Gazdaság

Nem mozgatják a piacot a profitadatok

Nem várnak különösebb meglepetést a magyar tőzsdei cégek második negyedéves gyorsjelentéseitől az elemzők. Az előrejelzések szerint bár forgalmukat növelhették, az erős forint jelentősen ronthatta üzemi eredményeiket. Az Egis nyeresége hatvan százalékkal csökkent.

Az OMV húzza a Molt

A Mol üzemi eredménye (EBIT) éves összevetésben 31,2 százalékot eshet vissza, ám negyedéves összehasonlításban 10,5 százalékos ugrást vár a Cashline Értékpapír Zrt. elemzésében a magyar olajtársaságról. Az augusztus 9-én megjelenő gyorsjelentés leggyengébb láncszeme ismét a kutatás-termelés divízió lehet a kitermelés csökkenő mennyisége, a megnövekedett bányajáradék és a gyenge dollár miatt (az előző negyedévhez hasonlóan). Éves szinten nagyjából azonosak az olajárak, így ez nem indukált többletprofitot.

A Mol-részvények ára a második negyedév folyamán 30 százalékkal emelkedett, ami jelentősen növelte a társaság tényleges kiadással nem járó pénzügyi veszteségeit. A pénzügyi eredménysor markáns veszteségei miatt a nettó eredmény 2007 második negyedévében 35,4 milliárd forintra csökkenhetett, ami éves összevetésben 54, negyedéves összehasonlításban pedig 40 százalékos visszaesést jelent.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Értékpapír elemzője szerint azonban a Mol esetében nem a gyorsjelentés a legfontosabb tényező. Úgy véli, hogy az OMV-felvásárlásról szóló pletyka mozgatja az árfolyamot. Ezzel egybecseng a Cashline elemzése is: a cég 2007 végére részvényenkénti 24 ezer forintos célárfolyamot valószínűsítene, az OMV felvásárlási kísérlete után még 29 és 30 ezer forintos árfolyamnál is tartásra javasolják a részvényeket.

Az OTP a leányokra támaszkodhat

Ami az OTP-t illeti, Herczenik szerint az a legfontosabb kérdés, hogy hogyan teljesít a bank a magyar piacon. A másik, hogy hol tart a bolgár, az orosz és az ukrán leányvállalatok integrációja. Úgy véli, hogy a részvény árfolyamát a globális hangulat befolyásolja inkább.

Kuti Ákos, a Cashline elemzője szerint az OTP-nél nem várható különösebb meglepetés a negyedéves adatokban. Kuti is úgy véli, hogy az OTP-t a leányvállatok húzhatják, ám figyelmeztet, hogy az erős forint ronthatja az eredményeket. Ugyanis míg 2006 második negyedévében átlagosan 266 forinton állt az euró árfolyama, addig egy évvel később 248 forintot kellett adni egy euróért. Ezen valamennyire segíthet, hogy az integráció költségei is devizában képződtek.

Kuti azt tapasztalta, hogy a legfontosabb magyar piacon nőtt a hitelfelvételi kedv mind lakossági, mind vállalati oldalról, ám a nettó kamatmarzs csökkent az élesedő verseny miatt. Ennek ellenére úgy látja, hogy meglesz az OTP 2007-es 211,6 milliárd forintos profit-célkitűzésének időarányos része. Az Erste elemzése szerint az OTP nettó kamatbevétele a 2006 második negyedévi 73,1 milliárdról 107,8-ra emelkedik idén, ami 47,4 százalékos növekedésnek felel meg. Kuti azonban rámutat: az ugrás főleg a leányvállalatok bevételeinek köszönhető, és a 2007. első negyedévi 102,94 milliárd forintos nettó kamatbevételhez képest nem számít dinamikus bővülésnek.

Mtelekom: stagnálás

Ami a Magyar Telekomot illeti, Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője nem számít a piacot megrázó hírekre. Az árbevétel enyhe növekedése csak a KFKI és a T-Systems Hungary integrációjának köszönhető, a vonalas árbevételtől pedig Gyurcsik most 9,6 százalékos visszaesést vár, amit inkább az internet-árbevételek 22 százalékos emelkedése ellensúlyozhat, mivel a mobilüzletág 3 százalékos növekedése szintén nem igazán erőteljes. Az adózás előtti üzemi eredményt illetően Gyurcsik szerint ki kell még emelni, hogy a külföldi leányvállalatok kisebb mértékben járultak hozzá az eredményhez a forint erősödése miatt. A Concorde szerint az Mtelekom 2006. második negyedévi árbevétele 161,4 milliárd forintról 164,5-re emelkedik. A nettó profit pedig 18 milliárd forintról 18,1 milliárd forintra nőhet a már említett időszakokat összehasonlítva.

A pénzügyi eredményt Gyurcsik Attila szerint az előző hónapban kifizetett osztalék miatt emelkedő kamatköltségek húzzák majd le az előző negyedévhez képest. A várakozásainak megfelelő negyedév után a Concorde továbbra is fenntartja majd 1079 forintos év végi célárát a távközlési cég papírjaira.


Az Egis már jelentett

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. az októberben kezdődött üzleti évének első kilenc hónapjában nem konszolidáltan 5,181 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ami 61,2 százalékkal alacsonyabb az előző üzleti év azonos időszakának adatánál, áll a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentésben csütörtökön. Az anyavállalat árbevétele 7 százalékkal emelkedett, 69,422 milliárd forint volt az októbertől júniusig tartó időszakban.

Az üzleti év harmadik negyedévében, április-júniusban a gyógyszergyár adózott profitja nem konszolidáltan 2,358 milliárd forintot tett ki, ami a bázishoz képest 41 százalékos csökkenés, és alacsonyabb a portfolio.hu által készített 2,631 milliárd forintos elemzői konszenzusnál. A jelentés szerint a hazai piacon a kikényszerített árcsökkentések és a kötelező befizetések vonták el a nyereséget, míg a kiválóan fejlődő exportot az erősödő forint és a gyengülő dollár értékelte le.

A konszolidált adatok szerint a csoport árbevétele 88,624 milliárd forintot, adózott nyeresége 5,656 milliárd forintot ért el kilenc hónap alatt. A bevétel 8,4 százalékkal nőtt, míg a profit 60,7 százalékkal csökkent a bázishoz képest.


Nem mozgatják a piacot a profitadatok 1

Nem mozgatják a piacot a profitadatok 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik