Gazdaság

Ruszin Zsolt a kata szigorításáról: Ez felnégyelés

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Ez felnégyelés, és aztán mondják az élettelen torzóra, hogy tessék, itt az új kata

– így kommentálta a kormány által benyújtott új törvényjavaslatot Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke a 444 megkeresésére.

Mint mondta, a kormány reményei szerint szeptember elejétől hatályossá váló változással a ma ismert katázásnak vége van. Hozzátette, az új szabályok nemcsak az ügyvédeket vagy az állatorvosokat szorítaná ki az egyszerűsített adónem alól, de a mellékállású katázás felszámolásával kiszorítanák onnan a rokkantakat és a nevelőszülőket is.

Az MKOE elnöke felhívta rá a figyelmet, korábban több alkalommal is javasolták, hogy az 50 ezer forintos adóértéket emeljék magasabbra, így nagyobb lehetett volna az ellátási alap. Ehhez képest az 50 ezer forinton nem emeltek, de az eddigi, 75 ezer forintos extra lehetőség megszűnik.

Ruszin Zsolt szerint a piacon ugyanúgy a katás vállalkozók fogják majd tudni a legjobb árat kínálni, legyen szó a színházak által eddig igénybe vett fodrászokról vagy kozmetikusokról, vagy egy cég által igénybe vett költöztetőről vagy kőművesről.

Arra vonatkozóan nem tudott pontos adatot mondani, hogy a változások a 450 ezer katás közül mennyit érintenek, mert hiába kérte ki közérdekű adatigénylés formájában sávosan az adatokat a NAV-tól, azt a választ kapta, hogy nem áll ilyen adat a rendelkezésükre, pedig  2019-ben ez még elérhető információ volt.

Kapcsolódó
Egy nap alatt bebetonozhatják a katatörvényt
Kedden már jöhet is a zárószavazás róla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik