Gazdaság

Magyarország a világ tíz legnagyobb pezsgőgyártójának számít

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Hazánkban is egyre népszerűbb az egyik legrégebbi pezsgőkészítési módszer, az úgynevezett pét-nat.

A pezsgő szavunkat gróf Széchenyi István alkotta, aki az 1830-ban megjelent Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagne-át pezsgőnek. A magyar pezsgőgyártás folyamatos fejlődésnek köszönhetően a második világháború előtti Magyarországon már komoly kultúrája volt a pezsgőkészítésnek. Az első üzem Pozsony mellett, 1825-ben létesült, ezt követően hozta létre a hazai pezsgő-előállítás történetében központi szerepet játszó Törley József a budafoki pezsgőgyárát, melyhez francia szakemberek nyújtottak segítséget.

Francia minták alapján biztató hazai kezdetek

Törley József első pezsgőpincészetét 1880-ban a champagnei Reimsben hozta létre. Két évvel később, 1882-ben felismerve az etyeki szőlők pezsgő alapborként történő felhasználásának kiválóságát, a budafoki pincék adottságát, valamint a vállalkozások meghonosításának támogatására nyújtott gazdasági lehetőségeket, Promontoron létrehozta Gyula bátyja anyagi támogatásával a Törley és Tsa. „pezsgőborgyárat”. A pezsgőkészítés – bár a kor technikai vívmányait Törley József úttörőként hasznosította – alapjában véve jelentős kézimunka igényt vetett fel. A gépesítés és a manufakturális elemek egyaránt megtalálhatóak voltak Törley József 1890-es években létrehozott Anna utcai 20 ezer négyzetméteres pincészetében, ahol a pincék mélyén, a pezsgők mindmáig palackokban érlelődnek.

Pezsgőkészítés a 20. századi Magyarországon

A Törley pezsgőpincészet termékei világhírűvé váltak az évek során. Törley József korai halála után bátyja, Antal fiai vették át a cég irányítását. A világháborúk hatása sajnos nem kerülte el a pincészetet sem, de a gyár nem zárt be teljesen ezekben a nehéz időkben sem. A 60-as évek óriási változást hoztak, elkezdődött a tartályban erjesztett pezsgők készítése, ezáltal jelentősen nagyobb mennyiség termelésére nyílt lehetőség. Természetesen a gourmet közönség részére továbbra is készültek palackos erjesztésű pezsgők, Transvasée eljárással. Továbbra is a jó minőséget igazolta, hogy a nagymértékű szocialista export mellett a cég tőkés exportja is számottevő volt. A cég termékei Nyugat Németországba, Ausztriába és Kanadába is eljutottak. A Törleynél már 1982-ben újra indult a tradicionális pezsgők készítése, főnixmadárként ekkor éledt újra a François pezsgőmárka.

Szezonalitás mellett is növekvő kereslet

A magyarországi pezsgőfogyasztás meglehetősen szezonális, hiszen a pezsgők nagyjából 60 százaléka az év végén az ünnepi időszakban fogy. Ez azzal a régi hagyománnyal magyarázható, amely szerint azért jó szilveszter éjfélkor azonnal nekiállni a pezsgőzésnek, mert ha az év első perceiben elit italt fogyasztunk, szűkölködés helyett bőség vár ránk a következő 365 napon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2022-es felmérése alapján Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártójának számít. A köztestület szerint borászati termékek közül ez a legdinamikusabban fejlődő kategória. Bár a pezsgőfogyasztás jellemzően ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, az italnak mára jelentős helye van aperitifként vagy koktélok részeként, ezért egész évben egyre inkább keresett termékké válik.

Új trendek

Nagyjából 60 vállalkozásnak van pezsgő-előállítási engedélye manapság Magyarországon, akik között – különösen a prémiumszektorban – a tradicionális eljárással készülő italoknál jelentős a hazai verseny.

Mivel a pezsgő iránt az igény folyamatosan növekszik, időről időre új trendek bukkannak fel. Az egyik alapján pezsgőt, mint koktélalapanyagot emlegetik. Bár ennek régre nyúló hagyományai vannak, nálunk eddig kevésbé volt jellemző az otthoni pezsgőkoktél-készítés. Pedig igazán egyszerű, és sokféle alapanyag használható fel hozzá. A legegyszerűbb, ha a pezsgőhöz gyümölcslevet adunk, például narancsból vagy barackból, de ha ennél összetettebb ízekre vágyunk, a receptek széles köréből válogathatunk, csak keressünk rá arra, hogy pezsgőkoktél. Persze nem csak az jelenthet újdonságot, ha a pezsgőfogyasztás módját változtatjuk meg. Ironikusan az is, ha valami nagyon régihez, szinte elfeledetthez nyúlunk vissza. A pét-natot, mint pezsgőkészítési módot az utóbbi években itthon is egyre több pincészetnél próbálják ki. Különlegessége, hogy itt a készítők visszatérnek az egyik legrégebbi technikához, amelynek köszönhetően a megszokott pezsgőktől eltérő illatokkal és ízekkel találkozhatunk.

Mindennek az alapja a minőség

A Törley-nél az innováció az örökség része, pincészetükben mindig a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítik pezsgőiket, mindamellet, hogy őrzik a tradíciókat is. Piacvezető pezsgőmárkaként természetesen figyelik a nemzetközi trendeket és ha érdekes, követendő példát látnak, igyekszenek azt a hazai piacon is meghonosítani. Nem titkolt céljuk, hogy a pezsgőzéssel ünnepet hozzanak a hétköznapokba. Az évente közel 20 millió palack pezsgőt gyártó Törley-nél a több mint 140 év alatt megtapasztalták, hogy minden kisebb és nagyobb siker vagy örömteli pillanat még élvezeteseb, ha egy pohár pezsgő társaságában ünnepelnek meg.

Faludi Imre / MTVA A Törley Pezsgőpincészet Kft. raktárépülete Budafokon, a XXII. kerületi Háros utcában.

Hagyományok mellett újabb innovációk

Itthon még újdonságnak számít, nemzetközi szinten viszont már sikertörténet a jégre töltött pezsgő, ami szinte kifordította a sarkából a globális piacot. Az izgalmas, és néhány éve még elképzelhetetlennek tartott trend térhódítására reagálva a Törley Magyarországon elsőként jelent meg Törley Ice néven olyan itallal, ami az új irányvonal igényeire reagál. A Törley Ice ízéből és zamatosságából akkor sem veszít, ha a jégkockák olvadni kezdenek, mivel több buborékot tartalmaz, mint más pezsgők.

Valódi frissessége, gyümölcsössége, illat- és zamatanyagai kifejezetten jégre töltve teljesednek ki. Alapját speciális cuvée adja, a játékos és üde ízek megőrzése érdekében rövid ideig tartályban erjesztik. A jégkockák térigénye miatt ajánlott öblös nagy űrtartalmú pohárban kínálni. Díszíthető mentával vagy bogyós gyümölcsökkel. A Törley különlegessége küllemében is újszerű: a hófehér palackról hologramos fólia köszön vissza, amely a jég hidegségét, tükröződését hivatott megmutatni a fogyasztóknak. Ez az exkluzív megjelenés egyedülállónak mondható a hazai előállítású pezsgők körében. Az új pezsgőzési szokás Dél-Franciaországból terjedt el, ahol az emberek a forró nyári napokon néhány darab nagyobb szemű jégkockával hűtötték le buborékos italukat. A pezsgőházak gyorsan reagáltak is a fogyasztói igényekre, így egyre több országban jelentek és jelennek meg olyan termékek, amelyeknek kötelező elemét képezik a jégkockák. A Törley Ice berobbanásával hazánkban is új pezsgőfogyasztási szokások nyerhetnek teret.

Ajánlott fogyasztása

A pezsgőket jól behűtve érdemes fogyasztani, ehhez a legtöbb hűtő esetében jó pár órára szükség van, így a legjobb, ha már előző nap hidegre tesszük. A bontáskor a biztonság kedvéért egy konyharuhát szoríthatunk a palackra, így ha a dugó gyorsabban távozna, mint amivel számolunk, meggátoljuk majd, hogy olyan helyre repüljön, ahol esetleg kárt okozhat. Nyitás közben a profik arra figyelnek, hogy ne a dugót forgassák, hanem épp ellenkezőleg: a dugó körül a palackot. A pezsgőt legjobb fehérboros pohárból vagy hosszúkás pezsgőspohárból inni. Ezekben tovább gyönyörködhetünk majd a buborékok táncában, ahogy felfelé haladnak a poharunkban.

A COOP magyar termék melletti elkötelezettsége

A COOP üzletlánc a hazai élelmiszertermelés elkötelezett támogatójaként a korábbi évek hagyományait követve immár 17. alkalommal szervezte meg a minőségi, magyar élelmiszer-előállítást és termékeket középpontba állító Coop Rallyt. A szakmai verseny 2006-ban indult útjára és napjainkig 143 Magyarországon működő gyártót és forgalmazót mutatott be. A rally csak egy példája annak, hogy a Coop milyen eszközökkel törekszik a hazai termékek népszerűsítésére, ugyanis az üzletlánc minden eszközt megragad, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar termékek nemcsak finomak, hanem minőségiek, biztonságosak, ráadásul hazai alapanyagból, magyar munkaerővel és szakértelemmel készülnek.

 

Idén a verseny Nyugat-Magyarországon zajlott, így a teljes hazai élelemiszertermelést képviselő több mint 100 autóból álló mezőny többek között a hazai pezsgőkészítés történelmi központjába, a Törley Pezsgőpincészet budafoki üzemébe is ellátogatott, ahol megnézték, hogyan készülnek a méltán világhírű italok.

 

Szponzorált tartalom

A cikk a COOP támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik