Üzleti tippek

Befektetési tipp: Megtakarított kamat

Még a pénzforgalmukat alaposan megtervező cégeknél is előfordul, hogy bankszámlájukon hosszabb-rövidebb ideig felesleges, szabad összegek „parkolnak".

Ilyen esetekben nyújthatnak hasznos szolgáltatást a bankok megtakarítási számlái – más néven betét- vagy takarékszámlák –, amelyek egyesítik a bármikor elérhető folyószámla és a kedvező kamatozású, de lekötött, ezért nehezen elérhető betétek előnyeit. Lakossági megtakarítási számla sok hitelintézetnél létezik (Budapest Bank, CIB, HVB, ING, K&H, OTP, Raiffeisen Bank), de kevesen tudják: néhány pénzintézet e típust kis- és középvállalkozások számára is kínálja. Segítségükkel – összegtől függően – átlagosan akár 2-3 százalékkal nagyobb kamatot írnak jóvá az ügyfélnek a „hagyományos”, látra szóló folyószámla-pénzekhez képest.


Befektetési tipp: Megtakarított kamat 1

Az OTP Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) e konstrukciójának közös jellemzője, hogy az elhelyezett számlaösszeg nagysága alapján sávos kamatot fizetnek. Az MKB már a kisebb (egymillió forint) feletti összegrészre is viszonylag kedvező kamatot ad, míg az OTP-nél a 10 millió forintot meghaladó hányadra érhető el e kamatmérték. Csekély összeg esetén viszont mindkét hitelintézetnél minimális mértékben fial a pénz. A kamatot a napi számlaegyenlegek alapján havonta írják jóvá az ügyfélnek.


Befektetési tipp: Megtakarított kamat 2

A megtakarítási számla igénybevételéhez az OTP-nél előzetesen klasszikus cégszámlát kell nyitni, az MKB pedig Nova vagy Mikro elnevezésű számlacsomagjainak igénybevételét várja el a vállalkozástól. Az „alapszámla” megléte esetén a megtakarítási számla megnyitása és vezetése természetesen ingyenes. Az OTP-nél utóbbi számlatípus nemcsak forint, hanem dollár- vagy euróalapú is lehet. Az MKB-nél havi kétszer ingyen lehet pénzt felvenni a megtakarítási számláról, e fölött azonban emelt tranzakciós díjat számolnak. Az OTP-nél már az első pénzfelvételtől fogva minimális többletköltséget számítanak fel a hagyományos számláról történő pénzfelvétel tarifájához képest.

Amíg a lakossági megtakarítási számláknál többféle többletszolgáltatást, például kiegészítő életbiztosítást, kedvező tarifájú bankkártyát nyújtanak a bankok, a céges piacon ez egyelőre nem jellemző. A vállalatok ugyanakkor az „alapszámlához” kapnak bankkártyát, az MKB-nél pedig mobil- és internetbanki szolgáltatások is igénybe vehetők a megtakarítási számlatípushoz, sőt rövid szöveges (sms) üzenetet is lehet kérni a tranzakciókról.

E számlatípus értékét mindenestre valamennyire csorbítja, hogy a legtöbb hitelintézetnél a klasszikus – tehát nem megtakarítási – számlákon már egy-két hétre is leköthetők a betétek, mégpedig tisztes kamattal. Csakhogy utóbbiak esetében a legtöbb bank minimum 0,5-1 millió forintos betétösszeget vár el, ráadásul bizonyos váratlan kifizetések esetében olykor egy cég akár egyetlen hetet sem késlekedhet a teljesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik