Gazdaság

TBSZ: Adókedvezmény középtávú befektetésekre

Jövőre várhatóan bővül a középtávú megtakarítások adókedvezménye: megszűnik az a korlátozás, amely szerint a tartós befektetési számlára csak forintban jegyzett eszközöket lehet elhelyezni.

A középtávú befektetések ösztönzésére tavaly bevezetett Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) gyorsan népszerűvé vált a magyar lakosság körében: több tízezer számlát nyitottak a bankoknál, illetve a pénzügyi vállalkozásoknál. Továbbra is jellemző ugyanakkor, hogy a termék egyes sajátosságai kevésbé ismertek, amelyek elsősorban a ki- és befizetésekkor, illetve az adóigazolások kiadásakor derülnek ki – emelték ki az FHB Bank szakemberei.

Betétek: rövid futamidőre

Bár szerződéskötéskor felhívják például a pénzintézetek a figyelmet arra, hogy csak a gyűjtő évben (tehát a számla megnyitásának esztendejében) lehet a TBSZ-re megtakarítást elhelyezni, mégis számos esetben előfordul, hogy a tulajdonosok megpróbálnak befizetni a számlára ezt követően is, illetve részkifizetést igényelnének a számláról az adókedvezményes periódus (3, illetve 5 év) lejárata előtt.

A betéti szerződéseknél továbbra is főként a rövid, éven belüli módozatok a leginkább kedveltek, annak ellenére, hogy sok pénzintézet nyújt kifejezetten az adókedvezményes periódushoz illeszkedő termékeket. Ennek egyik oka az ilyen távon elérhető kedvező hozam. Számos esetben fordul elő azonban az is, hogy a megtakarítók pénzük elhelyezésekor nem veszik figyelembe, hogy a TBSZ-en lévő összeget másik szolgáltatóhoz (az adókedvezmény elvesztése nélkül a kedvezményes időszak lejárata előtt) átvinni nem lehet.

Befektetés devizában is

A befektetési TBSZ-eknél a betéti számláknál lényegesen nagyobb arányban választják a számlatulajdonosok a kifejezetten a tartós számla sajátosságaihoz igazított (általában 3 éves futamidőre optimalizált) termékeket. A portfoliók összetételében azonban – a pénzintézetek kínálatának különbözőségeiből adódóan – jelentős eltérések mutatkoznak. Egyes bankoknál a kötvények, jelentős alapkezelői háttérrel működő intézményeknél a befektetési jegyek, brókercégeknél a részvények, egyéb tőkepiaci termékek vannak túlsúlyban.Tovább bővítheti a kínálatot, hogy a jövő évtől várhatóan megszűnik az a korlátozás, amely szerint a TBSZ-en csak forintban elszámolt eszközök helyezhetők el.

Itt az év vége!

Mint általában az adókedvezményekkel érintett termékeknél, a TBSZ-nél is jellemző, hogy az érdeklődés, illetve a nagyobb összegek elhelyezése az esztendő utolsó hónapjára koncentrálódik annak ellenére, hogy az év közbeni számlanyitás is előnyös lehet, hiszen a hozamok (kamat, osztalék) után fizetendő adót már a gyűjtőévre vonatkozóan sem vonják le.

Az idén az évvégi pénzintézeti kampányokban elsősorban a betéti ajánlatok dominálnak, amelyek között nem ritka a 8 százalék fölötti EBKM, illetve – bizonyos feltételek megléte esetén – a kétszámjegyű kamat. A számos esetben nagyon összetett módozatok feltételeit érdemes azonban alaposan áttekinteni. Több újdonságot kínálnak a pénzintézetek a befektetési TBSZ-ek iránt érdeklődők számára is: egyebek mellett a pénzintézeti kötvények kínálata is tovább bővült.

A választható termékek, s azok hozamainak összehasonlítása mellett fontos, hogy a TBSZ számla megnyitásához, fenntartásához kapcsolódó díjakat és költségeket is alaposan számba vegyük a döntés meghozatalakor. A szerződéskötést megelőzően érdemes részletesen tájékozódni a középtávú befektetésekre vonatkozó adókedvezmény feltételeiről, amelyek tömören az alábbiak szerint foglalhatók össze:

Amit a tartós befektetési szerződésekről tudni érdemes

1.) TBSZ keretében megtakarítási, illetve befektetési számla nyitható. Előbbire forintbetétek, utóbbira értékpapírok tehetők.

2.) Tartós befektetési számlát legalább 25 ezer forint megtakarítással hazai befektetési szolgáltatónál, pénzintézetnél lehet nyitni. A számlanyitás éve a gyűjtőév, a lekötési időszak ezt követően indul, a lekötési időszak harmadik évének végén 10, az 5. évének lejártával adómentesen vehető fel a befektetés. A kedvezmény valamennyi, a megtakarítással kapcsolatos adófizetésikötelezettségre kiterjed (kamat, osztalék, árfolyamnyereség).

3.) A számlán lévő befektetések összetétele az adott termékcsoporton (betétek, illetve befektetések) belül szabadon változtatható, de pénzt elhelyezni a gyűjtőévet követően nem lehet. (A következő évben új TBSZ-t lehet nyitni.) A gyűjtőévben és a 3-5 éves kedvezményre jogosító periódus alatt a számláról kifizetés nem kérhető (hozam felvételére sincs lehetőség). Kivétel ez alól a 3. év vége, amikor részkifizetésre is sor kerülhet.

4.) Az adókedvezményes időszak lejárata előtti felbontás esetén az addig az időpontig esedékessé váló adót le kell róni. A számla felbontásához büntető szankció (pl. kamat) nem kapcsolódik.

5.) Egy befektetési szolgáltatónál adott évben egy befektetési és egy betéti számla nyitható, de nincs korlát a különböző szolgáltatóknál nyitható TBSZ-ek számára vonatkozóan. A TBSZ, illetve az azon lévő megtakarítás más szolgáltatóhoz, pénzintézethez át nem vihető, a különböző szolgáltatóknál vezetett TBSZ-eken lévő befektetések átcsoportosítására nincs lehetőség.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Olvasói sztorik