Gazdaság

Nem várnak magyar kamatemelést Londonban

Egyelőre szinten marad a magyar jegybank jelenlegi, 6 százalékos alapkamata, de a várhatóan beinduló euróövezeti szigorítást az év vége felé jó eséllyel az MNB is kamatemeléssel követi - jósolták a pénteki magyarországi inflációs és GDP-adatokat kommentálva londoni felzárkózó piaci elemzők.

A részletezett negyedik negyedévi növekedési adatok jórészt megfeleltek az előzetes konszenzusnak, a 4,1 százalékos februári éves infláció pedig árnyalatnyival elmaradt a londoni elemzői várakozás átlagától. Az MTI előzetes felmérésébe bevont kilenc nagy citybeli befektetési és pénzügyi elemző ház – Goldman Sachs, Barclays Capital, Bank of America-Merrill Lynch, RBC Capital Markets, JP Morgan, BNP Paribas, 4cast, Capital Economics, UBS – feltörekvő térségi szakelemzői 4,0-4,3 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi összevetésű, teljes kosárra számolt februári magyarországi inflációra; a prognózisok átlaga 4,16 százalék volt.

A pénteki adatsort kommentálva a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői kiemelték, hogy a tavalyi negyedik negyedévi GDP-adatok szerkezete alapján továbbra is a külkereskedelem a magyar gazdasági bővülés fő hajtóereje. A ház szakértői azt jósolták, hogy a magyar GDP-növekedés üteme az idén “valamivel 3 százalék alatti” szintre gyorsul tovább, a teljes kosárra számolt éves infláció pedig a következő hónapokban is 4 százalék körül mozog majd.

A JP Morgan elemzői közölték, hogy a pénteki makroadatsor nem módosítja a ház által a magyar jegybanki kamatpályára adott előrejelzést, amely szerint az MNB a következő hónapokban nem mozdítja alapkamatát, majd az év vége felé kamatemelést hajt végre, tekintettel a várható euróövezeti kamatemelésre, valamint a magyar belső kereslet élénkülésére.

Londoni pénzügyi elemzők előrejelzései szerint az euróövezeti jegybank (EKB) az idén várhatóan két kamatemelést hajt végre.
A Capital Economics, az egyik legnagyobb citybeli befektetési és pénzügyi tanácsadó csoport szakértői az első, negyed százalékpontos EKB-kamatemelést már áprilisra valószínűsítik, és prognózisuk szerint júliusban várható egy újabb, hasonló mértékű szigorítás. A cég elemzői az áprilisi kamatemelést Jean-Claude Trichet EKB-elnök múlt heti sajtótájékoztatója alapján jósolják.

A Capital Economics a tájékoztatón elhangzottakat elemezve kiemelte, hogy Trichet visszatérően használta az “éberség” szót, azzal összefüggésben, hogy az árstabilitást fenyegető kockázatok “igencsak fokozott éberséget” követelnek az eurójegybank részéről, ugyanakkor nem hangzott el az a korábban szokásos kitétel, hogy a jelenlegi EKB-kamatszint “megfelelő”.

A Capital Economics szerint “ennél világosabbá nem lehetett volna tenni”, hogy az EKB már eldöntötte az áprilisi kamatemelést.

A Commerzbank elemzőinek megfogalmazása szerint az euróövezeti jegybank a Trichet-nyilatkozattal “már elindította a szigorító ciklust”. A ház azzal számol, hogy az általa is áprilisra várt első EKB-kamatemelés után a következő szeptemberben lesz, majd az euróövezeti jegybank minden negyedév végén végrehajt egy-egy 0,25 százalékpontos szigorítást.

A Commerzbank ennek alapján azt várja, hogy az euróövezeti alapkamat az idei év végén 1,75 százalék, 2012 végén 2,75 százalék lesz.

A Moody’s Analytics – a hitelminősítőt is birtokló Moody’s Corporation gazdaságelemző szolgálata – londoni részlegének szakelemzői a pénteki magyar makroadatokat kommentálva szintén azt jósolták, hogy az MNB “a következő hónapokban” nem változtat alapkamatán. A ház szerint az eddigi kamatemelésekkel elért jelenlegi, 6 százalékos alapkamatnak “elégségesnek kell lennie” az inflációs nyomások elleni fellépéshez a következő időszakban.

A Moody’s Analytics londoni elemzői hosszabb távlatra egyelőre nem adtak magyarországi kamatelőrejelzést, de megjegyezték, hogy az üzemanyagárak kilengéseit kiszűrő maginfláció is gyorsul, ami alapszintű inflációs nyomás jelenlétére utal a magyar gazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik