Gazdaság

Veszélyben a kórházak takarítása

Jó pár egészségügyi intézmény képtelen kifizetni a minőségi takarítást, ezért nem garantálható az intézmények szakszerű tisztítása. Két milliárd forinttal tartoznak csak a takarítóknak.

Semmelweis hazájában veszélyben a higiénia! Van olyan kórház, amely már 16 hónapja nem fizetett a takarítócégnek, átlagban pedig 3 hónapos késéssel kapják meg a pénzüket a szolgáltatók. Vagyis a takarítócégek kénytelenek megfinanszírozni azt, hogy a kórházakban tisztaság legyen – derült ki a takarítószakma szerdai sajtótájékoztatóján.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) tagszervezetinek mintegy 2 milliárd forinttal tartoznak már a kórházak. A szakma évi 170 milliárd forintos bevételéből becslések szerint 12-15 milliárd forintnyi lehet az egészségügyi takarítás részaránya – ha ehhez mérjük a kétmilliárd forintos kinnlévőséget, az jól érzékelteti, mekkora a baj.

Nem új keletű a probléma egyébként, évek óta előkerül, és mint kiderült, volt már ennél nagyobb is a lejárt kintlévőség-állomány. A MATISZ azonban azért éppen most kongatta meg a vészharangot, mert úgy látják, jelenleg a kórházi kasszában nincs pénzügyi forrás arra, hogy kifizessék a takarítócégeket.

Nem fognak takarítani?

A MATISZ elnöke, Paár Zoltán azonban azt mondta: az még ilyen helyzetben sem fordulhat elő, hogy a takarítók levonuljanak a területről. Vagyis nem fogják cserben hagyni a kórházakat, addig is takarítanak, amíg nem kapják meg a pénzüket. Semmiképpen nem férne össze a szakmaisággal, hogy cserben hagyják az egészségügyet – jegyezte meg.

Azt sem tehetik még, hogy bért ne fizessenek annak a cirka tízezer dolgozónak, aki az egészségügyi takarítást végzi. Márpedig a költségeik 80 százaléka bérköltség. És bár a tulajdonos államtól várják a számláik kifizetését, az államnak járó adókkal sem maradhatnak el.

Nem tudnak mást tenni, mint a máshol realizált bevételekkel és hitelekkel sakkozva, egyensúlyozva dolgoznak. Mostanra azonban ez egyre nehezebbé vált, és reménytelennek tűnik, hogy megkapják a pénzüket.

Jobb híján imádkoznak

A tájékoztatón jelen volt az egyik MATISZ-tag cég, a kórháztakarításban jelentős szereplőnek számító PQS International Zrt. vezérigazgatója, Gál Pál Zoltán is. Kérdésre válaszolva elmondta, azok a takarítócégek kerültek kritikus helyzetbe, amelyeknél a bevétel mintegy 30 százaléka az egészségügyből jön(ne). De hogy pontosan hány cég léte van veszélyben, annak megbecslésére nem vállalkoztak.

Próbálnak túlélni, leszorítani a költségeket. Gál Pál nem titkolta, kényszerűségből voltak elbocsátások és a normák is emelkedtek. Sőt, a szakmai minimum-határok is „átlépődnek” néha. S közben mindenki azon imádkozik, hogy ne legyen nagyobb baj.

Nem ultimátum

Mindezekkel együtt a MATISZ a partnerségre helyezte a hangsúlyt, és nem ultimátumnak szánta a tájékoztatót. Azt szeretnék elérni, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságával meg tudjanak állapodni a tartozások kifizetésének ütemezéséről. Mivel évekkel ezelőtt volt már erre példa, bíznak a sikerben.

Ezen kívül meg szeretnének állapodni a közbeszerzési szakmai minimumfeltételekben is. A szakmának már régi panasza, hogy a takarításra kiírt pályázatok többségénél kizárólag a megajánlott legkisebb ár alapján dől el, kivel szerződik a megrendelő. Ami sok kamikazecégnek jelent lehetőséget arra, hogy a zavarosban halásszon. És nem biztosítja a minőségi takarítást.

A szövetség ezzel szemben azt tartaná elfogadhatónak, ha az összességében legelőnyösebb ajánlat nyerne, amelyben fele-fele részben lenne szempont a szolgáltatás tartalma és ára – mondta el Ritz Tibor, a MATISZ szakértője. Ehhez már kidolgozták a megfelelő szakmai anyagokat, ajánlásokat. is S a jövőben a környezetbarát takarítási minősítés is újabb garanciát jelenthet a megrendelőknek – tudtuk meg.

Apró siker

A tájékoztató végén az egyik cégvezetőtől megtudtuk, az árak terén van már némi siker is. A békéscsabai önkormányzat takarítási pályázatához ugyanis a szövetség is adott szakértői véleményt. S ennél a pályázatnál nem a legolcsóbb, hanem az összességében legjobb ajánlat nyert. Igaz, a többi pályázót különböző okok (például irreálisan alacsony ár ) miatt kizárták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik