Gazdaság

Megszorítás, vegzálás, merénylet – háborog az ellenzék az új katatörvény miatt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A kormány tervei szerint szeptember 1-től csak magánszemélynek állíthatnak ki számlát a KATA-s vállalkozók és mindenkinek egységesen 50 ezer forintot kell befizetnie az államkasszába, továbbá 18 millió forintra emelik az éves értékhatárt.

Az ellenzéki pártok hevesen tiltakoznak az új javaslat ellen. Alább összegyűjtöttük a reakcióikat.

Kapcsolódó
Egy nap alatt bebetonozhatják a katatörvényt
Kedden már jöhet is a zárószavazás róla.

Módosító javaslat

A Momentum úgy véli, a módosítással több százezren kerülnek létbizonytalanságba, hiszen nem tudják, hogy pár hét múlva folytatni tudják-e jelenlegi munkájukat. Azon kívül, hogy a gyors változtatás kapkodást fog okozni, rengeteg embert zárnak ki ebből az adózási formából azzal, hogy csak magánszemélyeknek lehet számlát kiállítani, áll a párt közleményében.

A Momentum szerint a kormánynak bizonytalanság helyett kiszámíthatóságot kellene biztosítania a vállalkozóknak. Ezért a párt parlamenti frakciója azonnal módosító javaslatot nyújtott be a tervezett KATA törvény megváltoztatása érdekében

– közölték.

A Momentum javaslata szerint a KATA-módosítás január 1-jei bevezetését az új törvénynek tartani kell, hiszen a vállalkozások egész évre tervezték meg adófizetésüket, ennek megfelelően tervezték meg ügyvitelüket, valamint alakították ki ügyfélkörüket.

Továbbá a párt szerint nem lehet kizárni azokat a KATA-sokat, akik nem magánszemélyeknek számláznak, ezért ezt a feltételt is törölni kellene a tervezetből.

A kormány javaslatában foglalt határidők és feltételek olyan radikálisak, hogy a vállalkozások nem tudják hozzá igazítani működésüket és a javaslat nem biztosít kiszámítható működést a vállalkozásoknak és nem garantálja a jogbiztonságot, tették hozzá.

A megszorítások kezdete

Az Orbán-kormány megszorításait, költségcsökkentéseit a magyar családok és a munkavállalók fizetik. Ők lesznek ugyanis a KATA nevű adózási forma szétverésének, vagy átalakításának vesztesei, írja a Jobbik.

Azzal, hogy a jövőben a katásoknak csak magánszemélyektől lehetne bevétele, több százezer magyar embert és családját lehetetleníti el az Orbán-kormány

– szögezték le.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felszólította a kormányt, hogy hagyja abba a magyar munkavállalók és kisválallkozások vegzálását, maradjanak fenn a katás adózással járó kedvezmények mindenki számára, vonják vissza a társadalmi vitára sem bocsátott törvényjavaslatot.

Csak porhintés

Az MSZP úgy reagált: a Fidesz-kormány is tudja, hogy a kata szigorítása gyalázatos merénylet a magyar kisvállalkozások ellen, ezért akarják egy nap alatt, már július 12-én átverni a törvényhozáson. A Fidesz ugyanis a magyar kisvállalkozásokból présel ki plusz milliárdokat azzal, hogy kizárja őket a kata szerinti adózásból.

Az “új kata” csak porhintés: Orbánék valójában megszüntetik az eddig ismert és népszerű kata szerinti adózást azzal, hogy a kormány tervei szerint csak egyéni vállalkozók lehetnek a jövőben katások és – a taxisokat kivéve – csak magánszemélyektől származhat bevételük

– áll a párt közleményében.

Az MSZP szerint gyalázatos a Fidesz-kormány legújabb megszorítása. Az pedig egyenesen gusztustalan, teszik hozzá, hogy a Fidesz-kormány a mellékállású katázás felszámolásával nem csak a kisvállalkozásokat, hanem a rokkantakat és a nevelőszülőket is egy másik, nagyobb adóteher megfizetésére kényszeríti.

Az MSZP elutasítja ezt az aljas kezdeményezést és felhívja a társadalom figyelmét, hogy ”ez a gyalázat csak addig marad így, amíg a Fidesz van hatalmon. Ezt minden érintettnek tudnia kell.”

Tragikus javaslat

Ideje nevén nevezni a dolgokat: a KATA adózás új szabályozása megszorítás és jelentős adóemelés, jelentette ki az LMP.

A párt egyetért azzal, hogy az államnak nagyobb adóbevételre van szüksége, mert több pénz kell ahhoz, hogy tisztességes fizetést adjanak a közalkalmazottaknak. Ez a javaslat mégis tragikus, írják.

Nevetségesnek tartjuk, hogy miközben a legnagyobb vállalatok társasági adója továbbra is rekord alacsony, addig a KATA megszüntetésével akar bevételre szert tenni a kormányt. A tao emelésével kevesebb profitot vinnének haza a külföldi nagyvállalatok és a Fidesz hátországa. A mostani döntéssel több százezer ember megélhetése kerül veszélybe. Sokadik bizonyítéka ez annak, hogy ez a kormány nem a magyar emberek, hanem a külföldi nagyvállalatok érdekeit tartja a legfontosabbnak

– fejtették ki.

Az LMP szerint gond az is, hogy semmilyen szándék nem mutatkozik arra, hogy bármilyen segítséget adjanak azoknak a közalkalmazottaknak, akiknek már egy havi jövedelmét elvitte az infláció: ha a kormány csak negyed annyira becsülné őket, mint a taxisokat, akkor Magyarország egy igazságosabb ország lehetne, írták.

Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy gratuláljunk Parragh Lászlónak, aki törvényi erővel évi ötezer forint megfizetésére kényszeríti többek között a KATA adózással élő vállalkozókat is, hogy aztán ebből a pénzből tönkre tegye őket: meglátásunk szerint ezzel a teljesítménnyel joggal álmodozhat akár kormánytagságról is

– zárták a közleményt.

Dolgozzanak feketén vagy húzzák le a rolót örökre?

A kormány benyújtotta a katás adózással kapcsolatos törvénymódosítását. A brutális orbáni megszorítócsomagba illeszkedő javaslat szerint szeptember elsejétől a katások bevétele csak magánszemélyektől származhat, vállalkozásoktól nem. Ez a változtatás tudatosan zár ki a KATA-ból akár több tízezer olyan magyar kis- és közepes vállalkozást is, amelyek eddig nem kizárólag magánszemélyeknek dolgoztak. Ma este több tízezer egyéni és kisvállalkozó fogja feltenni a magának a kérdést: szeptember 1-től dolgozzanak feketén vagy húzzák le a rolót örökre?

– tette fel a költői kérdést Varju László DK-s képviselő.

A Demokratikus Koalíció szerint hiába az orbáni infláció és a különadók, most a KATA-t is elvitte a kormányzati megszorítás. A DK szerint morálisan és politikailag is vállalhatatlan, hogy amíg a Fidesz most azért háborúzik Európában, hogy a multiknak ne kelljen többet adózniuk, addig itthon a magyar vállalkozásokon hajt végre megszorítást azzal, hogy egy jelentős részüket kizárja a KATA-ból.

A Fidesz a multik oldalán áll, a DK a magyar kis- és közepes vállalkozások oldalán, így számunkra elfogadhatatlan a KATA “átalakítása”

– közölték.

Durva jogsértés

A Párbeszéd szerint több százezer kisvállalkozó alapvető jogait és a jogállamiság elveit is sérti, családtagjaikkal együtt milliónyi magyar ember megélhetését fenyegeti a KATA módosítására ma beadott kormánypárti indítvány, amelyet holnap várhatóan elfogad az Országgyűlés Fidesz–KDNP-s többsége.

A Párbeszéd képviselőcsoportja kezdeményezi a többi ellenzéki frakciónál egy közös alkotmánybírósági beadvány elkészítését, mert meggyőződésük, hogy egy önmagát jogállamnak mondó európai uniós tagállamban ilyen durva jogsértés nem valósulhat meg.

Éppen múlt héten jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón, hogy elfogadják az EU Bizottságának javaslatait, köztük a törvényalkotás során a megfelelő társadalmi egyeztetésre vonatkozó kötelezettséget. Ennyit ér hát a Fidesz-kormány szava

– írták.

Értik, de nem fogadják el, hogy az Orbán-csomag a megszorító intézkedésekkel nem a nemzetközi óriáscégeket, nem az elmúlt években százmilliárdokkal gazdagodó oligarchák cégeit, hanem a tisztességes magyar kisvállalkozókat sújtja.

Meggyőződésünk, hogy nem szabad az élelmiszer- és energiaválság miatt egyébként is megélhetési válságtól fenyegetett magyar családokra hárítani a fideszes válságkezelés terheit, épp ellenkezőleg: a válságban támogatni kell azokat, akik a leginkább kiszolgáltatott helyzetben vannak

– zárult a közlemény.

Kapcsolódó
Ruszin Zsolt a kata szigorításáról: Ez felnégyelés
Az MKOE elnöke szerint a ma ismert katázásnak vége van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik