Gazdaság

NYESZ: Egy rugalmas megoldás a nyugdíj kiegészítésére

Visszaesett az idén a hosszú távú megtakarítási formák iránti érdeklődés: az új számlanyitás és a befizetési aktivitás egyaránt alacsonyabb a tavalyinál.

Az idén november végéig nyitott új nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) száma mindössze 60 százaléka a 2010. évinek, ez azonban elsősorban az esztendőt jellemző események következménye, gondolva itt a nyugdíjrendszer változásaira, illetve a végtörlesztésre. Jövőre már növekvő aktivitásra lehet számítani, részben az adóoptimalizálásra lehetőséget adó eszközök csökkenése, részben az öngondoskodás iránti igény remélt élénkülése okán – emelte ki Surányi Zoltán, a CIB lakossági üzletfejlesztési vezetője.

Hosszú távú keret

Az öngondoskodás számos formája közül a NYESZ alapvetően a nyugdíjas évek biztonságát hivatott támogatni, hosszú távú keretet ad az e célra szánt megtakarítás kezeléséhez, amelyhez adókedvezmény (kamat- és személyi jövedelemadó) is kapcsolódhat: az éves befizetések után adójóváírás érvényesíthető, a befektetések hozama pedig akár adómentes is lehet.

A számlára rendszeres és eseti megtakarítások egyaránt elhelyezhetők, s a tulajdonos dönt arról, hogy milyen értékpapírban kívánja azt forgatni: állampapírokat, kötvényeket, befektetési alapokat vagy egyéb értékpapírokat vásárolhat. A befektetés összetétele bármikor szabadon változtatható, ám a számláról kifizetés az adókedvezmények megtartásával, a számlanyitást követő három naptári év után – csak a nyugdíjba vonulást követően – lehetséges.

Jelenleg a NYESZ számlákon jellemzően alacsony kockázatú eszközök – kötvények, tőkevédett alapok – vannak, bár a termék rendeltetéséből adódóan hosszú távú, kockázatosabb termékek tartására is megfelelő lehet. Ez utóbbiakat azonban elsősorban azok választják, akik nagyobb vagyonnal rendelkeznek.

Kedvező hír azok számára, akik euró befektetések iránt is érdeklődnek, hogy a jövő évtől megszűnik az a korlátozás, amely szerint NYESZ-re csak forintban jegyzett és elszámolt eszközöket lehetett tenni. Így tovább szélesedik az a kínálati paletta, amelyből a számlatulajdonosok választhatnak.

Kinek lehet kedvező?

Bár az előtakarékoskodást jó idejekorán elkezdeni, hiszen minél távolabb van a nyugdíjba vonulás időpontja, annál kevesebbet kell havonta félretenni ugyanakkora megtakarítás eléréséhez, ezt a formát Surányi Zoltán elsősorban az ötvenes korosztálynak ajánlja, azoknak, akik közelednek a korhatár eléréséhez. Vonzó lehet továbbá a NYESZ azoknak is, akik már túl vannak aktív éveiken, hiszen esetükben (a három éves minimális megtakarítási időszakot követően) a megtakarítás rugalmasan elérhető úgy, hogy közben érvényesíteni tudják a kedvezményeket is. Mindezen túlmenően persze bárkinek érdemes a lehetőség előnyeit és kockázatait áttekinteni, aki képes havonta legalább 10 ezer forintot félretenni nyugdíjas éveire.

TBSZ vagy NYESZ

2010-ben új elemmel bővült az adókedvezmény érvényesítésére lehetőséget adó termékek köre: bevezették a tartós befektetési szerződést (a TBSZ-t). (A TBSZ sajátosságait sorozatunk előző részében mutattuk be, amely innen is elérhető) Ez azonban a NYESZ iránti érdeklődést nem befolyásolta érdemben. Első ránézésre ugyanis a két termék között elég nagy a hasonlóság (mindkét módozatnál a tulajdonos határozza meg azt, hogy megtakarítását milyen termékekben forgatja), a részletes vizsgálat azonban már érdemi eltérést mutat – hangsúlyozta Surányi Zoltán.

A TBSZ 5-6 évre szóló szerződés, amelyet az első gyűjtő évet követően nem lehet további befizetésekkel gyarapítani és teljeskörű adómentességet, illetve adókedvezményt biztosíthat (három naptári évet követően az adó 10, míg az ötödik év végén – a számla megszűnésével – az adó mértéke 0 százalék).

A NYESZ-hez ugyanakkor a kamatadó kedvezmény mellett, személyi jövedelemadó visszaigénylési lehetőség is kapcsolódik. A kedvezmények érvényesítésének a nyugdíjba lépés és a nyitást követő három naptári év eltelte a minimum feltétele. Befizetésre a nyitást követően bármikor van lehetőség.

A módozatok közötti különbözőségek alapján Surányi Zoltán a TBSZ-számlát bármely olyan ügyfélnek ajánlja, aki képes legalább 3, de még inkább 5 évig nélkülözni a félretenni kívánt összeget. Életkor tekintetében a 40-es korosztály számára lehet ideális ez a forma álláspontja szerint. Az ennél fiatalabbaknak jellemzően még bizonytalanabb a jövedelmi, vagyoni helyzete, így az elsődleges szempont esetükben a likviditás, a korlátozás nélküli hozzáférés a megtakarításhoz. (A TBSZ e szempontból nagyon rugalmatlan: a konstrukció sajátossága, hogy részösszeg kivételére a 3. év végét leszámítva csak az adókedvezmény elvesztése mellett van mód.)

Amit a nyugdíjelőtakarékossági-számláról tudni érdemes

A NYESZ hosszú távú, örökölhető nyugdíjcélú megtakarítási forma, amelyre rendszeres és eseti befizetések egyaránt teljesíthetők, az induló összeg minimum 5 ezer forint.

A befektetés összetételét a tulajdonos maga határozza meg: betéti és tőkepiaci termékek egyaránt választhatók a számlavezető pénzintézet kínálatának függvényében. A portfólió összetételének megválasztásakor kiemelten fontos, hogy a tulajdonos figyelembe vegye a választott eszközökkel kapcsolatos kockázatokat: az értékpapíroknál az árfolyamok változása is jelentős hatással lehet a megtakarítás értékére.

A számlához előtakarékossági támogatás kapcsolódik, amely adójóváírásként érvényesíthető, jelenlegi mértéke az adott esztendőben befizetett összeg 20 százaléka, de maximum 100 ezer forint mindazoknál, akik 2020 után érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt, s 130 ezer forint az ennél idősebb korosztálynál. Ez az összeg a NYESZ-re érkezik. Az adókedvezménynek e módozatnál jövedelmi korlátja nincs, így azok is élhetnek az adóoptimalizálási lehetőséggel, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek.

Az előtakarékossági támogatás mellett adómentes a számlán elhelyezett befektetések (betéti és tőkepiaci termék) hozama és árfolyamnyeresége is.

A számlán lévő befektetés a nyugdíjkorhatár elérésekor (minimum három éves megtakarítási időszakot követően) vehető fel. A nyugdíj jogosultság előtti felmondás esetén a megtakarítás után személyi jövedelemadót (szja) és egészségügyi hozzájárulást kell leróni, mindemellett pedig a korábban igénybe vett szja kedvezményeket növelt értéken vissza kell fizetni.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,

www.facebook.com/mindennepipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik