Gazdaság

A BKIK elnöke szerint érthető az új katatörvény a jelen költségvetési helyzetben

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Mindig sok problémát és extra munkát jelentenek az évközbeni változások, ezért nem szerencsés, hogy a hétfőn, a parlament elé benyújtott új kata-szabályokat már szeptember 1-jén bevezetnék, közölte Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a hvg.hu megkeresésére.

Hozzátette,

a lépés ugyanakkor a jelen költségvetési helyzetben érthető.

Úgy folytatta, a BKIK javasolta a kékgalléros, csak lakosságnak szolgáltató és a fehérgalléros, a szabadúszók és cégeknek szolgáltatók szétválasztását, így a törvénytervezetnek ezt a részét támogatják.

A változásnak szerinte az a logikája, hogy a lakossági szolgáltatóknál volt a kata bevezetése előtt a legtöbb fekete pénz, ezt sikerült az adózási keretek közé behozni. A BKIK elnöke ugyanakkor jelezte, az új szabályok bevezetését egy új, a fehérgallérosok számára kedvező adózású adónem megfogalmazásával együtt tartották volna célszerűnek, amit ugyancsak be lehetne vezetni ősszel.

Szerinte célszerű lenne mindemellett alaposan megvizsgálni az esetleges kivételeket, mint például az állatorvosokat. Azt a változást, hogy a betéti társaságok már nem választhatják az adónemet, Nagy Elek azzal kommentálta, hogy a bt-k egyéni tagjai ezt egyéni vállalkozóként meg tudják majd oldani.

Mint arról korábban írtunk, a hétfőn benyújtott javaslatot a parlament már kedden el is fogadhatja.

Kapcsolódó
Ruszin Zsolt a kata szigorításáról: Ez felnégyelés
Az MKOE elnöke szerint a ma ismert katázásnak vége van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik