Gazdaság

Index: Csúszik a százhalombattai finomító újraindulása

El kell halasztani a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának december 2-ra tervezett újraindításátértesült az Index. A lap szerint erre azért van szükség, mert a szerdai nyomáspróbán újabb repedést találtak a szakemberek. Emiatt minimum háromnapos csúszásra kell számítani.

Ez azonban azt is jelenti, hogy továbbra is átmeneti készlethiánnyal kell számolni a benzinkutakon, amely Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint nemcsak a kiskutakat érintheti, hanem a nagyokat is. Grád kijelentette: amíg érvényben van a 480 forintos ársapka, addig nem fog javulni a helyzet, és szerinte a korlátozás nagyobb kárt okoz, mint amit az árnövekedés okozott a múltban.

Az Index úgy tudja, hogy a finomító újraindításának csúszása mellett gondot okoz a megfelelő import hiánya is. A cikk szerint a Mol folyamatosan importál szlovákiai finomítójából olajat, de a logisztikai kapacitásai többet nem bírnak el. Számos szereplő, amelyek korábban aktív importőrök voltak, a nagykereskedelmi hatósági ár miatt felfüggesztette vagy minimalizálta ezt a tevékenységet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!