Nagyvilág

Pénzzel fűtenek az észtek

Észtországban azután kellett megoldást találni a kivont bankók felhasználására, hogy január 1-én áttértek a koronáról az euróra.

A nemzeti bank úgy döntött: hasznosítja a kivont pénzt. A pénzintézet keddi tájékoztatása szerint először apróra vágják, majd tömörítik, végül pedig befűtenek vele. A főváros, Tallinn egyes negyedeiben így használt koronák biztosítják a távhőt.Rait Roosve, a bank készpénzforgalmi és biztonsági osztályának vezetője azt mondta: “nincs túl sok lehetőség arra, hogy mire használjuk az egyszer már kivont, érvénytelen bankókat.”

A hivatalos adatok szerint eddig csaknem a készpénz 80 százalékát sikerült koronáról euróra váltani Észtországban. Igaz, Európai viszonylatban is kevés bankót használtak a balti államban, ahol a bankkártyás, mobiltelefonos és más elektronikus fizetési módszerek terjedtek el.

Az észtek a Szovjetunióból való kiválásuk után, 1992-ben vezették be a koronát. 2004-ben, Magyarországgal együtt csatlakozott a balti állam az Európai Unióhoz. Tallinn vezethette be 17. országként a közös európai pénzt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az észtek újévkor váltanak euróra (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik