Gazdaság

K&H – Konstruktív béke

A belga KBC Bank 120 százalékos árfolyamon vásárolja meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-től a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) részvényeit. A múlt heti megállapodás egyúttal azt is maga után vonja, hogy a KBC 120 százalékon nyilvános vételi ajánlatot tesz a K&H-részvények többi tulajdonosa felé is.

Mint emlékezetes, a K&H február 23-i rendkívüli közgyűlésén az ÁPV Rt. megakadályozta a főtulajdonos KBC – a második legnagyobb belga pénzintézet – szándéka szerinti tőkeemelést (Figyelő, 2000/9. szám). A vagyonkezelő holding arra az álláspontra helyezkedett, hogy semmilyen formában nem óhajt több pénzt beletenni a hitelintézetbe. Ugyanakkor a törvényes működés fenntartása érdekében feltétlenül szükség volt a K&H-nál az előzetesen 8 milliárd forintra kalkulált tavalyi veszteség pótlására. A megállapodás értelmében a vételi ajánlatot elfogadók – tehát az ÁPV Rt. éppen úgy, mint a magyar magánbefektetők – két részletben juthatnak a részvényenkénti 2400 forinthoz. Az első 1600 forintos tételt a nyilvános vételi ajánlat lezárását követően fizeti ki a KBC, míg a fennmaradó részt ez év december 15-én folyósítja. Így az első fél év végén 6 milliárd forintot kap a vagyonkezelő, a 9,2 milliárdot kitevő teljes vételárból.

Az ÁPV Rt. reménye szerint a megállapodás nyomán megnyílt az út a K&H tőkehelyzetének hosszú távú rendezése előtt. A múlt heti rendkívüli közgyűlés megszavazta az alaptőke több mint 8 milliárd forinttal való megemelését is, új 2000 forint névértékű részvények zártkörű kibocsátásával, 120 százalékos árfolyamon. Így a K&H alaptőkéje 34 milliárd 82 millió forintra emelkedik. Az új részvényeket teljes egészében a KBC jegyzi majd le. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik