Gazdaság

Matáv-kurzus – Visszacsúszva

Az elmúlt héten ismét az 1997-es kibocsátási árfolyam alá került a Matáv kurzusa. Miért?

Matáv-kurzus – Visszacsúszva 1Noha a kritikus kibocsátási szint átlépése nem először fordul elő a távközlési cég életében, a befektetők számára a jelenlegi árszint keserű csalódás, amit az is táplál, hogy a gyengülés hátterében most nem átmeneti pánik, hanem hosszan elhúzódó kedvezőtlen folyamat húzódik meg. Elgondolkodtató, hogy aki a 730 forintos kibocsátási áron vásárolt a papírból és öt éven keresztül megtartotta, annak csak a gyakorlatilag minimális mértékű osztalékok segítettek abban, hogy ne legyen nominális vesztesége. Holott 1997 és 2001 között a társaság árbevétele 116 százalékkal, nettó eredménye pedig 109 százalékkal növekedett, és a hagyományos tevékenysége mellé felnőtt egy napjainkban már több mint 3 millió ügyfelet felvonultató mobilcég, a Westel.

Matáv-kurzus – Visszacsúszva 2Joggal merülhet fel a kérdés, hogy – az általános részvénypiaci bizonytalanságon kívül – miért süllyedt ilyen mélyre az árfolyam, s az elmúlt hónapokban milyen okokból távolodott el még jobban a 2000-ben regisztrált 2655 forintos csúcstól. Nos, a Matáv elmúlt időszakban mutatott gyenge teljesítménye nem gyenge fundamentumokra vezethető vissza. A cég biztosan őrzi piaci pozícióit, nyereségessége stabil, hatékonysága jó, menedzsmentje kiemelkedő, s a távközlés világában az utóbbi időben legnagyobb problémát okozó finanszírozási oldala is stabil.

Matáv-kurzus – Visszacsúszva 3A szektor folyamatosan gyengülő megítélése alól azonban a Matáv sem vonhatja ki magát, ráadásul már az elemzők által unalomig ismételt kiváló fundamentumai a befektetőket nem ösztönzik vásárlásra. A távközlési társaság életéből kifejezetten hiányoznak a katalizátorok, például az úgynevezett kereskedési ötletek. A Matáv korábbi dinamikája a további nemzetközi terjeszkedés elmaradása, illetve a mobilpiac telítettsége miatt egyre inkább a múlté lesz. Az állóvizet legfeljebb az kavarhatja fel, ha a szabályozási oldal némileg kedvezőtlenebbé válik a társaság számára a piac többi szereplőjével szemben.

Matáv-kurzus – Visszacsúszva 4Stabil fundamentumok mellett, “kereskedési ötlet” hiányában a Matáv megítélésében igen fontos lehet, hogy értékelési szintjei miként alakulnak a többi európai távközlési céghez viszonyítva, hiszen egy lehetséges alulértékeltség, illetve az árazás európai szintre való fejlődése komoly vonzerőt jelentene a befektetők számára. Ám a Matáv jelenlegi alulértékeltsége nem számottevő, az értékelési szintek sajnos nemcsak a magyar társaság, hanem az egész szektor háza táján számottevő mértékben estek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik