Üzleti tippek

Befektetési tipp: Megtakarított kamat

admin
admin

2005. 05. 05. 00:00

Még a pénzforgalmukat alaposan megtervező cégeknél is előfordul, hogy bankszámlájukon hosszabb-rövidebb ideig felesleges, szabad összegek „parkolnak".

Ilyen esetekben nyújthatnak hasznos szolgáltatást a bankok megtakarítási számlái – más néven betét- vagy takarékszámlák –, amelyek egyesítik a bármikor elérhető folyószámla és a kedvező kamatozású, de lekötött, ezért nehezen elérhető betétek előnyeit. Lakossági megtakarítási számla sok hitelintézetnél létezik (Budapest Bank, CIB, HVB, ING, K&H, OTP, Raiffeisen Bank), de kevesen tudják: néhány pénzintézet e típust kis- és középvállalkozások számára is kínálja. Segítségükkel – összegtől függően – átlagosan akár 2-3 százalékkal nagyobb kamatot írnak jóvá az ügyfélnek a „hagyományos”, látra szóló folyószámla-pénzekhez képest.


Az OTP Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) e konstrukciójának közös jellemzője, hogy az elhelyezett számlaösszeg nagysága alapján sávos kamatot fizetnek. Az MKB már a kisebb (egymillió forint) feletti összegrészre is viszonylag kedvező kamatot ad, míg az OTP-nél a 10 millió forintot meghaladó hányadra érhető el e kamatmérték. Csekély összeg esetén viszont mindkét hitelintézetnél minimális mértékben fial a pénz. A kamatot a napi számlaegyenlegek alapján havonta írják jóvá az ügyfélnek.


A megtakarítási számla igénybevételéhez az OTP-nél előzetesen klasszikus cégszámlát kell nyitni, az MKB pedig Nova vagy Mikro elnevezésű számlacsomagjainak igénybevételét várja el a vállalkozástól. Az „alapszámla” megléte esetén a megtakarítási számla megnyitása és vezetése természetesen ingyenes. Az OTP-nél utóbbi számlatípus nemcsak forint, hanem dollár- vagy euróalapú is lehet. Az MKB-nél havi kétszer ingyen lehet pénzt felvenni a megtakarítási számláról, e fölött azonban emelt tranzakciós díjat számolnak. Az OTP-nél már az első pénzfelvételtől fogva minimális többletköltséget számítanak fel a hagyományos számláról történő pénzfelvétel tarifájához képest.

Amíg a lakossági megtakarítási számláknál többféle többletszolgáltatást, például kiegészítő életbiztosítást, kedvező tarifájú bankkártyát nyújtanak a bankok, a céges piacon ez egyelőre nem jellemző. A vállalatok ugyanakkor az „alapszámlához” kapnak bankkártyát, az MKB-nél pedig mobil- és internetbanki szolgáltatások is igénybe vehetők a megtakarítási számlatípushoz, sőt rövid szöveges (sms) üzenetet is lehet kérni a tranzakciókról.

E számlatípus értékét mindenestre valamennyire csorbítja, hogy a legtöbb hitelintézetnél a klasszikus – tehát nem megtakarítási – számlákon már egy-két hétre is leköthetők a betétek, mégpedig tisztes kamattal. Csakhogy utóbbiak esetében a legtöbb bank minimum 0,5-1 millió forintos betétösszeget vár el, ráadásul bizonyos váratlan kifizetések esetében olykor egy cég akár egyetlen hetet sem késlekedhet a teljesítéssel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.