Üzleti tippek

Kevesebb adattal is érvényes a számla

A számviteli és az áfatörvény módosítása miatt egyszerűbbé vált a számlaadás. A számlát immár nem kell aláírnia az eladónak, és az áthárított adót sem kell tételesen feltüntetni. Az Európai Unión belüli járművásárlás esetén mindenképpen kötelező számlát adni.
Hazánk európai uniós csatlakozásával változtak a számviteli törvény, valamint az általános forgalmi adóról szóló törvény egyes, a számlaadásra vonatkozó előírásai. A módosításoknak köszönhetően kevesebb adat is elegendő a számlán vagy egyszerűsített számlán ahhoz, hogy az érvényes legyen

A törvényi változások olyan úgynevezett kötelező tartalmi elemeket érintettek, amelyek hiánya akár a számla hitelességét is megkérdőjelezhetik – tájékoztatott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A legfontosabb formai – és egyben tartalmi – változás, hogy mostantól a számlát a kiállítónak nem kell aláírnia. A törvény ugyanakkor meghagyja annak lehetőségét, hogy a számlát kiadó adóalany úgy döntsön: az általa kibocsátott számlák hitelességének továbbra is az aláírás a feltétele – közölte az APEH.

Nem kell részletezni az áthárított adó összegét

Jelentős és lényegi változás az is, hogy a jogszabályok módosítása miatt a számlán az áthárított adó összegét tételenként nem kell feltüntetni, elég azt csak összesítve megjeleníteni a bizonylaton. Az értékesített terméknek vagy szolgáltatásnak az adóval együtt számított ellenértékét sem tételenként, sem összesen nem kell szerepeltetni a számlán, hiszen annak végösszege mindkettőt tartalmazza összesítve – tájékoztatott az adóhivatal.

Ugyanakkor továbbra is kötelező szerepeltetni a számlán az adó alapjának és az áthárított adó összegének a felszámított adómérték szerinti részletezését. Ha a számla egyetlen tételből áll, akkor ezt az egy tételt kell megfelelően szerepeltetni. Tehát amennyiben a termék vagy szolgáltatás megnevezése mellett nemcsak az adó százalékos mértéke, hanem annak összege, valamint a termék vagy szolgáltatás adóval számított ellenértéke is szerepel, akkor még egyszer nem kell az adómérték szerinti részletezést elvégezni.

Egy számla érvényességének változatlanul alapvető feltétele, hogy annak legyen sorszáma, feltüntessék a kibocsátás dátumát, a kibocsátó adóalany nevét, címét és adószámát, a vevő nevét és címét. Szerepelnie kell ezen a bizonylaton a teljesítés időpontjának, az értékesített termék vagy szolgáltatás nevének, besorolási számának, mennyiségének és mennyiségi egységének. Az Európai Unión belüli adómentes értékesítés esetén a vevő közösségi adószámának is szerepelnie kell a számlán, ha a vásárló adófizetésre kötelezett gazdasági szereplő.

Járművásárlás: szerepeltetni kell az első forgalomba helyezés időpontját

Az európai uniós csatlakozáshoz kapcsolódó változás, hogy közlekedési eszköz másik tagállamba történő értékesítése esetén a számla érvényességéhez fel kell tüntetni a számlán a közlekedési eszköz első forgalomba helyezésének időpontját. Szárazföldi közlekedési eszköz esetén a futott kilométerek számának, vízi közlekedési eszköz esetén a hajózott órák számának, légi közlekedési eszköz esetén a repült órák számának is szerepelnie kell ezen a bizonylaton, hogy az érvényes legyen

A régi számlatömbök továbbra is használhatók

A számlatömb vásárlásával és nyilvántartásával kapcsolatos szabályok ugyanakkor nem változtak – közölte az APEH. Az adóhivatal arra is felhívta a figyelmet: nem kell nyomtatványt selejtezni amiatt, hogy szűkült a számla és az egyszerűsített számla adattartalma. A meglévő számlanyomtatványok felhasználhatók, csak azokat a rovatokat, amelyek adatainak szerepeltetésére nincs törvényi kötelezettség, üresen lehet hagyni. Továbbra is használhatók a számlázóprogramok, ha bővebb adattartalmú, de a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő számlát állítanak ki.

Megszűnt a számlát helyettesítő okmány

Hazánk uniós csatlakozásával egyidejűleg a számlát helyettesítő okmány megszűnt – közölte az APEH. Helyette ezen időponttól számlát vagy egyszerűsített számlát kell kibocsátani előleg átvétele esetén, valamint az olyan áfa hatálya alá tartozó termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások esetén is, amelyeknek nincs ellenértéke vagy az ellenértékük nem pénzben kifejezett (ilyenek például a különféle csereügyletek).

Ezekben az esetekben a gazdasági eseményre szövegesen is utalni kell, például az átvett előlegről kibocsátott számlára rá kell vezetni az előlegre utaló kifejezést, emellett célszerű megnevezni azt is, mely ügylet előlegéről van szó. Ellenérték nélküli ügyletek esetén követelmény, hogy az átadott termék, nyújtott szolgáltatás adóalapját is szerepeltetni kell a számlán.

Amennyiben az áfatörvény 40. paragrafusa alapján az adó fizetésére a terméket beszerző, vagy a szolgáltatást saját nevében megrendelő adóalany kötelezett, a számlán erre a tényre utalni kell. Ha az adóalany adófizetésre nem kötelezett – például alanyi adómentességet választott vagy tárgyi adómentes értékesítést végez -, a számlában áthárított adóösszeget, felszámított adómértéket nem tüntethet fel. Ilyen esetben a “mentes az adó alól” kifejezést kell szerepeltetni a számlában.

Nem készpénzes fizetéskor kötelező a számlaadás

Az áfatörvény értelmében mindenképpen számlát kell adni abban az esetben, ha a vevő vagy a szolgáltatás igénybevevője az ellenértéket nem készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő eszközzel egyenlíti ki, valamint akkor, ha az ellenértéket készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő eszközzel egyenlítik ki, de nem az ügylet teljesítésével egy időben.

A vevő szándékától függetlenül köteles a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítő adóalany számlát kibocsátani egyidejű készpénzes fizetés esetén is akkor, ha a vevő adóalany (akár belföldi, akár külföldi illetőségű), vagy közösségi beszerzés miatt adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személy.

A számlaadás kötelező akkor is, ha a vevő új közlekedési eszköz Európai Unión belüli beszerzése miatt adófizetésre kötelezett természetes személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet. Szintén kötelező számlát adni abban az esetben, ha a termékértékesítés az áfatörvény szerinti úgynevezett távolsági értékesítés kategóriába tartozik, valamint akkor, ha az áfatörvény szerinti adólevonási joggal járó adómentes közösségen (EU-n) belüli termékértékesítés történik. A tárgyi adómentes termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást végző adóalany viszont számlaadási kötelezettségének a számvitelről szóló törvény bizonylatokra vonatkozó előírásainak megfelelő egyéb bizonylattal is eleget tehet.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.