Kurzor, a Góliát, ugyanakkor versenyeznie kell a nagy nemzetközi keresőkkel is, mint a például a Google, az MSN Search, a Yahoo vagy az Altavista.

Népszerű az online aukciózás

Alig több mint egy évvel indulása után a TeszVesz online aukciós portál regisztrált felhasználóinak száma elérte a 100 ezer főt. Ezzel a portál Magyarország legdinamikusabban fejlődő online piacterévé vált. A TeszVesz testvérportáljai Magyarországon kívül Lengyelországban, Csehországban, Oroszországban és Ukrajnában működnek.

Karrier

Kocsi Ilona újra a VG-nél


Február 22-étől Kocsi Ilona tölti be a Világgazdaság (VG) általános főszerkesztő-helyettesi posztját. A szerkesztőséget az Axel Springer első embere, Bayer József által közölt bejelentés meglepetésként érte, a Marketing & Média információi szerint a főszerkesztőt, Bánki Andrást is csak egy órával azt megelőzően tájékoztatták az új fejleményről.

Az utóbbi hetekben Kocsi Ilona neve felmerült mint leendő Magyar Hírlap-főszerkesztő is, de végül is nem jött létre a megállapodás. A szakember a Népszavától érkezett, ahol az elmúlt két és fél évben lapigazgatóként, ügyvezetőként és főmunkatársként is tevékenykedett. Korábban a Magyar Hírlapnál, azt megelőzően pedig – 1995 és 1998 között – szintén a Világgazdaságnál volt főszerkesztő, nevéhez fűződik a gazdasági lap gyökeres megújítása és a lap ismertségének, elismertségének nagymértékű növelése. Érdekesség, hogy 1998-ban a Kocsi–Bánki kettős már dolgozott együtt a VG-nél, fordított szereposztásban, akkor a főszerkesztő Kocsi mellett Bánki töltötte be a főszerkesztő-helyettes funkciót.
A lap értékesített példányszáma az utóbbi időszakban stabilan 14 ezer körül mozgott, ebből mintegy 3400 példányt adtak el mennyiségi értékesítés keretében.

Főszerkesztőváltás a Színes RTV-nél

Március 1-jén távozott posztjáról a Színes RTV és az RTV Műsormagazin főszerkesztője, Brassai-Sipos András. A Sanoma Budapest két lapjának új főszerkesztője házon belülről, a Best senior szerkesztői székéből érkezik. A szakember korábban a Story rovatvezetőjeként és a Computer Aktív havilap főszerkesztőjeként is dolgozott.

Elbocsátások a Danubiusnál

A Danubius rádió a csatornánál zajló költségoptimalizálás részeként megvált 15 dolgozójától és alvállalkozójától, köztük Búza Sándor programigazgatótól is. A csatorna januárban kinevezett új vezérigazgatójától, Bartucz Lászlótól a Kreatív Online megtudta: az átszervezések elsősorban a marketingkommunikációs, valamint a programokhoz kapcsolódó adminisztrációs területeket érintették.

Új munkatársak a T-Online-nál

Új kommunikációs munkatársakkal erősítette csapatát januártól a T-Online Magyarország. A vállalat médiamenedzsere Varga Gizella lett, feladata jelenleg a T-Online marketingkommunikációs kampányai médiatervezésének és vásárlásainak koordinációján túl a médiatulajdonosokkal, piackutató cégekkel, ügynökségekkel való kapcsolattartás. Felelős továbbá az éves médiamegállapodások megkötéséért, illetve a médiahasználattal, célcsoporttal, reklámeléréssel kapcsolatos kutatások koordinációjáért, a médiaajánlatok értékeléséért. Varga Gizella kinevezését megelőzően a Danubius rádiónál dolgozott stratégiai vezető pozícióban.
A pr-menedzseri pozíciót Szilágyi Árpád tölti be, ő a T-Online pr-tevékenységének irányításáért, a pr-tervek (sajtóesemények, rendezvény- és médiajelenlét) előkészítéséért és a külső ügynökséggel való kapcsolattartásért felel. A szakember 1991 óta a Magyar Rádió munkatársa. A pr-menedzseri poszt betöltése előtt az AITIA Informatikai Rt. pr-vezetője volt. 2005 második felében előbb az Echo TV newmedia szerkesztőségében, majd a Duna Televízió új portáljának és digitális tartalomszolgáltatásának kialakításában is komoly szerepet vállalt.

Hajdú marad a Viasatnál

Meghosszabbította szerződését a Viasat3 és Hajdú B. István sportriporter. A kizárólagos megállapodás értelmében az UEFA Bajnokok Ligája 2006–2009. közötti szezonjainak mérkőzéseit csak a Viasat3-on, illetve csak a Viasat3 megbízásából kommentálja a népszerű szakember.

Bővült a Red Lemon csapata

Budavári Ildikó személyében új pr-koordinátorral bővült a bulvárkommunikációra specializálódott Red Lemon Media. Ildikó korábban a Topicon Sajtófigyelő cégreferenseként, illetve adminisztrátori munkakörben a Belügyminisztérium munkatársaként dolgozott.

Új vezető a Habostortánál

A Habostorta tavaly decemberében vásárolta meg a Gyalogló 100 százalékos tulajdonrészét a Digit Investtől. Az akvizíció révén a Habostorta stábja egy fejlesztésekért felelős vezetővel bővült – írja a Kreatív Online. Vitéz Norbert első feladata a Gyalogló-oldalak teljes megújításának menedzselése. Az új vezető az elmúlt nyolc évben a Digit Invest ügyvezetője volt.

Új ügyvezetővel a Kraft Foods

Novák Zoltán a Kraft Foods Hungária új ügyvezető igazgatója – tudta meg a BTL.hu. Mielőtt csatlakozott a Kraft Foodshoz, a szakember az Imperiál Tabacco Magyarország Kft. értékesítési igazgatója, majd ügyvezető igazgatója volt. Ezt megelőzően nyolc évig dolgozott a Pepsi Cola Internationalnél területi értékesítési igazgatóként és projektmenedzsment területen.

Új vezérigazgató a Navigatornál

A Navigator Informatika Rt. vezérigazgatói teendőit január 19-ei kinevezése óta Juhász Lajos látja el. A korábbi vezérigazgató-helyettes Jutasi Zoltánt váltja a vezérigazgatói székben, aki a cég igazgatótanácsának tagságáról is lemond.

Marketing

A „nagylelkű” márkáké a jövő


Egy fogyasztói szokásokat fürkésző tanulmány szerint az emberek 62 százaléka kiábrándult a hagyományos vállalatokból, és egyre inkább a „nagylelkű” cégek új generációja férkőzik a közelükbe – írja a MediaGuardian.

A Fitch által végzett kutatás olyan cégek térnyerését mutatja, mint az Innocent brit joghurtgyártó, az ugyancsak szigetországi Oddbins borszaküzletlánc, az Apple, az Amazon vagy a Starbucks kávézóhálózat. A „nagylelkű” márkák új hullámának képviselőiként ezeket a vállalatokat a fogyasztókhoz való pozitív hozzáállás jellemzi. A Fitch kreatívigazgatója, Tim Greenhalgh szerint „az emberek kiábrándultak azokból a márkákból, illetve nagyvállalatokból, amelyek már nem tesznek annyit a fogyasztókért, mint korábban. A vásárlók új generációja olyan márkákat keres, amelyek lélekkel és személyiséggel rendelkeznek.” Az Innocent például minden évben megrendezi az ingyenes Fruitstock-fesztivált; az Amazon weboldalán a vásárlók szabadon kommunikálhatnak ajánlók formájában, a Starbucks pedig azzal került a listára, hogy többek között WiFi-szolgáltatást nyújt kávézóiban.

Greenhalgh elmondta, hogy a „nagylelkű” márka nem csak néhány kiváltságos szektor képviselője lehet, akár pénzügyi területről is elnyerhetik a címet a hagyományos vállalatok.

A további kiválasztottak között a Fitch olyan követendő példákkal szolgál, mint az Orange, az Amazon érdekeltségébe tartozó Waterstone’s online könyváruház, a Wal-Mart partner Asda diszkontáruház-lánc, a Pret-a-Manger biogyorsétterem-lánc, a Virgin vagy az Waitrose-féle Ocado házhoz szállító.
A megkérdezettek 83 százaléka szerint a márkáknak nyitottabbaknak és átláthatóbbnak kellene lenniük a tevékenységeikben. „A jövőben mindannyian szeretnénk majd jobban megismerni a márkákat. Egy újfajta kapcsolat van kibontakozóban, amelyben a fogyasztók interakciót várnak el a brandektől a passzív jelenlét helyett. Azok a márkák, amelyek mögött nem áll személyiség és lélek, lelepleződnek a fogyasztók előtt, és meg fogják szenvedni ennek következményeit” – mondta Greenhalgh.

Stratégiai tervezésben segít a DDB SignBank

Tavaly év végén a DDB 52 irodájában vezette be új, szociológiai alapokon kifejlesztett SignBank nevű kutatásának használatát. Az új módszerrel az ügynökséghálózat a jövőben várható meghatározó trendeket próbálja megjósolni egy adatbázisból; ez olyan „jeleket” tartalmaz, amelyek a jelen és a jövő fogyasztóinak viselkedési szokásaira és gondolkodásmódjára világítanak rá.

A SignBank adatgyűjtése teljesen eltért a hagyományostól: a kutatásba a DDB összes dolgozóját – a recepciósoktól a szövegírókon át egészen a stratégiai tervezőkig – bevonták, és arra bíztatták őket, hogy az általuk észlelt apró, a társadalom működésére vonatkozó jeleket írják meg az ügynökség „jelbankárának”, aki ezeket átnézi, és az adatbázis megfelelő kategóriájába sorolja. Az adatbank jelenleg körülbelül 30 ezer „jelet” tartalmaz, és a DDB kutatói szerint ennyi „jel” értelmezése és elemzése után már felfedezhetők sémák és modellek.

„A DDB SignBank a fogyasztók tényleges viselkedését mutatja meg, nem pedig azt, hogy mit gondolnak helyes viselkedési formának. Ráadásul nem csupán a fogyasztók szokásait vizsgálja, hanem a társadalom mindennapi életét, mely köztudottan hatással van a fogyasztói szokásokra” – mondta Joanna Bakas, a DDB stratégiai tervezője. „A trendek ismeretében a stratégiai tervezés is átfogóbb és előremutatóbb tud lenni. Ha ismerjük az emberek fogyasztói szokásait, és tudjuk, mi fontos számukra, akkor könnyebben adhatunk tanácsot ügyfeleinknek. Egy áruház esetében például meg tudjuk mondani, hogy mit ajánlatos a kirakatba tenniük, vagy milyen termékekkel érdemes akciózniuk. Ezek kis dolgoknak tűnnek, de valójában nagyon sokat számítanak” – tette hozzá Varga Renáta stratégiai igazgató.
Az európai folyamatokra vonatkozó megfigyelések már elkészültek, az ügynökség már prezentálta is a Magyarországról szóló helyzetet. Az elemzés később szisztematikus, iparágakra és fogyasztói csoportokra bontott témákkal is kiegészül.

Média

Terjeszkedne az MTV


Tavaly ősszel, amikor a Duna TV pályázatot írt ki reklámideje részbeni értékesítésére, már lehetett arról hallani, hogy a Magyar Televízió (MTV) értékesítési csapata is az indulók között volt. Az MTV Közalapítvány kuratóriuma annak idején még levélben is megkereste a Duna TV vezetőit, hogy válasszák a jelentkezők közül az MTV-t. A levélnek azonban sok foganatja nem volt, a tendert az R-Time nyerte.

„A reklámidő tekintetében nagyon szűk mozgásterünk van, így üzletileg indokolt, hogy szakmai potenciálunkat más televíziók értékesítésére is felhasználjuk” – ad bepillantást szándékaikba Toperczer Attila, az MTV ügyfélkapcsolati vezetője, aki szerint az így szerzett jövedelem jól jönne a köztévének. Fischer András csapata már megkereste ajánlatával a Hír TV-t, az ATV-t és az Echo Tv-t is. Úgy tudni, hogy az ATV-nél lenne is fogadókészség az ötlet iránt, pláne, hogy néhány „MTV-eredetű” műsort is képernyőre tűztek.

A kábel- és tematikus csatornák nagy része azonban már foglalt. A jelentősebbek közül csak a Filmmúzeum–Paprika TV-páros, a Viva, a National Geographic és a Viasat3 van még „pártában”. A Viasat3 egymagában is eléggé erős a hirdetési piacon, a Filmmúzeummal pedig még a danubiusos időkből lehet kellemetlen tapasztalata Fischer András csapatának. 2004-ben ugyanis a DSH az említett csatornával és az Extrém rádióval bővítette portfólióját, de az együttműködés nem bizonyult sikeresnek. Toperczer Attila szerint azonban most egészen más a helyzet, mert az akkori koncepció alapján a partnerek programszerkesztésébe és kommunikációjába is beleszólási joguk volt. „Jelenleg azonban erről szó sincs” – mondja az ügyfélkapcsolati vezető, majd hozzáteszi, hogy a tavalyi évben több száz millió forintnyi megrendelést voltak kénytelenek helyhiány miatt visszautasítani, a portfólióbővítéssel pedig ezeket a megrendelőket is ki tudnák szolgálni.

Digitalizációs helyzetkép

Bár 2012 látható távolságba került, egyelőre nincs törvény, amely meghatározná a digitális műsorszórás kereteit. A parlament utolsó munkanapján nem fogadta el a földi digitális műsorszórás szabályozásáról szóló törvényt, amely az átállás technikai folyamatait szabályozta volna. Emiatt Magyarország jelentős hátrányba kerülhet a Nemzetközi Távközlési Unió (NTU) májusi konferenciáján. Itt osztják ugyanis a frekvenciajogosultságokat a következő ötven évre. Az ország „szabályozottsága” pedig nagymértékben befolyásolja, hány frekvenciát kapunk. A téma – a legoptimistább becslések szerint is – az év vége felé kerülhet újra napirendre az országgyűlésben.

Hazay István, a médiatörvényt előkészítő szakértő bizottság digitális kérdésekkel foglalkozó szakértője szerint ugyanakkor a digitális műsorterjesztésre vonatkozó törvényjavaslatnak – pozitív vonásai és az átmenet szabályozásának szükségessége ellenére – nem volt esélye az elfogadása. Az ország digitális átállási stratégiájának kidolgozása ugyanis csak ezután indul meg, a tervezet mégis stratégiai kérdésekben kívánt állást foglalni. A szakértő szerint az NTU nem foglalkozik a jogszabályi felkészültségünkkel, és nem a törvényi szabályozás léte dönt a frekvenciák kiosztásánál. Ráadásul az átállás mikéntjéhez jelentős, országok közötti koordinációt kell kiépíteni, ami szintén befolyásolja az átállás menetrendjét.

A készülő médiatörvény a digitális átállás kérdésével nem foglalkozik. A tervezet a műsorszolgáltatást elsősorban tartalmi és financiális vonatkozásaiban regulázná. A tervezetet az ORTT által életre hívott Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet munkatársai készítették, akik a szöveget – az eredeti, 2005. október 15-ei határidő helyett – 2006 januárjában bocsátották szakmai vitára. A beérkező javaslatokat júniusig értékelik, majd az általuk jóváhagyott észrevételek alapján módosítják a tervezetet. A javaslat így várhatóan az év második felében kerülhet az ORTT elé. A testület véleményezés és elfogadás után a parlament illetékes bizottságához továbbítja a médiatörvény tervezetét. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy erre mikor kerülhet sor.

Nem olvasunk drágán

A kelet-európai országokban lehet a legkedvezőbb áron hozzájutni a napilapokhoz – derül ki a GfK Csoport 21 európai ország vásárlóerejét összehasonlító EuroScan Project elnevezésű, idei első kutatásából. A felmérés eredményei szerint jelenleg Romániában (0,14 euró) és Albániában (0,16 euró) a legolcsóbb egy napilap, és Oroszországban, illetve Törökországban is igen kedvező áron, 0,20 euróért lehet hozzájutni hétfő reggel egy újsághoz. Szerbia és Montenegró sem lóg ki ebből a sorból, a legnagyobb olvasottságot produkáló Blic című bulvárlap ára mintegy 85 százaléka a magyar Blikkének. A napilapok jellemző ára Nyugat-Európában 1,1 euró körül van, ez majdnem háromszor annyi, mint amennyit térségünkben kell fizetni. A kutatás a legolvasottabb napilapokra terjedt ki.

A legdrágább újság Írországban kerül a standokra reggelente: az itt élők közel hatszor annyit fizetnek ki a The Irish Independent egy-egy számáért, mint a magyarok a Blikkért. Szintén kiugróan magasak a napilapárak Norvégiában és Németországban. Érdekes, hogy ez utóbbi esetében a Süddeutsche Zeitung számít a legolvasottabb napilapnak, míg Közép-Európában szinte mindenhol egy bulvárlap a piacvezető – a nagyobb terjedelmű politikai napilapok pedig törvényszerűen magasabb előállítási költséggel készülnek.

Magyarországon a piacvezető bulvárlap egy példánya 0,27 euróba kerül, s ezzel a sorban a 0,25 euróért hozzáférhető cseh Blesk és a 0,47 euróba kerülő The Times of Malta között foglal helyet (a 21 országból emelkedő sorrendben a nyolcadik helyet foglaljuk el). A térség országai közül Lengyelországban majdnem háromszor ennyi (0,74) a Gazeta Wyborcza ára, míg Romániában a Libertatea feleennyibe kerül.

Reklám

Szponzorlogók a Barcelona mezein is
A reklám nélküli pólót viselő nagy európai focicsapatok közt lassan egyedülálló FC Barcelona közel áll ahhoz, hogy hirdetést helyezzen el mezein – írja a MediaGuardian. A spanyol bajnokság vezető csapata tárgyalásokat folytat, amelyeknek eredményeként a betandwin.com piacvezető online fogadóiroda jelenhet meg a játékosok pólóján.

Az állítólag évi 12 millió fontos megállapodás a valaha megkötött legnagyobb pólószerződés lehet, ráverve a Real Madrid és a Siemens 9,5 milliós, valamint a tavaly nyélbe ütött, ötéves Chelsea–Samsung-kontraktusra. Az osztrák betandwin szóvivője megerősítette, hogy folynak a tárgyalások, azonban a klubon belül vannak ellenzői annak, hogy a híres kék-piros csíkos mezen hirdetés jelenjen meg; ezért is valószínűtlen, hogy a következő futballidény előtt megkössék a szerződést. A Deloitte kutatása szerint a Barcelona a Chelsea után a világ hatodik leggazdagabb csapata. A betandwin.com pedig nemsokára a világ harmadik legnagyobb internetes vállalata lesz, miután a közeljövőben összeolvad a konkurens Ongame-mel, amelynek bevételi forrásai legfőképp az amerikai szerencsejátékosoknak köszönhetőek. A vállalatot egyébként két svéd szerencsejátékos alapította, akik Las Vegas kaszinóiban gazdagodtak meg, ám kitiltották őket, mert rendszeresen bankot robbantottak. A páros hozzávetőleg 100 millió fontot nyer az üzleten.

Felfedezett 50+

Németországban a reklámszakma kezdi felfedezni az 50 év feletti generációt. „Elég egy pillantást vetni a statisztikákra – állítja a vállalati tanácsadással foglalkozó bbw Marketing Dr. Vossen und Partner elemzője –, s kiderül, hogy mekkora potenciális vásárlóréteget célozhatnak meg a vállalatok. Napjainkban egész Európa öregszik, s Németországban is több mint 30 millió ötven évnél idősebb ember él, akik jelentős pénzösszegek felett rendelkeznek. A hatvan év felettiek éves bevétele például 2005-ben meghaladta a 400 milliárd eurót, s ez az összeg önmagában a német vásárlóerő több mint harmadát tette ki. Ennek ellenére a reklámipar rendkívül mostohán kezeli az ötven felettieket, pedig jelentős piacok nyílnának meg, hiszen például öltözködésre vagy utazásra ez a korosztály költi el a legnagyobb összegeket.”

A felmérés szerint az európai piacon az új autók 50, a tejtermékek 40, az arcápolási cikkek 50 százalékát is ötven felettiek vásárolják. Újabban a számítógépek iránt is dinamikusan nő körükben a kereslet. Az elmúlt évben 6 százalékkal 31 százalékra nőtt az új komputertulajdonosok száma.

Változások a Juventusnál

Március 1-jétől kereskedelmiigazgató-helyettesként Sipos Erzsébet felel a Juventus Média operatív értékesítési feladatainak ellátásáért és a Juventus Országos Hálózat partnerrádióival, illetve a helyi rádiókkal való hatékony kapcsolattartásért, a hálózat további fejlesztéséért. A szakember 1999 óta dolgozik a csatornánál, eddig értékesítési vezetőként tevékenykedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik