Gazdaság

Nem bomlik fel az eurózóna?

"Nagyon alacsony" az euróövezet felbomlásának és az euró "kimúlásának" kockázata, tekintettel arra, hogy ez milyen hatalmas pénzügyi, gazdasági és politikai károkat okozna - vélekedtek Londonban kiadott keddi helyzetértékelésükben a Fitch Ratings elemzõi. Szerintük van más megoldás.

A Fitch Ratings elemzõi szerint “a két szélsõség”, vagyis a sokak által egyetlen megoldásnak tartott Európai Egyesült Államok és a valutaunió szétesése között létezik egy “hibrid, harmadik utas megoldás”.

A legnagyobb európai hitelminõsítõ szerint “egyszerûen nem létezik” sem lakossági támogatás, sem politikai akarat az Európai Egyesült Államok megteremtésére, ugyanakkor az euróövezet szétesésének költségei túl nagyok lennének ahhoz, hogy ez a fejlemény megengedhetõ lenne.

A Fitch által felvázolt “hibrid harmadik út” nem vezetne el a teljes politikai és költségvetési unióig, de a jelenleginél sokkal erõsebb páneurópai felügyeleti és szabályozó struktúrát teremtene, a tagállami költségvetési és gazdaságpolitikák szélesebb körû összehangolásával. E rendszer elemei közé tartozna a rendezett körülmények közötti szuverén adósságátrendezés mechanizmusa.

Európai Egyesült Államokat vízionálnak

Több más nagy londoni ház ugyanakkor komoly eséllyel jósolja az euróövezet felbomlását – áll az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegû gazdaságelemzõ csoportja – októberre szóló, Londonban már hozzáférhetõvé tett legújabb globális elõrejelzésében.

Az adósságválság lehetséges fejleményei és piaci következményei miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet felbomlásának valószínûségét – közölték. A ház éppen azt emelte ki elemzésében, hogy a mostanra kialakult piaci konszenzus szerint már csak két szélsõ lehetõség maradt: az Európai Egyesült Államok megteremtése vagy az euróövezet széthullása.

“Kidobnák” az eladósodott déli államokat

Az EIU által a valutaunióra kidolgozott kockázati forgatókönyv egyaránt lehetségesnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A cég szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené.

A Capital Economics – az egyik vezetõ citybeli gazdasági-befektetési elemzõ és tanácsadó csoport – minap összeállított új elõrejelzésében úgy vélekedett, hogy “gyakorlatilag elkerülhetetlennek tûnnek” a nagyarányú adósságátrendezések az euróövezetben, és növekszik annak az esélye, hogy Görögország – esetleg több más tagországgal együtt – “a nem túl távoli jövõben” elhagyja a valutauniót.

A Barclays Capital – a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja – intézményi befektetõk körében elvégzett legújabb negyedéves globális makrofelmérésének eredményeit összesítve a héten közölte: a felmérésbe bevont befektetõk 24 százaléka vélekedett úgy, hogy a valutaunió az európai adósságválság következményeként végül fel fog bomlani.

Fitch: erõsen túlzott az aggodalom

A Fitch Ratings keddi londoni elemzéséhez fûzött kommentárjában azonban David Riley, a hitelminõsítõ globális szuverén adósbesorolási részlegének igazgatója úgy fogalmazott, hogy az euróövezet szétesésével kapcsolatos aggodalmak “erõsen eltúlzottak”.

A Fitch elemzése szerint ha valamelyik gyenge tagország távozna a valutaunióból, annak következményei között lenne az adott állam és a bankrendszer törlesztésképtelenné válása, a hitelszerzõdések kényszerû átdenominálása euróról az új saját valutára, korlátozások elrendelése a tõkeáramlásra és a bankbetétekre, a külsõ finanszírozási hozzáférés elvesztése, sõt az érintett ország EU-tagságának megszûnése is.

Ha egy erõs helyzetû hitelezõ tagország távozna az euróövezetbõl, annak pénzügyi és vállalati szektora is súlyos veszteségeket lenne kénytelen elszenvedni, és egy ilyen ország új valutája azonnal “drámai mértékben” erõsödne az euróhoz képest, ami fennakadásokat okozna a kereskedelemben.

Ha Görögország “a többi tagország bíztatására” kilépne az euróövezetbõl, az szerencsétlen precedenst teremtene: a befektetõk a bajban lévõ többi valutauniós tagállamból is gyorsan menekíteni kezdenék a tõkét és a bankbetéteket, és így jelentõsen nõne az “önmegvalósító” szuverén és bankválság kialakulásának kockázata – áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik