Az élelmiszerbotrányoktól hangos húsvét előtti készülődésben az RTLII Forró nyomon stábja annak járt utána, hogy az áruházak polcait elárasztó húsvéti élelmiszerek ehetőek-e, illetve, hogy megfelelnek-e az egészséges táplálkozás követelményeinek. Hat sonkát vizsgáltattak be, a többi közt piacokon és szupermarketekben kapható hagyományosan füstölt és a füstaromás, előre csomagolt termékeket, valamint az egyik fővárosi piac hentesétől vásárolt klasszikus lógatott, füstölt pulykacombsonkát. Volt köztük kedvező árú, például ezerforintos, és két kétezer forintos, minőségi is. A hat termékről – egy hét alapos elemzés után – kiderült, kettő nem felel meg a hatályos jogszabályok által előírt minőségi és élelmiszer-biztonsági követelményeknek, sőt az egyikben mérgező baktériumot is kimutattak az élelmiszervizsgáló labor szakemberei.
Fotó: MTI / Oláh Tibor
Az egyik hagyományos füstölésű, „háztáji” parasztsonka 30 százalékkal több – összesen 10,33 százalékos – sómennyiséget tartalmazott a megengedett határértéknél, míg a kilónként 2600 forintba kerülő baromfi füstölt pulykacomb – bár szavatossági idejét nem tüntette fel a gyártó – romlott volt és kellemetlen, állott szagot árasztott. A sonkában úgynevezett Staphylococcus aureus baktérium tenyészett, ami hányásos-hasmenéses tüneteket, húgyúti fertőzéseket, de legyengült szervezet esetén akár agyhártyagyulladást, vérmérgezést és halált is okozhat – hívta fel a figyelmet az élelmiszervizsgálattal foglalkozó szakember.
A teljes riportot ide kattintva megnézheti!
Elvéreztek az olcsóbbak
Az atv.hu is elkészítette a maga idei húsvétisonka-tesztjét, aminek a végén – hasonlóan az RTL sonkarazziájához – arra jutottak: a legdrágább termék megvásárlása nem mindig garancia a minőségre. Ötféle kötözött, füstölt, sertéshúsból készült sonkákat vizsgáltattak be: az olcsóbb és drágább kategóriából, hagyományos füstölésűt és vákuumcsomagoltat, valamint gluténmenteset és ízfokozókkal telített termékeket.
Bár a laboreredmények alapján mind az öt hús megfelelő volt, mutatkoztak azért eltérések. A fehérje-zsír arányt tekintve arra jutottak, hogy a piacon fellelhető termékek közül a középár-kategóriájú (2200 forint/kg) Maroshús ’99 sonkája éri meg leginkább az árát. Az utolsó helyen a legolcsóbb termék (1198 forint/kg), a szolnoki székhelyű Debreceni Csoport Húsipari Kft. nevével ellátott vákuumcsomagolt, gluténmentes füstölt-főtt lapocka végzett. A termékben csaknem három tömegszázalékkal magasabb volt a zsírtartalom, mint a fehérje mennyisége. A középmezőnybe pedig a Zádor névvel ellátott – második legolcsóbb – füstölt-kötözött sonkát (1398 forint/kg), a vecsési készítésű, Dunaházi Ízek Bt. által fémjelzett hagyományos füstölésű kötözött sonkát (2290 forint/kg) és a legdrágább terméket is, a Pick diósonkáját (3079 forint/kg) sorolták.
A háziasszonyok a márkákra esküsznek |
Az AC Nielsen Piackutató adatai szerint az elmúlt év hasonló időszakában – 2012. március-áprilisban – a fogyasztók közel 5,7 milliárd forintot költöttek sonkára, ami 12,3%-kal több a 2011-es eladásoknál. A megvásárolt mennyiség 2,6 százalékkal nőtt, meghaladva a 3200 tonnát. A húsvéti szezonra jellemző, hogy a vásárlók több mint kétharmada (69%-a) az ismert gyártói márkákat vásárolja szívesebben, szemben például a saját márkás termékkel. Ebben az időszakban az eladott sonkák 61%-át az önkiszolgáló pultokból választják, és növekszik a hipermarketek forgalma a szupermarketektől és diszkontoktól vonva el a vásárlóerőt. |
Bár sem a Forró nyomon, sem az atv.hu által rögtönzött felmérés nem tekinthető reprezentatívnak, a vizsgálatok azt igazolták, hogy kellő odafigyeléssel és körültekintéssel megfelelő minőségű és biztonságosan elfogyasztható sonkákat vásárolhatunk a húsvéti menühöz.
Ilyet, ne!
Lapunknak korábban dr. Miskucza Mária, az Országos Húsipari Kutatóintézet minőségügyi szakértője elmondta: a sonka íze általában nagyban függ a húsdarab nagyságától is – a nagyobb darab általában jobb ízű. Az igazán jó sonka egyik ismérve, hogy nyersen, vékony szeletekre vágva is fogyasztható. A szakember azt javasolta, hogy sonka helyett érdemesebb olykor – különösen, ha kicsi a család – csülköt tenni az ünnepi asztalra, ám mindig nézzük meg a színét, és inkább rozsdavöröset válasszunk, valamint fontos, hogy a kiválasztott árun ne legyenek vágásnyomok. Címke nélküli, jelöletlen sonkát semmiképpen ne vásároljunk!