Gazdaság

PRÍMAGÁZ – Teljesíthető tervek

Hála a csökkenő világpiaci gázáraknak, illetve a szokatlanul hűvös tavasznak, a Prímagáz Rt. – a kevésbé sikeres első negyedév után – már az éves terv teljesíthetőségéről tanúskodó eredményekről számolhatott be féléves gyorsjelentésében.

A tavalyi hathavinál 22 százalékkal magasabb (9,6 milliárd forintos) nettó árbevétel alig marad alatta a 20-22 milliárdos éves terv időarányos részének. Márpedig a cég árbevétele a második félévben rendre magasabb szokott lenni (tavaly 25,6, tavalyelőtt pedig 42,3 százalékkal haladta meg az első félévben mértet). Mindent egybevetve, óvatos számítás szerint (a június végéig bejötthöz képest csak 20 százalékkal magasabb bevételt hozó második hat hónappal kalkulálva) 21,5 milliárd forintos éves forgalom valószínűsíthető.

Ugyancsak pozitív jel, hogy az eredmény alakulásában szintén nagy jelentőségű önköltségek egy év alatt “csak” 20 százalékkal emelkedtek. A bruttó fedezet így 25 százalékkal javult. Ugyanakkor az eredményt – legalábbis könyv szerint – lényegesen csökkentik a 425 millió forintra emelkedő amortizációs költségek. Ez azonban nem jelent valóságos kiadást, sőt a kisebb adóteher miatt egyenesen kedvező a társaság számára. A távolabbi jövőben egyébként a most még látványosan emelkedő amortizációs kiadások mérséklődésére lehet számítani, miután a társaság kissé visszafogja majd jelenleg még reálértéken is növekvő beruházásait. Ezzel függ össze az is, hogy a Prímagáz mostanában nem tervez tőkeemelést: beruházásait ugyanis friss tőke bevonása nélkül is képes lesz finanszírozni.

A palackos és a tartályos értékesítést is magában foglaló, jelenleg nagyjából 350 ezer tonnás hazai piacon a Prímagáz részesedése változatlanul 75 százalékos. Mivel a palackosgáz-üzletágban nem várható növekedés, az eladási mennyiség bővítésének lehetősége a Prímagáz értékesítésében jelenleg mintegy egyharmados arányt képviselő tartályos gázra korlátozódik.

Az első féléves mérleg szerinti eredmény – mindenekelőtt a csökkenő adófizetési kötelezettség miatt – 38 százalékkal, 662 millióra nőtt. (Nem szabad ugyanakkor figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a bázis rendkívül alacsony volt.) A napokban is tartó áresés után a társaság P/E-mutatója – a tavalyi eredmény alapján – aligha haladja meg a 23-as értéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik