Gazdaság

Ötszörös áron juthatunk a fizetésünkhöz

ATM (atm, )
ATM (atm, )

Durván megdrágul ősztől a bankolás, legyen szó készpénzfelvételről vagy utalásról. Az eddigi banki költségek többszörösét fizethetjük egy-egy tranzakciónál.

A tranzakciós illeték bevezetése előtti időkben átlagosan 103 forintba került, ha kétszer 50 ezer forintot vettünk fel a saját bankunk automatájából. Ehhez képest ősztől ugyanerre a tételre átlagban 514 forintot fizethetünk – járt utána az Azénpénzem.hu. De akár 1200 forintba is kerülhet a két tranzakció. Adatgyűjtésük szerint jócskán lecsökkent az olyan számlacsomagok száma is, ahol még elérhető az ingyenes készpénzfelvétel.

A bankon kívüli eseti internetes átutalásoknál is átrendezte az államnak fizetendő tranzakciós illeték a kínálatot. Mert míg 2012-ben többségében voltak azok a számlák, amelyeknél teljesen díjmentes volt az ilyen tranzakció, most már nagyítóval kell keresni az ilyen bankszámlacsomagot. Ráadásul ezek a csomagok többnyire feltételekhez (pl. jövedelem, stb.) kötöttek.


Fotó: Neményi Márton

Az átutalásoknál átlagosan mintegy duplájára nőnek egyébként a költségek a tranzakciós illeték előtti időkhöz, azaz tavalyhoz képest.

Mint megírtuk, már a kártyás vásárlás sem feltétlenül ment meg a pluszköltségektől, hiszen már az sincs minden banknál ingyen. Ha kíváncsi rá, hogyan faraghatja le a brutális banki költségeket, olvassa el az FN24 8 tippjét!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik