Gazdaság

ÜZLETI SIKER ÁLLAMI PÉNZBŐL – MagyarSat

A magyar műhold fölbocsátását valószínűleg elsősorban a kormány fizeti. Eldőlt ugyanis, hogy az Antenna Hungária és az Israel Aircaft Industries (IAI) által fele-fele arányban összeadott 50 millió forintos alaptőkével 1993-ban alapított MagyarSat Kft. Ceres szatellitjének 16 analóg csatornájából négyet az állam bérel.

Az 1998-tól 11 évig működő műhold egy-egy sávjáért kezdetben évente 2,7 millió dollárt fizetnek. Ha elvégezzük a – mechanikus – szorzást, csaknem 120 millió dollár, a Ceres költségeinek háromnegyede jön össze ebből a forrásból. Hogy a kormány mire óhajtja használni a lekötött kapacitást, ma még nem tudni. A médiatörvény szerint ugyanis csak az MTV 2-est és a Duna Televíziót kellene “föllőni”. Semmi akadálya persze annak, hogy az egyes műsort és a közszolgálati rádiókat is sugározza a műhold; más kommunikációs – védelmi, igazgatási, közszolgáltató – funkcióknak pedig csak a fantázia korlátai szabhatnak határt. Igaz viszont, hogy a digitális tévéműsorok négyesével is elférnek egy-egy csatornán.

A túlnyomó állami finanszírozás ellenére Puskár J. Attila a vállalkozás jövőbeli sikerét üzleti oldalról igyekszik előrevetíteni. A MagyarSat ügyvezető igazgatója, egyben az Antenna Hungária nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője úgy véli, nem az a kérdés, hogy egy 10-15 milliós nyelvi közösség anyaországának szüksége van e saját műholdra, hanem az, ki lövi föl Kelet-Közép-Európa szatellitjét. A 16 helyre ugyanis a térség szinte valamennyi országából vannak komoly érdeklődők. Ráadásul az országon belül jelentkező igényeket is lehetetlen lesz földi sugárzással kielégíteni, miközben a határokon túli magyarok ellátására szintén ideális eszköz lehetne a Ceres. Puskár szerint a kapacitás felének értékesítésével már egyenesbe jönne a vállalkozás. Ez pedig valószínűnek látszik, mivel a MagyarSat birtokában jelenleg húsznál több szándéknyilatkozat van.

Az Alföldre fókuszált műhold adása 60-80 centiméteres parabolaantennával a magyar lakta területekről mindenhonnan vehető lesz, de nagyobb “lavórral” Stockholm, Moszkva, Szicília, Luxemburg környékén is fogható majd. További előnynek tűnik, hogy az izraeliek július elsejétől ráengedik a magyar adásokat saját, már működő Amos nevű műholdjukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik