Gazdaság

Még többe fájhat jövőre a bankkártyánk

bankautomata (pénzfelvét, )
bankautomata (pénzfelvét, )

Januártól egységesítik a bankkártyás vásárlások bankközi díját, ami nagyobbrészt felezést, harmadolást jelent, és jelentős bevételkiesés lesz a bankoknak. Az eddigi reakcióik alapján nem kizárt, hogy ezt a kiesést is az ügyfeleken fogják behozni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely szerint többek között januártól egységesítenék a kártyás vásárlások után fizetendő bankközi díjakat (interchange). A díj ma a Mastercardnál 0,6 százalék körüli, a piacon kisebb súlyú Visánál pedig 0,2 százaléknyi – írta a Népszabadság. A díjat a kártyakibocsátó banknak fizeti az a bank, amelynek a POS terminálját használták fizetéskor, például a boltban. Ebből a díjból több milliárd forintos bevételre tesznek szert a bankok.

Fotó: AFP / Franko Lee

A kormány javaslata szerint a betéti kártyáknál 0,2 százalékban, a hitelkártyáknál 0,3 százalékban maximálnák a bankközi díjat, ami egyébként egybevág az uniós elképzeléssel is.

Annak, hogy csökkentenék a bankközi díjat, kétféle hatása várható. Egyrészt a kártyaelfogadó-helyeknél, például a kereskedőknél mérséklődhet a fizetendő jutalék. Így elképzelhető, hogy több üzletnek éri majd meg bevezetni a kártyás fizetési lehetőséget, ami kényelmes lehet a vásárlóknak.

Hogy költségmentes is lehet-e, az már sajnos nem feltétlenül biztos, mivel néhány bank a tranzakciós illeték megemelése miatt már a kártyás vásárlásokra is felszámít díjat. Máshol pedig a kártya éves díját emelték meg.

Másrészt, mivel a bankok a jelentős terhet jelentő tranzakciós illetéket is továbbhárították az ügyfelekre, nem kizárt, hogy az interchange-bevételek csökkenése miatti kiesést is próbálják majd ilyen módon visszapótolni. Ha kíváncsi rá, mennyi pluszterhet jelenthet ez, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik