Gazdaság

Jól jöhet Kelet-Európának az euró felbomlása

Csak rövid távon szenvednék meg a közép-kelet-európai euróvárományos tagjelöltek az euróövezet felbomlását.

Ám hosszú távon a következmények nem lennének feltétlenül rosszak, mint ahogy első pillantásra tűnik, sőt a valutaunió szétesése előbb-utóbb akár “nettó pozitív” fejleménynek is bizonyulhatna a keleti EU-térség számára – vélekedtek csütörtökön megjelent elméleti elemzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Capital Economics nevű vezető citybeli pénzügyi tanácsadó cég szakelemzői szerint az euróövezet felbomlása ugyan nem küszöbönálló veszély, de a kockázatok arra mutatnak, hogy 3-5 éves távlatban egy vagy több ország távozik a valutaunióból.

A ház szerint egy ilyen fejleménynek “nagy és azonnali” negatív hatása lenne a felzárkózó Európára: a térség piacairól megindulna a tőkemenekítés a biztonságos eszközökbe, ami a helyi fizetőeszközök, részvények és kötvények meredek gyengüléséhez, bankválságokhoz, recesszióhoz vezetne.

Hosszú távon azonban az euróövezet szétesése erőteljesebb növekedést eredményezne Nyugat-Európában, aminek már kedvező hatásai lennének a kelet-európai gazdaságokra is – áll a Capital Economics londoni elemzőinek csütörtöki forgatókönyvében.

A ház szakértői ezzel összefüggésben megjegyzik: véleményük szerint téves az a még mindig széles körű feltételezés, hogy az euróövezeti tagság garantáltan a felzárkózó európai térség gazdasági felvirágzásához vezet. Az eurótagság kelet-európai előnyeit “könnyű túlbecsülni”: nem egyértelmű például az sem, hogy a valutauniós tagság automatikusan csökkenti a tagállamok hitelfelvételi költségeit.

A ház szerint mindent egybevetve, középtávon egyelőre a saját valuta megőrzése kínálja a felzárkózó Európának a legjobb utat a prosperitás felé.

A BNP Paribas bankcsoport londoni elemző és befektetési részlegének szakelemzői a héten ismertetett új európai feltörekvő piaci előrejelzésükben közölték: jelenleg a 2019-2024-es idősávra valószínűsítik Magyarország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Románia euróövezeti belépését. Nemrégiben a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői szintén azt közölték, hogy új prognózisuk szerint Magyarország legkorábban 2019-ben csatlakozhat az euróövezethez, valószínűleg Lengyelországgal együtt, a cseh euró pedig akár 2020-as évekig is késhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik