Gazdaság

Már a kisiskolások zsebpénzére is utazik a bank

gyerek (gyerek, )
gyerek (gyerek, )

Ismét van takarékbélyeg, csak most matrica.

A zsebpénz megtakarítására ösztönöznék a takarékszövetkezetek az általános iskolás korú gyerekeket az egykori takarékbélyeg átdolgozásával és újjáélesztésével.

A TakarékPont kutatása szerint már az alsó tagozatosok közül is sokan rendszeresen kapnak zsebpénzt: egy átlagos kisiskolás akár havi ezer forintot is meg tud takarítani a házimunkáért vagy az ajándékként kapott pénzéből. „A tét nem kicsi, azok a fiatalok, akik kapnak ilyen támogatást a családban később is jobban kontroll alatt tartják kiadásaikat és a pénzköltéssel szemben a megtakarítást preferálják” – mondta Marián Béla szociológus a takarékok közleménye szerint.

Fotó: Shutterstock

Ám ennek a korosztálynak jóval kevesebb banki megoldás kínálkozik a pénzgyűjtésre, megtakarításra, mint a 14 év felettieknek, ezért a takarékszövetkezetek hálózata úgy döntött: érdemes megpróbálkozni a TakarékMatricával. „Kiderült, a megkérdezett szülők 61 százaléka örülne annak, ha újraindulna a takarékbélyegek értékesítése” – idézte a banki felmérés eredményét Brezina Szabolcs, a TakarékBank vezérigazgató-helyettese.

Az TakarékMatrica szeptember 1-jétől szerezhető be a TakarékPont fiókokban. A matricákkal a gyerekek gyűjtési szenvedélyüknek is hódolhatnak, mivel azok az állatvilágot mutatják be. A matricák végső soron az elhelyezett megtakarításokért járnak a programban részt vevő gyerekek számára. Tehát nem ezeket „árulják” a kampányban résztvevő Takarékok, hanem a megtakarítások után adják a gyermekek részére egyfajta motivációs eszközként, hogy a megtakarítási kultúrát minél korábbi életkorban népszerűsíthessék.

Bélyeg-emlék

Amikor iskolás voltam, nem szerettem a bélyeggyűjtést. Úgy ment ugyanis a dolog, hogy kiállt az osztály elé a tanítónő, és megkérdezte, ki szeretne bélyeget venni. Én szerettem volna, csak ritkán volt rá pénzem, mert nemigen kaptam zsebpénzt. Mindig vágyódva néztem a többieket, főleg azokat, akik minden alkalommal sorba álltak, és hamar betöltöttek egy-egy bélyeggyűjtő kiskönyvet. Nekem általában egy is elég volt egy tanévre, és az sem telt be. Viszont év végén jó érzés volt kiváltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik